Válka ODS a TOP 09: Unikla nahrávka z ošklivé hádky

22.05.2013 9:36

Krach koalice na pražské radnici, který sledujeme od pondělí, se prý dal tušit již z posledního jednání rady. Spory mezi TOP 09 a ODS se dostaly do tak vyostřené podoby, že početně silnější TOP 09 chtěla definitivně ovládnout radu, čemuž ODS s vypětím všech sil zabránila a primátor Bohuslav Svoboda následně znechuceně poznamenal, že šaška TOP 09 dělat nebude.

Válka ODS a TOP 09: Unikla nahrávka z ošklivé hádky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor Bohuslav Svoboda předal hasičské dodávkové automobily starostům sedmi městských částí pro jejich sbory dobrovolných hasičů

„Kdo by minulý čtvrtek na vlastní uši slyšel, jak jedná koaliční rada pražského magistrátu, nemohl by být překvapen, že během příštích dní dospěly události k možná definitivní roztržce,“ napsal server Denikinsider.cz, který získal zvukový záznam z jednání rady minulý čtvrtek. Někdejší proklamace jednoty pravicových stran vystřídala slova o exhibicionismu, anarchii či drzosti.

Hned v úvodu jednání náměstek Tomáš Hudeček začal prosazovat vizi reorganizace magistrátu. ODS však namítala, že to povede k větší korupci. Následně se obě strany začaly obviňovat, kdo více podporuje korupci, takže po čtyřiceti minutách primátor Svoboda raději vyhodil na chodbu úředníky, aby si radní mohli v soukromí vyříkat své spory.

Následně se začíná hlasovat a TOP 09 prosazuje svou vůli poměrem 6:5, tedy většinou, kterou v radě disponuje. Doposud přitom fungovala praxe, že po dosažení dohody se hlasovalo jednotně. Když si TOP 09 ověřila, že její většina funguje, začal náměstek Hudeček vytahovat nejrůznější body, které vůbec nebyly na pořadu jednání, aby mohly být za příznivé konstelace schváleny.

Proti tomu protestoval radní pro dopravu za ODS Josef Nosek. „Sorry, ale zavádíme tady totální anarchii,“ vmetl TOP 09. Další ódéesácká radní Alexandra Udženija zvýšeným hlasem mluvila o exhibicionismu TOP 09. Když Hudeček navrhl, aby byla od primátora do gesce topkařského radního Pavla Richtera přesunuta Pražská plynárenská, vyskočila opět radní Udženija: „Zdá se mi to z vaší strany nejen jako exhibicionismus, ale jako extrémní drzost a nevychovanost,“ pronesla ostře. Přisadil si i náměstek Nosek: „Toto není dohadování, mně to přijde jako takové lehké znásilnění,“ uvedl.

TOP 09 s úspěšnými hlasováními rostla chuť, a tak nakonec Hudeček navrhl, aby bylo zrušeno právo veta, kterým v radě disponovala početně slabší ODS. Ta protestuje a využívá právě práva veta. Následuje handrkování, které uvrhne přítomnou šéfku magistrátní legislativy do beznaděje. „Já už opravdu nevím, co na to mám říci, pane primátore,“ kroutí nešťastně hlavou úřednice.

Závěrem jednání si bere slovo primátor Bohuslav Svoboda, který konstatuje, že od této chvíle nejspíš bude standardním postupem, že TOP 09 bude své návrhy protlačovat silou. „Jen mi to říkejte předem, já budu třeba ten den chybět, abych toho šaška dělal doma, a ne tady,“ ucedil závěrem. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…