Vymahači varují: Jdeme už po sebemenších dluzích a bereme vše

16.09.2011 17:54

Zatímco v minulých letech se vymahači dluhů zaměřovali především na firmy, dnes se jejich "podnikatelské" úsilí přesunulo z právnických osob na fyzické, tedy na rodiny. Smutnou zprávou pro vymahače i dlužníky je to, že není kde brát.

Vymahači varují: Jdeme už po sebemenších dluzích a bereme vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Zadlužení českých domácností dosáhlo na konci července 1,085 bilionu korun a podle údajů České národní banky roste toto číslo již sedmý měsíc v řadě, ekonomické krizi navzdory.

Rodiny táhnou víc

Podle tiskové zprávy asociace inkasních agentur, která sdružuje mimosoudní vymahače dluhů, se průměrná výše pohledávky řešené inkasní agenturou meziročně propadla o 36 procent na 14 620 korun.

"Mohu potvrdit tento trend. Navíc došlo k přerozdělení vymáhání pohledávek mezi podniky a rodiny. Za domácnostmi jde nyní už 85 procent. To znamená, že vymahači už nárokují i sebemenší částky, které dřív neřešili. Prostě berou vše," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek. Podle něho se na trhu sice objevují stále noví kupci pohledávek, kteří věří, že ve finále vydělají. Nicméně dost z nich prý bude nemile překvapeno nízkou vymahatelností. Inkasní agentury zpracovávají přes dva miliony pohledávek za více než 27 miliard korun.

Čtěte také: Okamura: Zastřel svého exekutora?


Už i exekutoři si stěžují

V současnou chvíli klesá už i vymahatelnost z exekucí. Podle prezidentky České  exekutorské komory Jany Tvrdkové je úspěšnost zhruba jen třiceti až čtyřicetiprocentní. Dlužníci se totiž stále častěji nechávají registrovat k pobytu na obecní úřady, jsou bez práce a nedisponují žádným majetkem, tudíž jim není co brát. Exekutoři se navíc poslední dobou opakovaně setkávají s jevem, který interně nazývají "dluží celá rodina".

Na dnešní situaci si stěžují jak dlužníci, tak věřitelé. Od 1. září 2011 totiž došlo ke zvýšení soudních poplatků účtovaných za jednotlivé úkony prováděné soudy. Podáním žaloby je každá pohledávka navýšena o další náklady, jimiž jsou kromě samotného dluhu a úroku z prodlení ještě soudní poplatek pokrývající náklady soudu spojené se zpracováním žaloby, režijní paušály hradící náklady advokáta a rovněž přísudek advokáta. "Pravděpodobně také definitivně skončí vstřícnost některých věřitelů odpouštět dlužníkům soudní poplatky výměnou za úhradu závazku po podání žaloby, když soudy nebudou tyto poplatky při stažení žaloby vracet ve 100procentní výši. Nyní takové stažení žaloby bude stát 20 procent z poplatku, minimálně však 1000 korun," vysvětluje redakci Jana Tatýrková z vymahatelské agentury M.B.A. Finance.

Poplatky, které zaplatí dlužník v rámci mimosoudního, soudního a exekučního inkasa, platné od 1.9.2011


Psali jsme: Dlužíte pár korun, jdete pod most. České exekuce krutější než v USA


Jeden pohled zevnitř aneb začarovaný kruh

Každodenní starosti o budoucnost popsala ParlamentnímListům.cz vedoucí zaměstnankyně nejmenované společnosti zabývající se vývojem softwaru pro architekty. "Poslední dobou se ve firmě místo vývojem softwaru zabýváme jen podáváním žalob na firmy, které nám dluží. Chápu, že je to začarovaný kruh, v němž každý dluží každému, ale strašně nerada bych zaměstnancům v prosinci říkala, že není na výplaty. Bohužel to k tomu spěje," popisuje realitu vedoucí, která si nepřála být jmenována.


Čtěte také:

  
Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…