Varování Kubery: Církevní restituce jsou spojeny s obrovským rizikem

14.01.2012 17:00

TÝDEN Komentář politických událostí uplynulých dnů pohledem dvou mužů. Poslance ČSSD Jiřího Koskuby a senátora ODS Jaroslava Kubery. Tentokrát na téma lékaři, jejich platy a hrozba propouštění, po dlouhé době konečně pozitivního zisku českých zemědělců a krátce i "tanečků" koalice kvůli církevním restitucím.

Varování Kubery: Církevní restituce jsou spojeny s obrovským rizikem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ODS Jaroslav Kubera

Před časem řekl pro ParlamentníListy.cz bývalý televizní moderátor a současný podnikatel Roman Šmucler, že za požadované zvýšení platů lékařů zaplatí nakonec právě lékaři, a to propouštěním.  Potvrzuje se to, jsou již někde nějaké signály toho, že by tento názor nebyl daleko od pravdy?

„S panem doktorem Šmuclerem nejen v tomto nesouhlasím. Lékaři eventuálním propouštěním nezaplatí své oprávněné mzdové požadavky. Zaplatí hlavně za vleklé problémy systému českého zdravotnictví i země, které se i za šest let pravicových vlád neskonale prohloubily. Nejen, že prohloubily. Ony se díky mnohým pravicovým reformátorům bez znalosti skutečného fungování systému ještě další podstatné objevily. To bylo řevu, jak to ti vládnoucí socani neumí. Netvrdím, že vše oranžové bylo geniální. Ale právě ve zdravotnictví dostali naši nástupci kasičky ještě plné. Rezervy z pokladen zdravotních pojišťoven přes regulační poplatky jsou ty tam. A byly miliardové! A svádět vše jen na krizi? To není vůbec fér. Vždy to někdo řídil,“ reagoval ve svém pravidelném komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba (ČSSD).

A dodal, „s veškerou úctou“, že roční navýšení mezd lékařů stojí zhruba tolik, co stál IZIP. „Lékařů jsou tisíce a Češi je navštěvují nejvíce ze všech Evropanů. To znamená, že je asi potřebují. A kdo někdy ne? Jenže ty prašulky, co zmizely jenom v IZIPu, byly vlastně určeny několika pouhým jedincům. Ostatně kvůli přehlasování opozice ve SR VZP ještě jsou. A komu z nás zachránila jakási elektronická knížka zdraví či dokonce život? Jistým europánům život jedině velice vylepšila. Myslíte si proto, že to byly dobře vynaložené peníze vyvedené ze systému zdravotnického? Že nebylo lepší je taky dát doktorům, sestrám, nemocným? Bylo, ale jsou fuč. A takto lze pokračovat. Zdravotníci možným propouštěním zaplatí i opakované zvyšování DPH z dílny nejgeniálnějšího ministra financí zeměkoule. Tak geniálního, že je oceňován, ačkoliv vnitřní zadlužení země dále roste. Zvláštní, neznám doktora, který je slavný proto, že ztrácí svého pacienta,“ pozastavuje se Koskuba.

A připomíná, že zdravotnictví se zvýšení dotklo a dotkne velice citelně, i když  platby za státního pojištěnce nenarostly.  „Trojkoaliční vládu nenapadne dokonce ani nařídit, dochází-li zdravotním pojišťovnám peníze, že všichni státní představitelé, úředníci, ozbrojenci aj. aj. budou povinně pojištěni u jedné jediné státem vskutku kontrolované pojišťovny. To ne, to by nebylo tržní. Ostatně ona by taky jen jedna základní zdravotní pojišťovna plně stačila. Říkám to od roku 1993. Ale to by se pak nemuselo šetřit na zdravotnících a pacientech. Místo toho jistý pán z ministerstva zdravotnictví s výrazem hráče pokeru vymýšlí hámotiny s imaginárními miliónovými úsporami uprostřed ztrácených miliard. A kupodivu mu to prochází,“ rozhorlil se dále poslanec ČSSD Koskuba ve svém komentáři.

