VIDEO Hodně drsná recese. V politickém Matrixu hrají Štěpán, Klaus i Okamura

27.08.2013 19:08

UVNITŘ VIDEO Víte, jak by mohla vypadat česká politika, pokud bychom na ni pohlédli optikou scénáře známého filmu Matrix? Pokud se obáváte nedostatku fantazie, vězte, že se našli neznámí tvůrci, kteří takové video vytvořili a umístili koncem letošního července na Youtube.

VIDEO Hodně drsná recese. V politickém Matrixu hrají Štěpán, Klaus i Okamura
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

A jak jinak – vystupují v něm známé postavy dnes již kultovního filmu, střídané střihem s našimi politiky. Ačkoli není známo, jak by reagovali tvůrci Matrixu, pokud by se k nim dílko dostalo, jisté je jedno: „Svými pohledy“ komentují dění kolem známých českých postav politické scény Agent Smith a Architekt. Spíše než těmto vytvořeným hrdinům však zřejmě za pozornost stáli hlavně tvůrcům. Takže se po jejich hvězdný bok postavil například Miroslav Štěpán,exprezident Václav Klaus, exhejtman David Rath, šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček a senátor Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Video začíná poklidně – otázkou: „Víte, že ten první Matrix byl postavený jako dokonalý svět, v němž nikdo netrpěl a všichni byli šťastní?“ Idylku pak doplňují záběry oslav 1. máje v Praze z roku 1961, z kterých se zdá, že je skutečně vše zalité slunečním jasem a pozitivy.

Zdroj: Youtube 

Podobně jako ve filmu, jakmile se však na scéně objeví Agent Smith, je po idyle. Má totiž, alespoň ve videu na serveru Youtube, jasno. Tedy o tom, co byl ten údajný dokonalý svět.

„Byla to katastrofa, všichni to odmítli, a tak jsme přišli o celou generaci,“ zlobí se známý filmový agent. A jeho slova vystřídá záběr vystoupení Miroslava Štěpána před mládeží v roce 1989. A ta pro něj měla v danou chvíli jediný návrh, i když se mu evidentně nezamlouval. Skandovala totiž: „demisi“!

Jenže jak je z dialogu stříhaného z vět filmu Matrix patrné, ani tento pokus o restart naší společnosti se nepovedl. Prý chyběl jazyk, v kterém by se dal dokonalý svět naprogramovat.

A tak změněná nová verze (českého národa) odrážela dál grotesknost lidského charakteru.

Řešení se prý našlo: Intuitivní program?

„Znovu jsem se dočkal zklamání. K dosažení úspěchu potřebuji nižší bytost nebo lépe bytost méně omezenou svou dokonalostí,“ dospěl v klipu k závěru muž fanouškům filmu Matrix známý jako Architekt.  A jeho věty střídá  proslov Davida Ratha v Poslanecké sněmovně, kterým se snažil přesvědčit poslance o tom, aby nebyl trestnímu stíhání vydán a zbaven imunity.

Tím ale plejáda v české kotlině známých osobností nekončí. „Řešení našel nakonec někdo jiný. Intuitivní program – primárně vytvořený k analýze aspektů lidské psychiky,“ svěřuje se „Architekt“.

Koho tím myslí? Střih napoví, když ukáže bojovníka proti korupci Karla Janečka. A ten, jak jinak na pozadí Matrixu, také  varuje.

„Zlojedi, kteří ovládají naši společnost, si vytvořili svůj val tak, aby se do toho jejich prostředí slušní lidé pokud možno vůbec nedostali. A pokud ano, aby se dostali do role osamělých bojovníků. Chceme se pokusit tento prohnilý systém opravit,“ opakuje ve videu to, co už každý, kdo se o boj s korupcí trochu zajímá, jistě i v minulém roce zaznamenal.

Než video skončí hurónským smíchem „zlého“ Agenta Smithe, objeví se v něm ještě senátor Tomio Okamura.  I jeho výrok: „Nenadávejme v hospodě, buďme aktivní, pojďme volit ty, kteří tam nahoře ještě nebyli,“ již není ničím novým. I proto je asi doplněný slovy Architekta: „Naděje – typický lidský sebeklam…“

Film Matrix

Matrix je americký kultovní sci-fi film z roku 1999. Je prvním ze série tří kultovních filmů série Matrix, napsaných a režírovaných sourozenci Larrym (Lanou) a Andym Wachovskými. Zahráli si v něm například Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss nebo Hugo Weaving.

Popisuje svět v Matrixu, rozsáhlém počítačovém systému, na který jsou připojeni lidé žijící v něm svůj virtuální život. Tito lidé, jejichž mozek je napojen do Matrixu, si neuvědomují, že nežijí skutečný život a že je jim pouštěna do mozku virtuální realita. Jsou takto nevědomky využíváni stroji s umělou inteligencí, které převzaly dominanci na planetě. Tyto stroje efektivně chovají a pěstují lidstvo jen pro energii z lidských těl, díky níž fungují.

Ve snímku lze nalézt mnoho odkazů jak na různé filozofické a náboženské myšlenky, tak na hackerskou a kyberpunkovou subkulturu. Film proslul také díky svému vynikajícímu zpracování soubojů v hongkongském stylu a inspirací v japonském anime.

Film vznikl za spolupráce studií Warner Bros. a australských Village Roadshow Pictures. Byl natočen zejména v australském Sydney.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…