Zdravotnické poplatky nechceme. Levicový server vyšťoural staré video s Nečasem

28.10.2012 19:00

V době, kdy je premiér Petr Nečas nejsledovanější osobou politické scény, se levicový server Britské listy rozhodl připomenout starší video, na kterém Nečas v roce 2006 ještě jako místopředseda ODS slibuje, že ve zdravotnictví nebudou zavedeny regulační poplatky, neboť takový postup je protiústavní.

Zdravotnické poplatky nechceme. Levicový server vyšťoural staré video s Nečasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Video ukazuje fragment z předvolební debaty zástupců pěti největších stran z roku 2006. KSČM, lidovci a Zelení vyslali do debaty své předsedy, ODS a ČSSD zastupovali první místopředsedové, kterými v té době byli součastní straničtí lídři Petr Nečas a Bohuslav Sobotka. Předsedové Mirek Topolánek a Jiří Paroubek měli později zvláštní debatu.

V rámci debaty přišla řeč i na poplatky u lékaře, téma, o němž se již v té době hovořilo. Zejména proto, že několik měsíců předtím zavedla tyto poplatky pravicová vláda na Slovensku, a ODS se nijak netajila, že Dzurindovy reformy jsou pro ní vzorem.  

Nečas tehdy moderátorovi tvrdil, že ODS neprosazuje zdravotnické poplatky. „My nechceme zavádět poplatky, my chceme zavést individuální účty,“ ujišťuje na videu Petr Nečas. „Chceme úplně změnit zdravotnický systém do systému osobních zdravotnických účtů,“ představoval plány ODS. Na dotaz, zda ODS zachová bezplatné zdravotnictví, ujistil: „Bezplatné zdravotnictví je ústavně garantováno.“

Video se již v březnu 2010 objevilo na serveru Youtube pod názvem „Nečas lže v přímém přenosu“. Server Britské listy, který video po letech objevil, dal do titulku slova: „Poplatky ve zdravotnictví zavádět nebudeme, je to ústavně garantováno, “ a přidal poznámku, že se jedná o slova Petra Nečase z roku 2006.

ODS volby vyhrála a ministrem zdravotnictví se stal její člen Tomáš Julínek. Když začala vláda prosazovat svůj program, o individuálních účtech už příliš nemluvilo. Naopak zdravotnické poplatky byly nakonec legislativním procesem protlačeny a nakonec názoru vlády v květnu 2008 přisvědčil i Ústavní soud. Téma plateb za návštěvu lékaře, pobyt v nemocnici a za recept na léky rezonovalo ve společnosti i dále a na podzim 2008 dokázala díky odporu proti jejich zavedení ČSSD triumfálně vyhrát krajské volby.  

Tohle by se dalo vytáhnout na řadu politiků

Zdroj z okolí premiéra Nečase, který ParlamentníListy.cz oslovily, vnímá toto video jako snahu levicového serveru poškodit premiéra. „I u spousty jiných politiků, včetně opozičních, by se dalo vytáhnout spousta výroků, u kterých se situace nakonec vyvinula jinak,“ myslí si. „Vytahovat dneska šest let staré citáty je velice zvláštní. My bychom také mohli vytáhnout řadu podobných citátů Bohuslava Sobotky a dokazovat tím, že tehdy říkali něco jiného, než dnes,“ myslí si.

 „Ty zdravotnické poplatky se velmi osvědčily,“ říká zdroj k samotnému diskutovanému tématu. „Přispěly ke stabilizaci zdravotního systému,“ dodává. Připomíná, že poplatky byly zastropovány limitem, takže se tím zabránilo poškození nízkopřijmových skupin.

Podle něj došlo ve vztahu ke zdravotnickým poplatkům u Nečase k posunu názorů. „Ty individuální účty, to byla starší představa, ještě z devadesátých let. Pan ministr Julínek později přišel s jinou představou,“ uvedl zdroj. Podle něj je běžné, že v průběhu času dochází u politiků k posunu názorů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…