Začíná boj o odkaz Věcí veřejných. Dědici mohou být Okamura i Babiš

26.03.2013 20:11

POLITOLOGOVÉ Necelý rok a čtvrt před řádnými parlamentními volbami je ta pravá chvíle přijít s novou protestní stranou či hnutím a pokusit se zopakovat tehdy nečekaný úspěch Věcí veřejných. Podle oslovených politologů se rozpoutá boj o desetinu voličů mezi nově se formujícím hnutím senátora Tomia Okamury a hnutím ANO 2011 Andreje Babiše. O famózním úspěchu italského komika Beppe Grilla si však mohou nechat jen zdát.

Začíná boj o odkaz Věcí veřejných. Dědici mohou být Okamura i Babiš
Foto: Petr Kupka
Popisek: Senátor Tomio Okamura hovoří v Olomouci

Nedávné setkání senátora Tomia Okamury, ekonoma Pavla Kohouta a exposlance ODS Radima Fialy s občany ve Slovanském domě v Olomouci by se dalo považovat za symbolické mávnutí startéra k zahájení kampaně před řádnými parlamentními volbami v příštím roce. „Domnívám se, že tahle aktivita zapadá do něčeho, co se teď děje na české politické scéně, a to je boj o odkaz Věcí veřejných. Možná ani tak ne ve smyslu obsahovém, ale v první řadě o jedenáct procent voličů, kteří dali minule hlas Věcem veřejným,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol, politolog z vysoké školy CEVRO Institut.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nyní se bojuje o to, kdo bude protestní či antikorupční alternativou etablovaných stran. „Na scéně teď vidím dva hráče. Jedním je to, čemu můžeme pracovně říkat Úsvit. To je formace kolem Tomia Okamury a dalších pánů, na druhé straně je pak pan Babiš. Označení Úsvit používám proto, že to je název knihy pana Kohouta, ekonoma a také poradce pana Bárty. Ta má představovat základ pohledu na to, jak by měl fungovat stát, až zvítězí Tomio Okamura a spol.," konstatuje Petr Sokol. Nově se tvořící uskupení má totiž v úmyslu jednak sjednotit protivládní iniciativy, jednak vytvořit hnutí s cílem nastolit přímou demokracii a zavést prezidentský systém.

Okamura připomíná Paroubka vystupováním podle průzkumů veřejného mínění

Jeho další zaměření je však těžko odhadnutelné. „Vidím to jako formaci, v níž je Tomio Okamura v roli Radka Johna, někde v pozadí pak pan Bárta, protože oni ty věci společně koordinují společně s Holešovskou výzvou a ekonomem Kohoutem. Když si uvědomíme, že je tam na jedné straně bývalý poslanec ODS Radim Fiala a na druhé straně Holešovská výzva, tak je zřejmé, že to nebude mít s nějakou programovou zásadovostí nic společného. Bude to snaha mobilizovat naštvané lidi s mottem ´dostaňme se do Parlamentu a pak se uvidí´,“ míní Petr Sokol.

  .

„Senátor Okamura je z mého hlediska člověkem, který nemá žádné problémy měnit politický kabát a rétoriku dle situace na trhu, v tomto případě politickém. Je to populista snad až ´genetickým založením´. Například nespočetněkrát si v projevech protiřečil na základě toho, odkud zrovna foukal vítr. Obecně mi maličko připomíná Jiřího Paroubka, jenž veřejně vystupoval podle výsledků průzkumů veřejného mínění,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz politolog Pavel Kopecký nejpopulárnější tvář rodícího se hnutí Tomia Okamuru, jenž měl být „černým koněm“ první přímé prezidentské volby.

