Zvýšení daně má asi na kahánku. Štěpí se ODS

18.08.2012 4:52

Je otázka, jestli vláda sežene na prosazení svého stabilizačního balíčku nutných 101 hlasů, aby přehlasovala veto Senátu. Se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty, které je jedním z nejkontroverznějších opatření navrhovaných změn, má problém část občanských demokratů.

Zvýšení daně má asi na kahánku. Štěpí se ODS
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Není jisté, jak se řada z nich zachová, když další zvýšení DPH nepovažuje za dobrý nápad ani prezident Václav Klaus, který dokonce prohlásil, že je zásadně proti němu, protože brzdí ekonomiku. A postoj hlavy státu může mnohé občanské demokraty výrazně ovlivnit.

Už při jednání v Senátu se ukázalo, že proti vládě se mohou postavit i členové ODS. Balíček, právě kvůli zvyšování daně z přidané hodnoty, totiž z ideových důvodů nepodpořil ani senátor za ODS Kubera. On, ale i další členové ODS zdůrazňují, že jejich strana vždy prosazovala nízké daně.

Vláda nemůže počítat stoprocentně ani s poslanci ODS

Zatím není v této chvíli jasné, jak se zachová řada zákonodárců z ODS, třeba poslanec Petr Tluchoř, který se zvyšováním daní nesouhlasí, protože prý dusí ekonomiku. Nadšení nevyjadřuje ani jeho stranický kolega, předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek. Na nezařazené poslance vládní koalice také Nečasův kabinet nemůže zřejmě spoléhat. Bývalý člen Věcí veřejných Jaroslav Škárka prohlásil, že na 99 procent bude proti zvýšení daní. Bývalý pražský primátor ODS Pavel Bém zase připomíná předvolební slib ODS, že nebude zvyšovat daně.

Vláda zvedá daň z přidané hodnoty už podruhé, aby zaplnila státní kasu. Poprvé vzrostla na začátku letošního roku nižší sazba z 10 na 14 procent. Nynější návrh pro rok 2013 počítá s posunem obou sazeb nahoru o procento, tedy u dolní na 15 a u horní na 21 procent.

Kritici návrhu argumentují především tím, že přes zvyšování daní se výběr DPH nezvýšil, jak předpokládalo ministerstvo financí. Podle ekonomů se tak projevil známý efekt, že po zvýšení daní lidé i firmy méně utrácejí, takže stát nakonec nevybere víc. Právě proto kritizují kroky vlády i podnikatelé a ekonomové.

Svaz průmyslu a dopravy: Zvýšení DPH nepřinese vyšší příjmy

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ParlamentnímListům.cz řekl, že český byznys předpokládal, že středopravicová vláda nebude zvyšovat daně. „Ale chápeme zadlužení, které by se mělo řešit na výdajové i příjmové stránce. Ale na výdajové stránce, pokud jde o omezení korupce nebo byrokracie, funguje velmi špatně,“ konstatoval.

Středním a velkým podnikům, které jsou členy Svazu, by nejvíce vadilo zvýšení daní právnických osob, přímý dopad zvýšení sazeb DPH tolik nepociťují, protože většinou své zboží vyvážejí. „Podporovali jsme jednotnou daň z přidané hodnoty mezi 15 až 17 procenty. To se nepovedlo,“ vysvětluje. Za špatnou zprávu ovšem považuje snižující se výběr daní. „Osobní spotřeba klesá, lidé šetří, další zvýšení DPH nic v příjmech státu nepřinese,“ je přesvědčen Jaroslav Hanák.

Hospodářská komora: Daň se zvyšuje každého půl roku

Zásadně nesouhlasí s prudkým zvyšováním DPH, která se v posledních letech prý zvedá téměř každého půl roku, Hospodářská komora, která zastupuje malé a střední podniky. „Toto zvyšování se odráží samozřejmě na cenách zboží běžné spotřeby, ale také bytů. Zvýšení DPH se tak negativně promítne do rozpočtu mnoha rodin,“ prohlásil prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Z dlouhodobého hlediska komora kritizuje především „nevýběr“ přímých daní. Konkrétně by se stát měl více zaměřit na černé daňové úniky, které podle interního odhadu komory dosahují až 150 až 220 miliard korun.

