V ODS se rýsuje plán, jak se zbavit Nečase

04.02.2013 6:08

Po sérii volebních debaklů ODS pod vedením Petra Nečase se stále častěji hovoří o tom, jak zabránit dalším volebním výpraskům modrých ptáků. V některých kruzích strany již existují jisté obrysy plánu, jak se Nečase zbavit a zachránit ODS.

V ODS se rýsuje plán, jak se zbavit Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Anketa

Má Zeman jako první prezident v dějinách odvolat o své vůli vládu?

87%
13%
hlasovalo: 14128 lidí

Například podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta. ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

Pro srovnání - ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Zemanovsko-špidlovská cesta

V ODS narůstá neklid a nervozita, že by kvůli Nečasově vládě a Petru Nečasovi mohla ODS zakotvit nastálo někde kolem deseti procent. A především starostové za ODS se bojí, že nepopulární Petr Nečas a vládní kroky ODS můžou ohrozit a potopit i je v komunálních volbách.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se již pomalu začíná ve vlivných kruzích ODS rýsovat plán, jak zabránit či aspoň minimalizovat další volební porážky a „zbavit“ se Nečase.

Pracovně ho lze nazvat zemanovsko-špidlovskou cestou. Jde o to, že když byl Miloš Zeman premiérem a předsedou ČSSD, avizoval, že v příštích volbách již kandidovat jako volební lídr nebude. Vzdal se předsednictví a předsedou byl zvolen Vladimír Špidla. Zeman dovládl jako premiér, ale již nebyl předsedou strany a ČSSD do voleb vedl Vladimír Špidla. Ten se stal předsedou strany v dubnu 2001 a volby byly v červnu 2002. Po nich se Špidla stal premiérem.

ODS: Hledáme nového krizového kapitána Titaniku

Čili mezi některými vlivnými osobnostmi ODS se začíná uvažovat o řešení, které by bylo tímto inspirované. Nejde zatím o nějakou pevně danou dohodu či postup, je to spíše ve stádiu úvah.

„Po loňském podzimním Kongresu ODS je vidět, že nikdo nechce ohrozit stabilitu vlády, proto je pravděpodobné, že nikdo z ODS nebude chtít Nečase sesadit z postu premiéra. Každý ví, že Kalousek by jakékoli nestability využil ve svůj prospěch a pro zúčtování s ODS a k převzetí hegemonie na pravici. Nabízí se tedy řešení á la Zeman-Špidla. Nečas dovládne, my mu poděkujeme – s Kalouskem to neměl lehké, ale do příštích voleb nás povede někdo jiný. Pokud se nenajde nějaký nový srozumitelný volební lídr, je s ODS amen. Je na druhou stranu fakt, že se do toho zatím nikdo moc nehrne. Zkuste dát do novin inzerát: ´Hledáme nového krizového kapitána Titaniku. Loď již narazila na ledovec´,“ řekl ParlamentnímListům.cz vlivný politik ODS.

„Teď je otázka, zda by měl být ten volební lídr, pokud někdo sebere odvahu, automaticky předsedou. Nečas byl také ve sněmovních volbách lídrem a předsedou se stal až po volbách. Každopádně musí se vygenerovat nová osobnost, která ODS povede k vítězným volbám a když ne k volbám vítězným, tak aby ODS nebyla aspoň úplně vymazána z politické mapy, zůstala nejsilnější pravicovou stranou a druhou nejsilnější stranou ne moc vzdálenou v podpoře od ČSSD. Takový budoucí lídr musí být podle mě už představen před komunálními volbami, neboť řada starostů je kvůli nepopularitě Nečasovy vlády nervózní. A oprávněně,“ dodal zdroj.

Vedení ODS: Po nás potopa, ale odnesou to starostové

Všechno totiž nasvědčuje tomu, že existuje obava starostů, že je nepopulární Nečas stáhne dolů. „Nečas od svého vedení strany nevyhrál jediné volby a výsledky mají sestupnou tendenci. ČSSD ovládá naprosto jasně Senát, v krajích vládne s komunisty, prezident Zeman je levicový a zvolený s podporou ČSSD a KSČM. Pak už zbývají jenom obce a jako poslední a hlavní třešnička na dortu Sněmovna. Prostě, když se nic nestane, tak celá republika na všech úrovních od prezidenta, vlády, Sněmovny, Senátu, krajů až po starosty bude oranžovo-rudá,“ řekl redakci starosta z ODS.

