Zeman to zahrál mistrovsky, uznal Koskuba. Kubera vysvětlil, proč je vláda toxická

13.07.2013 11:13

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslanec sociální demokracie Jiří Koskuba proti názorům senátora občanských demokratů Jaroslava Kubery. To je pravidelný souboj komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát je jejich tématem nová Rusnokova vláda a otázka na to, jak dlouhou může mít budoucnost, či zda se dá považovat opravdu za "toxickou".

Zeman to zahrál mistrovsky, uznal Koskuba. Kubera vysvětlil, proč je vláda toxická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Když předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová byla přítomna na jmenování nových ministrů, na přípitek odešla. Prý proto, že vládu Jiřího Rusnoka považuje za toxickou a nebezpečnou a nehodlá s ní hrát falešnou hru. Na to prezidentův kancléř Vratislav Mynář vzkázal, že Rusnokova vláda bude skutečně mnohým nebezpečná. Obávají se toho oba oslovení muži? Nebo zaznamenali ve svém okolí takové obavy? Pokud ano, existuje nějaká hmatatelná věc, kvůli které by měl panovat strach? A domnívají se, že se vláda Rusnoka udrží – tedy dostane od poslanců důvěru?

„Ta vláda je skutečně toxická,“ reagoval souhlasně senátor Jaroslav Kubera na slova Miroslavy Němcové. A vysvětlil, proč. „Nemá žádnou zodpovědnost, přitom již avizuje nové vyhlášky, zvyšování platů…Z čeho asi, že? Samozřejmě, že to bude na dluh, za který pak ale ponese zodpovědnost ta vláda, která přijde po ní. To je první část té toxicity, která se u ní dá vnímat,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Vysvětlil i to, proč jsou slova o možné silné toxicitě mířená i na současného ministra financí Jana Fischera. „Víte, ono není tak odsouzeníhodné snad ani to, kde tak rychle vzal peníze na úhradu dluhů, že mu je někdo dal. Ale lidi by si měli uvědomit, že neuměl kočírovat svoji vlastní volební kampaň po finanční stránce a zřejmě už dopředu počítal s tím, že mu kdyžtak pak ty peníze někdo dá. Jak tedy může řídit celý rezort financí státu? To je skutečně velmi toxické, když zopakuju slova Miroslavy Němcové. A když už padl dotaz na to, co si myslím o tom, že nešla na přípitek s novou vládou – nemám jí to za zlé. Vím, že to byla reakce na to, že je ona velmi citlivá na dodržování Ústavy, a když se obchází, vadí jí to. Proto se zachovala tak, jak má právo,“ myslí si Jaroslav Kubera.

Pláč nad rozlitým mlékem

A připomněl opět svá slova z minulosti, která v souvislosti s přímou volbou prezidenta říkal. Jenže je nechtěl zřejmě nikdo vnímat. „Při schvalování přímé volby hlavy státu se měla změnit Ústava. Ne tak, jak si to mnozí hned vysvětlovali – tedy směrem k nějakému osekávání pravomocí nového prezidenta, ale k upřesnění toho, co bude v jeho pravomocích. Aby pak nemusely vznikat situace, kterých jsme svědky. Vezměte si, kdyby se býval stal po přímé volbě prezidentem nějaký úplný blázen. Nemusím nikoho jmenovat, ale víme, že se takoví vyskytovali. Ten by pak mohl za těchto pravidel, která jsou, jmenovat premiérem prvního bezdomovce, kterého by někde uviděl. A nikdo by s tím nemohl nic dělat. Když jsem na tato úskalí upozorňoval, nikdo o tom slyšet nechtěl a až teď se už honem mluví, zejména ze strany sociálních demokratů, o tom, že by se to mělo změnit. To ale nejde kvůli jednomu konkrétnímu člověku – musí se to opravdu udělat komplexně, tak, aby to platilo pro všechny i budoucí prezidenty. Nyní je to takový pláč nad rozlitým mlékem, ale u té ČSSD to chápu. Tohle totiž zdaleka ještě není konec té prezidentovy jízdy. On si vyřídí účty se všemi, proto se ho nyní bojí, ti co s ním někdy měli co do činění,“ uzavřel svůj pohled na věc senátor Kubera.

Každopádně to, jak dlouho se vláda Jiřího Rusnoka udrží, zda dostane důvěru či nikoli, si odhadovat netroufá. „Ty zvraty jsou a určitě i budou opravdu ještě trvat, věřím, že i třeba den před hlasováním ve sněmovně přijde zase nějaká ‚pecka‘, která to může ovlivnit. Takže bych musel věštit z křišťálové koule, jak se to vše vyvine, a to neumím,“ zakončil senátor ODS komentář uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz.