Ekonomové: Podlamuje to soukromou spotřebu

Analytik a člen Národní ekonomické rady vlády Petr Zahradník ParlamentnímListům.cz potvrdil, že „od jisté úrovně je zvyšování daňových sazeb kontraproduktivní“. Daňový poplatník si podle něj poradí, v případě vyšší DPH omezí spotřebu nebo nakoupí zboží a služby jinde levněji, což se ostatně projevilo na snížení prodeje pohonných hmot i dalšího zboží. „Samotné zvyšování daní fiskální situaci nespraví“, řekl. Daňovou politiku vlády označil za podivnou ekonom Pavel Kohout. „Nejenže daňové sazby se mění rok co rok, ale vlastně každoročně je vyhlášena nějaká menší či větší daňová reforma. Pokud se ptáte, jestli to prospívá investicím a hospodářskému růstu, pak rovnou říkám, že neprospívá,“ sdělil ParlamentnímListům.cz. Analytik David Marek je přesvědčen, že dřív nebo později se bude muset DPH zvýšit. Otázkou podle něj je, zda to se například o rok neodložit a nepočkat, až bude ekonomika v lepší kondici.

Příští rok stát vybere ještě míň peněz

„Pokud se DPH zvýší v této podobě, vybere se příští rok na daních ještě méně než letos,“ varuje ekonomka Markéta Šichtařová, která označila zvyšování DPH za jedno ze selhání vlády. Kritizuje, že v situaci, kdy se už na konci loňského roku potvrzovaly nepříznivé odhady vývoje ekonomiky, začalo ministerstvo financí plánovat zvýšení daní, „hlavně té nešťastné DPH“. „Mohli jsme se poučit z odstrašujícího příkladu z Řecka a Španělka, kde také počítali s vyšším růstem ekonomiky, zvýšili daň a ohrozili státní rozpočet, protože lidé se lekli a přestali utrácet,“ řekla ParlamentnímListům.cz známá ekonomka. Zvýšením daní tak vláda prý podlomila soukromou spotřebu. „To je hlavní důvod, proč se česká ekonomika ocitla v recesi,“ dodává.

Člen NERV: Bez zvýšení daní by se vybralo ještě méně

Člen Národní ekonomické rady vlády Jan Procházka se Nečasova kabinetu zastává. Zvyšování DPH považuje v současné situaci recese ekonomiky za nutné a v této době rozumné. Je přesvědčen, že kdyby sazba DPH zůstala na původní úrovni, tak se vybere ještě mnohem méně než dnes. „Já osobně očekávám, že na DPH se letos vybere 8 až 10 miliard více než v loňském roce, ale samozřejmě původní odhad Ministerstva financí - plus 30 miliard, naplněny pochopitelně nebudou,“ uvedl.

Zákon možná vetuje i prezident

I když ve sněmovně stabilizační balíček po vrácení Senátem nakonec projde, je pravděpodobné, že o něm nebudou hlasovat zákonodárci naposled. Vzhledem k odmítavému postoji prezidenta Václava Klause je možné očekávat, že i hlava státu zákon, který považuje za škodlivý pro českou ekonomiku, odmítne. A pak bude mít Nečasův kabinet mnohem menší šanci, že balíček prosadí, protože řada občanských demokratů by proti prezidentovi zřejmě nehlasovala.

Balíček vlády na příští dva roky ovšem nepočítá jen s vyšší DPH, ale zavádí také sedmiprocentní solidární daň pro bohaté, ruší strop u zdravotního pojištění a slevy pro pracující důchodce. Některé úsporné kroky mají dokonce platit trvale, například okleštění výdajových paušálů pro živnostníky, postupné rušení zelené nafty pro zemědělce, zvýšení daně z převodu nemovitostí a tvrdší pravidla pro firmy, které sídlí v daňových rájích.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…