Vláda i starostové ženou Romy do ghett. Vybuchnou, zlobí se Pehe

23.08.2011 4:48

Na Šluknovsku eskaluje sociální napětí. Poté, co několik mladíků zaútočilo mačetami na osazenstvo baru v Novém Boru, dochází k jeho gradaci. Mladíci byli totiž romského původu, a celý incident tak přispěl k vyhrocení situace mezi místními obyvateli a romskou menšinou. Ta dospěla až k otevřené výzvě starostů ze šluknovského výběžku adresované premiéru Petru Nečasovi.

Vláda i starostové ženou Romy do ghett. Vybuchnou, zlobí se Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Romové u voleb

Starostové si jednak stěžují na to, že situace v ghettech přistěhovalců je nekrontrolovatelná, jednak si stěžují na nedostatek policistů v kraji. Obávají se pak především vládou plánovaného snížení počtu policistů. „Snížení počtu příslušníků Policie České republiky v regionu Šluknovského výběžku by mohlo být až destruktivní a mohlo by ohrozit bezpečnost, stabilitu a ochranu jeho obyvatelstva," bijí na poplach starostové.

Psali jsme:
Tady Romové sekali mačetou. Město má strach už i o děti
Starostové na Šluknovsku: Více policistů, než začnou problémy řešit lidé

František Kostlán ze serveru Romea.cz má pro jejich problémy pochopení. Pro ParlamentníListy.cz říká: „Vytváření ghett pro sociálně slabé, snižování sociálních dávek a umělé zvyšování cen potravin zvyšováním DPH s sebou pochopitelně nese negativní jevy. Obavám starostů se tedy nedivím, zvláště když se vládní skrblictví týká i snížení počtu policistů. Je však také třeba vidět, že radikalizaci chudých lidí, včetně Romů, způsobuje i to, že stát přestal bojovat s extremismem. Je to stát, který nechává tyto lidi ve štychu i v tomto směru. Ať se tedy nikdo nediví nejen nárůstu drobné kriminality, ale i různých útoků."

SLEDUJEME témata Romové a Romové v Novém Boru

Starostům prý jde o vlastní zájmy

To socioložka Jiřina Šiklová pro starosty příliš pochopení nemá. Poukazuje na to, že ghetta zakládají sami, když především Romy vystěhovávají z bytů. Tato ghettizace je podle ní důsledkem ekonomických zájmů samotných starostů. „Starostové se snaží vystěhovat Romy do ghett a doufají pak, že jimi původně obývané pozemky výhodně prodají. V ghettech pak dochází ke kumulaci bídy a nezaměstnanosti."

Sestěhovávání Romů do ghett přitom není podle Šiklové jen severočeská specialita. „Totéž probíhalo například i v Praze na Vinohradech, jen ne v takovém měřítku," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Šiklová. A dodává: „Adaptační proces Romů do majoritní společnosti právě díky tomu, že různé obce Romy sestěhovávají do ghett, nebude trvat dvě generace, ale třeba klidně i osm generací."

Chudí mohou ztratit jen své okovy, podotýká Pehe

S jejím názorem souhlasí i politolog Jiří Pehe, který upozorňuje na to, že vytváření ghett pro Romy možná starostům přináší krátkodobou úlevy, z dlouhodobého hlediska má však katastrofální důsledky.

Současné sociální napětí má podle Peheho dva hlavní důvody. Jednak je výsledkem nešťastného jednání několika jedinců a několika mediálně zvýrazněných incidentů, jednak je třeba hledat i hlubší trendy, které Pehe spatřuje ve vládní politice. „Současná sociální politika vlády je krátkozraká. Vedle tendence šetřit se populisticky berou dávky i těm nejchudším, z nichž je mnoho příslušníky romské menšiny. Tito lidé se nacházejí v situaci, kdy, jak říká okřídlený citát, nemají co ztratit, jen své okovy," upozorňuje politolog, který očekává, že lidé na svou situaci budou reagovat impulzivně a že může dojít i k nárůstu různých násilných incidentů.

Z této situace pak podle Jiřího Peheho těží lidé, jako je Tomáš Vandas či Ladislav Jakl. „Současné napjaté prostředí dopřává takovýmto lidem sluchu a tito lidé pak dál eskalují napětí. Jedná se o začarovaný kruh," míní Pehe.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…