„Možným propouštěním se zaplatí také marný či spíše předstíraný boj proti korupci. A nejen lékaři tím zaplatí postupné rozbíjení sociálního státu, vleklé krize zaviněné finančníky napojenými na politickou elitu. Rozhodně nikoliv nadějné vyhlídky. Ale vraťme se ke zdravotnictví. To, co se nyní v systému děje, a já s tím opravdu nesouhlasím, a marně to kritizuji i odmítám, zaplatí hlavně pacienti! To je třeba říkat nahlas a není to poplašná zpráva. Ač jim ti reformátoři přes média tisickrát tvrdí, že nikoliv. Buď tomu až tak strašně nerozumí, nebo nemluví pravdu. Nic z toho se omluvit nedá. A možná nejen zaplatí, ale i odskáčí. Buďte proto raději zdrávi,“ zakončuje toto téma pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

 

Kubera: Jediné, čeho bych se snad bál, aby někdo nepřišel s nějakým extrémním řešením

Senátor Jaroslav Kubera názorům svého (politického) kolegy oponuje. Zároveň ani on nevidí situaci lékařů nijak tragicky – alespoň ne z pohledu hrozby propouštění.

„Pan ministr Leoš Heger je doktor, už proto věřím tomu, že naprosto přesně ví, co dělá, té problematice rozumí. Nezaznamenal jsem zatím ani nikde nějaké skutečně reálné obavy, že by lékaři měli přicházet o práci. I když uznávám, že jistý problém by mohl nastat, protože my Češi inklinujeme vždy k extrémním řešením – prostě ode zdi ke zdi. Takže někdo může třeba i regionálně rozhodnout, že teď vyházíme doktory, protože jich tolik nepotřebujeme, a oni pak budou chybět, až se ty potřeby zase třeba nějak změní. Pevně doufám, že to bedlivě ti odborníci, co o tom rozhodují, zvažují,“ reagoval v komentáři týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera. 

Čekají české zemědělce příznivější časy?

Čeští zemědělci se, jak se zdá podle předběžnýh výsledků ČSÚ, odrazili ode dna - v minulém roce měli totiž zisk 15 miliard korun. Ve srovnání s jinými firmami v zemi nic moc, přesto - dá se to považovat za blýskání na lepší časy, které pomůže třeba i zlepšení kvality potravin u nás?

„To, že by to mohlo pomoci zlepšení kvality potravin prodávaných v Česku, si myslím, na to vliv nemá. Tam hrají roli zcela jiné faktory. Ale je třeba říci, že čeští zemědělci nikdy na dně nebyli, i když jejich představitelé – nemyslím tím farmáře a zemědělce, kteří tvrdě pracují – to mají v náplni práce, prostě pořád brečet a vytvářet dojem, že jsou na mizině. Jednu věc však musím zdůraznit v této souvislosti – eurodotace.  To je největší svinstvo. Ale chápu, že když jsme v EU a naši zemědělci vidí, co dostávají třeba Francouzi, tak že to chtějí taky a vadí jim, že na to nemají ve stejné výši nárok jako oni. Myslím, že kdyby se tenhle problém nevyskytl, dotace by nebyly, že by si ti zemědělci nakonec sami poradili a zvládli by to taky,“ řekl k druhému tématu Jaroslav Kubera. Neodpustil si ani své „rýpnutí“ směrem k vinařům – byť nejen těm českých. „No vždyť si to poslechněte, každoročně nějaké nářky, ale že se víno přitom prodává bez jakékoli daně... Takové luxusní podmínky pro odbyt svých produktů či výrobků nikdo jiný nejen v zemědělství, nemá. To považuji také za velkou chybu,“ dodal ještě senátor ParlamentnímListům.cz k dané problematice.

