Zdravotnictví není pro socky. Ať žije trh! Lidé vyšli do ulic...

07.01.2012 19:44

REPORTÁŽ Trh je náš bůh, trh je náš pán. Kasina do všech základních škol! Důchod ve 120 letech. Zvýšení DPH na 100 procent, S Nečasem a Kalouskem na věčné časy! Ať žije práce zadarmo! Tato a podobná hesla provolávali mladí recesisté, vesměs studenti, kteří v Brně v počtu několika desítek účastníků uspořádali demonstraci svérázným způsobem kritizující současné poměry ve společnosti.

Zdravotnictví není pro socky. Ať žije trh! Lidé vyšli do ulic...
Foto: Martin Šimák
Popisek: Brněnská demonstrace organizace ProAlt

Část z nich se vyzbrojila maskami pánů Kalouska, Drábka, Dobeše či Klause, ostatní si vzali na obličeje masky papírových ovcí. Mezi provoláváním různých hesel typu "Ať žije DPH", "Odpovědní nestárnou" či "Miluj svoji banku jako sebe samého" bučeli. V rukou drželi i vtipné transparenty: Demonstrant "maskovaný" za ministra Kalouska například "Zbraně místo jídla - zbrojním průmyslel proti krizi", objevil se též slogan "Heger: Zdravotnictví není pro socky".

Zpočátku to vypadalo, že parta nadšenců z iniciativy ProAlt  zůstane ve svém pochodu sobotním, a tudíž liduprázdným Brnem s plakáty osamocena. Kupodivu se však po pár desítkách metrech pochodu našli i v „největší vesnici republiky“, jak se někdy Brnu hanlivě přezdívá, další nadšenci. Když demonstranti dorazili na náměstí Svobody, kde odsloužili „mši“ na počest všemocného trhu, bylo už kromě zhruba patnácti organizátorů asi 50 lidí.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ZDE

Různorodý průvod tvořili vozíčkáři či elegantně oblečení lidé. „Škoda, se o této bohulibé akci nevědělo pořádně předem. Mohli tady být všichni ti, kterých se  problémy s nadsázkou vysmívané týkají nebo týkat budou. Mladí i staří. Kde jsou všichni ti důchodci, kteří za chvíli nebudou mít ani na léky a nakonec ani na pohřeb? Nebo mladí, jejichž rodiče prostě nebudou mít na zaplacení školného a vyděračsky nastavené hypotéky na studia je ožebračí dřív, než vůbec začnou ekonomicky žít?“ ptala se jedna z dobře oblečených žen, která se o akci dověděla jako většina dalších jen náhodou cestou po ulici.

Zastavte nesmyslné reformy

“Naše organizace ProAlt je občanskou iniciativou zaměřenou především na kritiku vládních reforem a na podporu alternativ. Chceme sdružovat lidi všech profesí, generací i názorů, kteří odmítají plošné škrty a neoliberální reformy v oblasti důchodů, zdravotnictví, sociální a rodinné politiky, pracovního práva, školství vědy a kultury a chtějí jim aktivně čelit. Našim krátkodobým cílem je zastavit vládní reformy v těchto oblastech. Dlouhodobým cílem je vytvářet aktivní, solidární a všestranně udržitelnou společnost,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z organizátorů Václav Drozd.

Jde o další protestní akci ProAltu po delší době. Naposledy se konal 20. prosince malý happening v Jindřišské ulici v Praze. Jak Drozd doplnil, ProAlt teprve začíná, jeho jádro tvoří zhruba dvacítka lidí.

„Jsme rádi, že si nás začínají lidé všímat a že se k nám přidávají. Ne všichni můžeme jezdit demonstrovat do Prahy, a tak se musíme ozvat i v Brně nebo dalších městech. Jinak se můžeme skutečně dál chovat jako ty ovce, které zde symbolizujeme, což je zřejmě to nejlepší, co si naše vláda představuje,“ doplnil jeho kolega Václav Krajňanský. Organizátoři počítají s větší frekvencí podobných akcí a hodlají se zviditelňovat stále důrazněji.

Bohoslužba u orloje

Protest měl podobu náboženského procesí, a když se definitivně zastavili před „Onderkovým oltářem“, jak tentokrát pojmenovali známý obelisk-orloj v centru Brna, konala se zde závěrečná „bohoslužba trhu“. Jak se na správné procesí sluší, provolávali po cestě různá hesla, kterým se pak volala vždy třikrát sláva a prosilo se jako při modlitbě oslovením: „Prosíme Tě, vyslyš nás."

A tak se například oslavovalo i provolání "Sjednáme svým dětem půjčku na poplatky za vykoupání a nakrmení!" či  "Zvyšujte dále poplatky za vodu, plyn a elektřinu!" Na závěr si všichni vyslechli modlitbu určenou všemocnému trhu. Odříkána byla jako známý Otčenáš a poté se demonstrující, kteří byli po celou dobu pod bdělým dozorem policistů v civilu, rozešli.

Co se týče demonstrací proti vládě, tento se konal po poměrně dlouhé době. Odboráři totiž po akci 25. listopadu, která měla velice nízkou účast, zrušili na určitou dobu své protesty. "Je to vyčpělé. Nechme lidi, ať sami pocítí jak na ně důsledky těch reforem dopadnou," uvedl tehdy pro ParlamentníListy.cz odborář Bohumír Dufek.

Modlitba trhu pronesená na demonstraci v Brně:
Ve jménu otce i syna trhu svatého, Mamon.
Trhu náš, jenž jsi na Wall Street, vyplať se jméno Tvé, buď volnost Tvá, zhodnoť se aktiva Tvá jak na kontech, tak i ve fondech. Konzum náš vezdejší dej nám dnes a dej nám vyžrat naše pohledávky, jakož i my zatápíme našim dlužníkům, a nepřiveď nás do bankrotu a zbav nás nezodpovědných. Neboť Tvé jsou prachy, prachy a prachy na věky věků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák, pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…