Vondra prý odchází pozdě. Jako zoufalec, kterého to semlelo

28.11.2012 13:50

Ministr obrany Alexandr Vondra končí. Komentátor Hospodářských novin Jiří Leschtina má za to, že kdyby skončil dřív, lidé by si rozhodně více zapamatovali to dobré, co na obraně udělal.

Vondra prý odchází pozdě. Jako zoufalec, kterého to semlelo
Foto: tan
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Vondra totiž podle něj zabránil jako jediný ministr nákupu zbraní a vojenské techniky přes překupníky. „Právě tenhle paragraf, kvůli němuž stát zaplatil zbytečně desítky miliard korun na nekontrolovatelných a proto i přemrštěných maržích pro obchodníky se zbraněmi, byl jednou z největších zrůdností naší legislativy. Přesto se ho neodhodlal zrušit žádný z předchozích ministrů obrany,“ podotýká komentátor.

Tento zákon vznikl pod vedením tehdejšího šéfa resortu Miroslava Kalouska – a Vondra si ho svým krokem hodně znepřátelil. „Zůstane tedy výraznou zásluhou Alexandra Vondry, že nejenže prosadil zrušení "nenasytného" paragrafu, ale také vymetl z ministerstva vysoké úředníky ministerstva, mafiózně navázané na obchodníky se zbraněmi, mezi nimiž vévodil Kalouskův přítel Richard Háva,“ uvádí Leschtina.

Kauzou Promopro se tak Kalousek Vondrovi pomstil. I přesto jsou ale armádní obchody průhlednější. „A Vondra? Ten se nezbaví zodpovědnosti za chyby svých podřízených na úřadu vlády, kdy měl na starosti předsednictví EU. Tím spíš měl vládu opustit už na jaře minulého roku, kdy prosadil zrušení "překupnického" paragrafu. Tehdy ještě mohl odejít jako vítěz a odvážný chlap. Nyní odchází jako zoufalec, který se sám nechal semlít politickou mašinérií,“ napsal Leschtina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…