Při úpadku ODS vzniká prostor pro lapání pravicových duší

Povzbuzením pro všechna protestní hnutí jsou zcela určitě italské parlamentní volby, v nichž získal komik Beppe Grillo se svým Hnutím pěti hvězdiček čtvrtinu hlasů. „Myslím si, že Tomio Okamura je skutečně český Beppe Grillo. Úspěch těchto stran či hnutí spočívá v tom, že žijeme v době krize a je spousta nespokojených voličů frustrovaných tím, že tradiční strany nedokážou mávnutím kouzelného proutku krizi zrušit. To nahrává lidem, jako je Grillo, a může to nahrát i lidem jako je Okamura. Ale on se spojuje s politiky, jako je pan Bárta nebo další poslanec Fiala, to Grillo v Itálii nedělal. To mu bude škodit, a proto čtvrtinu hlasů nezíská, protože Grillo na to jde trochu jinak, ale loví v podobných vodách,“ upozorňuje Petr Sokol.

Každému, kdo by se pokusil v čase zbývajícím do parlamentních voleb založit stranu či hnutí a ucházet se o přízeň voličů, musí být zřejmé, že na levé straně politického spektra toho vzhledem k síle ČSSD a KSČM moc neuloví. „Trochu to připomíná TOP 09 a volby v roce 2010. Okamura si nejspíš spočítal, že s úpadkem ODS vzniká jistý prostor také pro lapání pravicových ´duší´, neboť ne každý zhrzený volič ´modrých´ přejde ke Kalouskově TOPce. Zároveň nejen na ně může zapůsobit slib pevné (národovecké) ruky, kterou kdysi představoval Václav Klaus. Politik, který pak ostatně v křesle prezidenta předváděl občas počiny hodné poloprezidentského systému,“ říká Pavel Kopecký.

S Bártou za zády může jít o opakování stejné strategie

Také politologovi Petru Sokolovi připomíná nynější stav rok před posledními parlamentními volbami, kdy vznikla TOP 09 a na celostátní úrovni se aktivizovaly Věci veřejné. „Protože za touhle iniciativou nějakým způsobem stojí pan Bárta, tak si myslím, že to není náhoda, ale opakování stejné strategie, tedy založit něco nového rok před volbami tak, aby ta kampaň nebyla příliš dlouhá. Našel se člověk, který má nějakou popularitu, ačkoli si myslím, že pan Okamura je trochu jiný typ než Radek John. Ale z hlediska tradiční politiky jsou oba lidé zvenku a ten recept je úplně stejný,“ srovnává Petr Sokol rozjezd Věcí veřejných a nově vznikajícího hnutí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Dokonce si myslím, že to může do určité míry znovu fungovat, potenciál zhruba deseti procent voličů tady je. Problémem pro tuhletu skupinu Úsvit, jak ji pracovně nazývám, může být, že se o stejné voliče z druhé strany bude pokoušet pan Babiš se svým ANO 2011. A pak se může opakovat situace ze senátorských voleb někdy kolem roku 2000, kdy hodně uspěli nezávislí a potom za dva roky šli v každém obvodu tři, čtyři nezávislí a už se nikdo z nich do Senátu nedostal. Čekám, že takových pokusů zakládat protestní, antikorupční strany za přímou demokracii bude víc. Vidíme Okamuru, vidíme Babiše, můžou přibýt další a pak se to možná rozmělní,“ varuje Petr Sokol před velkým počtem kohoutů na jednom smetišti.

Podle politologa už lidé na prezentaci mediálních produktů neuslyší

Kromě rozmělnění hlasů pro příliš mnoho protestních stran a hnutí může velkou roli sehrát voličská paměť. Minulé volby totiž přinesly velké rozčarování pro ty, kteří uvěřili slovům o boji s politickými dinosaury a pak jen s údivem přihlíželi, jak se autoři slibů usazují do vládních křesel vedle politických matadorů Petra Nečase a Miroslava Kalouska, s nimiž především ten boj měli svést. „Pevně doufám, že alespoň po nějakou dobu se v České republice nenajde dost lidí, kteří uslyší na obdobně průhledné reklamní manipulace, prezentaci mediálních produktů, jakými byly ´veverky´, ale zčásti i některé jiné strany,“ dodává pro ParlamentníListy.cz politolog Pavel Kopecký.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…