„ODS ve vládě dělá chyby. Naskakuje Kalouskovi na jeho politiku. Voliči ODS jsou naštvaní, že se zvyšují daně a vláda nedělá nic pro podnikání. Ve vedení se udržuje taktika ´každý den dobrý´. Ministři a vedení strany si udržují svá korýtka do příštích sněmovních voleb a je jim jedno, že to za ně odnesou starostové, kteří se snaží si dělat svou práci a kterých se na jejich názor nikdo neptá a kteří za zvyšování daní a za vládu nenesou odpovědnost. Nedivím se pak, že se někteří za značku ODS stydí a začínají uvažovat, že budou kandidovat jako nezávislí. Proč krvácet za stranu, která jim hází klacky pod nohy a za vedení, které dělá vše jen pro to, aby se udrželo u koryt a které říká ´Po nás potopa´. Nedivím se některým starostům, že se na ODS chtějí vysr*t,“ dodal rozzlobený starosta.

Kuba: Kdo tvrdí, že ODS je v dobré kondici, tak prostě lže

Krizi strany už přiznává poměrně otevřeně i první místopředseda ODS Martin Kuba, který zatím Nečase doposud příliš nekritizoval a kryl. „Z regionů zní kritika, že se stále nedaří měnit obraz naší politiky. Je třeba si přiznat, že ODS v této chvíli není v ideální kondici,“ připouští už nyní Kuba v rozhovoru pro Právo.

A zkritizoval i Nečase ohledně nesrozumitelnosti kroků, aniž by ho přímo jmenoval: „Korektně použiju příklad i z ODS, když řekneme, že budeme dělat koalici pouze se stranou, která má parlamentní klub, a nakonec zjistíme, že klub vlastně nepotřebujeme, to jsou pro lidi nesrozumitelné věci.“ Nečas totiž původně říkal, že koalice s LIDEM má smysl, pouze pokud vznikne klub, a nebudou pobíhat po sněmovně „volní radikálové“.

„V ODS je skutečně nespokojenost, která je jasná, je legitimní. Kdyby někdo tvrdil, že ODS je v dobré kondici, tak prostě lže. Pokud se ve velmi krátké době nepodaří vedení, grémiu, panu premiérovi jasně změnit styl komunikace politiky, může se přirozeně stát, že členská základna bude požadovat personální změny. Byl by to naprosto přirozený vývoj,“ komentoval možnost mimořádného volebního kongresu Kuba.

Regionálním vůdcům dojde trpělivost

Je nutné připomenout, že Nečas již na podzimním kongresu dostal „žlutou kartu“, když získal relativně nízkou podporu 60 procent delegátů. Kongres ODS přinesl jedno zásadní sdělení: Petr Nečas výrazně oslabil a posílil se vliv regionálních vůdců Prahy (odpůrců Bohuslava Svobody), jižních Čech a jižní Moravy.

Lze říci, že Nečas nyní vládne a je předsedou z „milosti“ právě spojenectví jižní Moravy Pavla Blažka, jižních Čech Martina Kuby a Pavla Dlouhého a „nesvobodovské“ Prahy Tomáše Hrdličky a jeho spojence Tomáše Chalupy. Hrdlička je znám dobrými vztahy s Blažkem, Kubou, Dlouhým i Chalupou. A nelze ani zapomínat na Romana Jurečka a populárního Jiřího Pospíšila.

A až regionální lídři ztratí s Nečasem trpělivost, nemůže svou pozici udržet, protože nespokojenost s Nečasem je nyní slyšet již ze všech stran, i z nejnižších úrovní členské základny. Je nutné si uvědomit, že blížící se komunální volby rozhodují též o velmi strategicky důležitém  a lukrativním magistrátu Prahy a městských částech v Praze. A ztratit pozice i zde (či například v Brně), to by byla pro ODS již velká rána.  

Například místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který se asi nejrazantněji vyjadřuje k současnému vedení, navrhl na předsedu ODS Jaroslava Kuberu. Dříve se spekulovalo o Pavlu Blažkovi a Martinu Kubovi, kteří před kongresem ODS chodili na Hrad. Jedna věc je jistá: Nečasova pozice se od kongresu neposílila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…