Koskuba: Poslancům se přisuzuje moc i psí hlava

I jeho spolukomentátor Jiří Koskuba pak navázal s odkazem na věštecké umění jisté Sibyly, které jemu ale zůstalo skryto.

„Obávám se, že solidně odpovědět by bylo problematické i pro Sibylu. Ta byla přitom profesí věstkyně. Často se nám poslancům přisuzuje velká moc a pak nasazuje psí hlava. Taky jsem si to myslel…  Ale sluší se přiznat, i po třech letech ve sněmovně strávených jsem jen, jak ostatně často opakuji, prostým opozičním parlamentním pěšákem pod praporem oranžové růže. Tedy pouhým 0,5 procentem Poslanecké sněmovny. A jak známo ze šachů i armád, pěšák nemá zrovna velkou cenu. Musí poslouchat, trčí převážně v první linii a mnohdy je nastrčen a pak obětován pro jakési vyšší zájmy. Nejsem tedy v drtivé většině přítomen těm pravým jednáním. Mé informace o nich jsou většinou přenesené. To však, pravda, neznamená, že mi někdo brání v tom, abych myslel. Byť to u některých spolubojovníků, bez ohledu na stranické barvy, občas tak nevypadá. Mohu vám tedy sdělit toliko svůj osobní názor. Přitom si rozhodně nedělám patent na rozum,“ předeslal k tématu pro komentář Jiří Koskuba.

A dodal, že jednoznačně nesdílí názor paní předsedkyně Němcové na eventuální toxicitu i velkou nebezpečnost páně Rusnokovy vlády. „Pro kmotry a lobbisty jsem totiž figurou nezajímavou. Ani  zatím neznám její programové prohlášení, a tím skutečné cíle. I když přiznávám, jak nám ostatně ukázaly vlády předešlé, že do tohoto materiálu lze napsat cokoliv. A pak obvykle vše dopadne ve smyslu skutek utek. Rozumím však tomu, že při pohledu přes modré brýle - se vší úctou, paní Miroslava jiný asi ani nezná - to tak paní Němcové připadat může. Odmítnutí přípitku nehodlám komentovat. Jednak mi to nepřísluší, a pak oceňuji každého z vrcholných politiků, v posledních letech pak z ODS obzvláště, který konečně odmítne hrát falešnou hru. Možná jsem naivní, ale zrovna u ní bych tomu i trochu věřil,“ pokračoval dál Koskuba ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Způsob, jakým si prezident s Ústavou a následným jmenováním vlády zahrál, je mistrovský

Podle něj je tedy celkem logické, že jeho pohled je tedy zase pochopitelně ovlivněn brýlemi oranžovými.

„Bylo by hloupé to skrývat. Způsob, jakým si pan prezident s Ústavou ČR a následným jmenováním vlády zahrál, je mistrovský. Přitom ji prý neporušil. Já jsem to pochopitelně nečekal. Ale jak jsem řekl – prostý pěšák. Na to bychom však měli mít jiné šíbry. S daleko vyššími hodnostmi a navíc sloužící v nejvyšších patrech politiky již dlouhá léta. Ke všemu s cílem převzít vládu nad touto zemí. Nalijme si proto čistého vína, ze strategicko-taktického hlediska jsme úvod této politické bitvy po poněkud překvapivém pádu páně Nečasovy vlády trošilinku projeli. Osobně mi totiž připadá, že nebudeme-li mít sílu prosadit předčasné volby, pak hlavně pro tuto zem je přece jenom vláda pana Rusnoka lepším řešením než vláda opětovně poslepovaná ze současné pravicové trojkoalice. Je mi přitom lhostejné, zda tentokrát pod taktovkou čisté paní Němcové. Premiér není všemocný, stejně jako předseda sněmovny. A v té, jak jsem mohl za tři roky seznat, rozhodně řád a pořádek není. Z událostí a prohlášení v posledních dnech lze poznat, že podobný názor nemám nejen z oranžových řad sám. Rozpaky zvláště před volbami může vyvolat, kdy z našeho ústředí než státnické zaznívají výroky připomínající možná spíše známou, ale jinak roztomilou postavu pana krále z Pyšné princezny: ‚Odvolávám co jsem…‘. Zřejmě jsme již byli příliš dlouho v opozici. Možná jsme se moc upnuli k předčasným volbám a promarnili tak okamžik účastnit se přímo sestavování téhle nové vlády. Náhle nám nestačí to naše obvyklé: ‚ČSSD odmítá…‘.  Narazili jsme tentokrát v osobě pana prezidenta na velmi zdatného protihráče. Nejen v politice by mělo platit, že není vhodné soupeře deklasovat. Jistá úcta a respekt by měly být samozřejmostí. Asi jako ve sportu. Moc sportovních es jsem po vyhraných turnajích na tiskovkách neviděl, jak by říkaly: ‚Já vyhrát prostě musel, on ten soupeř byl totální trouba…‘. Přes možné výhrady k některým novým ministrům si proto nemyslím, že je zrovna vhodné hned vykřikovat, že jsou to odborně lidé II. nebo III. kategorie. Náš pan stínový ministr Špidla mi jistě promine. Hvězdný tým, jak jistě sám dobře ví, se i z naší ‚farmy‘ sestavuje dosti těžko,“ konstatoval Koskuba.