Koskuba: Jsme občané druhé kategorie

„Nejsem skalním příznivcem statistiky. Byť z tohoto šedivého úřadu se, jak vidno, dá hodně vysoko vystoupat. Statistika se dá totiž upravit či sestavit tak, "aby to vypadalo". Dále jsem rodilý Pražan a zemědělství vůbec nerozumím. Jen těžkou a velmi důležitou práci v něm pro lidi i krajinu obdivuji. Ale asi bych ji nevydržel. Proto se necítím být zcela kompetentní odpovídat na tuto otázku. Nevím proto, zda-li se vůbec někdo opravdu ode dna odrazil. Přál bych jim to. Proto se raději zeptejme, není-li to spíš tím, že potraviny jsou dražší a dražší. Byť velký žvanec z možného zisku si urve hlavně zpracovatel a prodejce, a čím dál větší pak nenasytný marnotratný stát. Kvalita potravin dle mého pak také nezávisí jen na zisku a práci zemědělců. Nebuďme naivní. Ti féroví se o to snaží tak jako tak. Ať chceme, nebo ne, to neviditelná ruka trhu nám nemilosrdně a ne vždy laskavě vládne. Zvláště nyní a zde. Mimochodem, netvrdí se nám z médií, jak méně kvalitní potraviny jsou nám, občanům EU zřejmě skutečně jenom  2. kategorie, i velmi renomovanými výrobci mimo ČR dováženy a prodávány? Ani jejich štědře dotovaní sedláci přece určitě cíleně nepěstují či nechovají s ohledem na kvalitu minimálně dva druhy potravinových produktů. Pro Francouze, Němce a pak Čechy, natož Bulhary či pobaltské státy,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A dodává, že nechce našim zemědělcům lézti "až tam". Oni totiž podle něj mají stejně ty své "palice dubové" a zvláště levičák to u nich nemá lehké. „Ale považuji za vlasteneckou povinnost kupovat a konzumovat hlavně české potraviny. Ale i víno, med... Doma se o to snažíme a nestěžujeme si. Přidejte se, prosím, i vy ostatní. Možná však více než zemědělce samotné tím podporujeme potravinářské koncerny. A produkujeme další miliardáře typu jednoho náhle procitlého "Spasitele",“ uzavřel toto téma ve svém komentáři poslanec ČSSD.

Neodpustil si však ještě jednu oblast politického dění uplynulého týdne – a tím byly opět Věci veřejné a jejich výhrůžky, včetně možností o pádu vlády ohledně církevních restitucí.

„Po tomto dalším veverkovském veletoči už se snad ani nemohu vyjadřovat slušně.  Ale musím prohlásit, že vysvětlení již naprosto trapného principála tohoto tragikomického pimprdlového divadla s vysvětlením, že ustoupili zase jenom proto, neboť peníze nezaplatí daňový poplatník, mne svou prostoduchostí a neznalostí dorazilo. To už není legrace. To je opravdu již na "Kalouskovo bleskové řešení na místě". Věřím, že dobrovolníků by se našlo mnoho. Nejprve vyhaněči a nyní sluhové přeživších dinosaurů nám zamaskovali svou minimálně hroší kůži. Abych se přiznal, já už si snad ani nepřeji rozpad této vlády. Já mám takový pocit, že největší trest pro pana premiéra, kterému logicky nefandím, je vládnout této trojkoalici. Jen ta cena za to mi jaksi nesedí...“ zakončil komentář událostí minulých dnů sociální demokrat Koskuba.

Na chvíli se u tohoto tématu pak pozastavil i senátor Kubera. I když, jak předeslal, to, jaký bude nakonec výsledek, dokázal stejně odhadnout už v naší zemi každý.

"Když někteří politici vidí, že lidé něco v danou chvíli chtějí, reagují na to v duchu jejich požadavků ve snaze získat si nějaké ty preference. I modří ptáci se někdy chovají jako modří papouškové. Nedá se to proto vyčítat ani těm véčkařům, i když u nich je problém, že jsou naprosto nečitelní. Ale preference potřebují. Zvlášť když už je nyní jasné, že do krajských voleb půjde asi možná největší množství lidí od roku 1989 a všichni budou svorně tvrdit, že právě oni jsou ti spasitelé. Konkurence prostě bude velká.

Když se ale vrátíme k tomu, proč ten další rozkol uvnitř koalice vznikl - tedy kvůli církevním restitucím, je třeba upozornit na to, že je tu jedno obrovské riziko. Ne v tom, kolik mají ty církve dostat, ale já osobně varuji po zkušenostech s restitucemi v devadesátých letech před tím, aby nedocházelo k administrativním chybám. A k těm, bohužel, podle mého, docházet může a zřejmě i bude. Ten majetek, co se má vracet, totiž není spolehlivě ani kompletně zpracovaný, sepsaný, a tak náprava jedné nespravedlnosti, může vyvolat další. A spolu s tím mohou přicházet spory, v kterých bude třeba škody napravovat a finančně kompenzovat," uzavřel svůj pohled na věc pro ParlamentníListy.cz Kubera.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…