Vytočený Škromach: Profesoři budou zase zametat, jako před rokem 89

27.09.2011 16:24

Místopředseda Senátu a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach je naprosto šokován tím, jak se bude zacházet s nezaměstnanými. Bodrému politikovi ze Slovácka zamrzl jeho věčný úsměv. Místopředseda ČSSD byl totiž přesvědčen, že už se nevrátí doby před listopadem 1989. A vrací se prý ještě v horší podobě. Před revolucí zametali ulice jen profesoři a další vysokoškoláci, kteří podepsali Chartu 77, teď nemusí být odpůrci režimu, stačí když budou dva měsíce bez práce. Podle Škromacha ministr Jaromír Drábek zavádí robotu. To Drábek absolutně odmítá a ríká, že každý má možnost volby.

Vytočený Škromach: Profesoři budou zase zametat, jako před rokem 89
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Podle Škromacha je mezi uchazeči o práci absolutně mizivé procento těch, kteří o získání nového místa nemají zájem. Pokud však se jim nedaří získat práci dva až tři roky, dochází u nich k určité rezignaci. Většinou se to silně podepíše na jejich psychice. „Existují o tom studie, nejen u nás, ale v celém světě,“ říká pro ParlamentníListy.cz Škromach. A dodává, že nezaměstnanost se může psychicky projevit i na lidech, kteří netrpí hmotnou nouzí, ale deprimuje je, že už o ně nikdo nemá zájem.


Čtěte také:

Stokrát žádal, po sto prvé už nejde

„Nevěřím tomu, že se někdo zaregistruje na úřadu práce s tím, že nechce dělat. Bohužel 20 – 30 procentům uchazečů se nepodaří za dva roky najít práci. Nezbude jim pak nic jiného než pracovat na černo, pokud aspoň takovou práci získají,“ uvádí dále místopředseda ČSSD. „Samozřejmě velkým problémem je, že pokud někdo jde stokrát žádat o práci a stokrát ho odmítnou, ztratí sebevědomí a po sto prvé už se na to vykašle.“

K tématu: Škromach tepe Drábka: Šikana, jak zacházíte s nezaměstnanými


Není tajemstvím, že lidé nad 55 let v podstatě nemají moc šancí se uplatnit. Personální agentury dokonce uvádějí, že jejich klienti často říkají, ať jim neposílají lidi nad čtyřicet let. „Stejný problém jako starší lidé mají i absolventi a lidé se zdravotním postižením. Za vlády ČSSD jsme zaměstnavatele, kteří našli uplatnění pro tyto skupiny, zvýhodňovali,“ vysvětlil politik.

Škromach tvrdí, že bude robota, Drábek odporuje

Škromach absolutně nesouhlasí s tím, aby nezaměstnaní dělali veřejně prospěšné práce. „Já bych to bral, ale viděl bych to od hranice dvou let, ne nějakých dvou až tří měsíců. To mi připadá jako určitá forma roboty, něco naprosto nepřijatelného..Navíc veřejně prospěšné práce by měly být normálně honorovány jako plnohodnotná práce a zaplaceny mzdou a ne nějakým nárokem na dávky. Nikde jinde nic podobného v Evropě neexistuje. Vždycky jsem si myslel, že doby, kdy profesoři zametali ulice, skončily v listopadu 1989, bohužel jsem se v tom mýlil,“ svěřil se se svými obavami ParlamentnímListům.cz Škromach.

Související: Chcete podporu? Budete muset na veřejně prospěšné práce


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale odporuje. „Žádnou robotu nezavádíme. Každý má možnost se svobodně rozhodnout,“ uvádí ministr pro ParlamentníListy.cz.

„Bohužel to vypadá tak, že ministerstvo a potažmo vláda chce nezaměstnané téměř kriminalizovat. To by samozřejmě vedlo k tomu, že lidé by museli vzít i špatně placenou práci. Asi není třeba příliš zdůrazňovat, komu by se taková sociální politika hodila,"  hodnotí pro ParlamentníListy.cz dále místopředseda ČSSD a stínový ministr Škromach.


Někde práci najít nelze

Ten si myslí, že v některých krajích a okresech je najít práci téměř nadlidské úsilí. „Jakési pomocné práce by možná šlo akceptovat u lidí, kteří jsou dva a více let nezaměstnaní, ale ne po dvou měsících. A už vůbec bych to nevztahoval na lidi nad padesát pět let věku, ti jsou v mnoha případech v současné situaci bez šance práci najít. Například v mém volební obvodě, na Hodonínsku, se pohybuje nezaměstnanost okolo 14 procent s 11 tisíci lidí bez práce," informuje senátor.

Napsali jsme:


Projekt, který by měl poslat nezaměstnané do nemocnic a na další veřejně prospěšné práce, považuje Škromach za naprosto kontraproduktivní. „Pokud by ti lidé bez práce přišli do nemocnic a dalších institucí na pomocné práce, vytlačovalo by to lidi, kteří tam normálně pracují. Navíc by to určitě nevedlo ke zvyšování minimální mzdy, která beztak nepokrývá základní životní náklady. Nesmysl je také centrální řízení Úřadů práce z Prahy. Každý okres má svá specifika, která znají právě tam," tvrdí redakci Škromach.

Drábek: Pracovat na černo je jako krást


Škromach pak stejně tak nesouhlasí s tím, aby byli lidé postihováni za práci na černo a museli se hlásit pravidelně v určitou dobu na Czechpointech. „Ti lidé nepracují na černo, protože chtějí. Oni to dělají proto, aby nechcípli hlady. Oni nejsou ti, kdo by měli nést odpovědnost," kroutí nad Drábkovou budoucností pro nezaměstnané hlavou Škromach.

Proti práci na černo se ministr Drábek ostře staví. „Práce na černo stejně jako krádež není standardním způsobem obživy. Systém hmotné nouze je podle mezinárodních statistik jedním z nejlepších v Evropě,“ namítá ministr TOP 09.

Čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…