Nová vláda může být paradoxně toxičtější pro ČSSD než pro pravici

Podle sociálnědemokratického poslance je pak důležité dodat ještě jednu věc. „Jinak na druhé straně z toho mého oranžového pohledu mi připadá, že tato nová vláda může být nakonec paradoxně více nebezpečná pro nás než pro pravici. Dá třeba čas ODS se zázračně konsolidovat, na činy TOP 09 zase zapomenout. Voliči mají mnoho jiných starostí a zapomínat lidské je. Dokonce ani eventuální vzestup preferencí zemanovců není z našeho pohledu to pravé ořechové. Přiznávám, ani z toho mého. Zklamání z nových stran ve sněmovně je minimálně stejně, jako z těch tzv. ‚tradičních‘. Ale každá zodpovědná demokratická strana by hlavně měla nejen teoreticky myslet na stát, na zemi. Ne na preference. O těch ostatně v poslaneckém slibu nic není. Stejně jako o nějakém závazném hlasování, že?“ rýpl si dál Koskuba.

Jak to tedy bude? Přiznal, že neví. A to i přesto, že komentářů o tom, co mělo být, mělo by být a bude, je v posledních dnech kolem nás plno a plno.

Další komentáře uplynulých týdnů Koskuby a Kubery čtěte ZDE

„Já jenom vím, že ani toto léto žádné parlamentní prázdniny nebudou. Prostě mám smůlu. Klid! Já vím, že mnoho lidí žádné prázdniny nemá a ‚za ty prachy…‘. Ale dlouhá léta to tak bylo, a tak mi dovolte si alespoň povzdechnout. Sedmnáctého července budeme tedy hlasovat pro rozpuštění sněmovny.  Nebo já alespoň ano. Ale asi se s tím nepočítá, neboť paní předsedkyně za tuto schůzi hned mrskla další, a to řádnou. Holt to s tou naší zemičkou myslí dobře. Nu a pak se uvidí. Zřejmě v srpnu budeme hlasovat o důvěře vládě pana Rusnoka. Jak to dopadne, nevím. Dokonce ani jak mi bude doporučeno a dovoleno hlasovat. Ani jak budu chtít,“ povzdychl si poslanec.

Koskuba upozornil na jeden značný škraloup…

Podle něj je ve všem totiž hned od počátku prý jeden takový značný škraloup. „Vadí mi, a to ne trochu, ale dost, jak zázračně a bleskově byl uhrazen pětimiliónový dluh z prezidentských voleb novému panu vicepremiérovi a ministru financí. Navíc prý v hotovosti. Není na tohle náhodou zákon? Je to jenom náhoda a změnilo se pak fakt něco? Dokonce jednoho napadne, zda-li to neudělal nějaký schopný odpůrce téhle nové vlády. Něco jako cisterna před startujícím letadlem. Až na takovouhle nezištnost totiž nevěřím. Jako primář interny jsem zoufale opakovaně sháněl sponzory ve spádové oblasti na chátrající vybavení v naší zřizovatelem těžce opomíjené popelkovské státní nemocnici. Krom farmaceutických firem, kdy nám to nyní pan exministr Heger ‚moudře‘ zatrhnul, marně. Asi mi holt něco chybí. A taky se u nás ti praví top-manageři neléčí. Jen zaměstnanci. Jenže právě o tom to je. Jinak by to byl úplatek, takhle fakt sponzorský dar. Tak jak to tedy vlastně je? Zeptat se před hlasováním o důvěře vládě sice možné je. Lze však odpovědi věřit? Bude-li vůbec nějaká..?“ uzavřel Jiří Koskuba komentář uplynulých dnů s otázkou pro dny příští.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…