"Náčelník štábu" Kalousek v televizi: Máme málo chudoby. Jsem zvědav, jak dopadneme pod socialisty

28.09.2013 14:27

Kdo je faktickým předsedou strany a kdo ovládl lépe a "přátelštěji" sociální síť Facebook? I o tom se bavil v diskusním pořadu televize Barrandov Témata týdne místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s místopředsedou a senátorem za ČSSD Zdeňkem Škromachem. Na stole ale měli oba dva politici i jiné aktuality – třeba situaci v OKD či státní rozpočet.

"Náčelník štábu" Kalousek v televizi: Máme málo chudoby. Jsem zvědav, jak dopadneme pod socialisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„Já používám Facebook hlavně na komunikaci s občany a i mnozí novináři mé připomínky z něj využívají ke komentářům,“ sdělil dnes v pořadu Témata týdne místopředseda a senátor za ČSSD Zdeněk Škromach.

„Já mám radši, když se mohu s lidmi sejít osobně,“ zareagoval na to bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který ovšem prý na svůj facebookový profil „nevěší“ nikdy nic osobnějšího, neboť nechce, aby mu lidé viděli do soukromí. Přitom to byla právě strana TOP 09 a stranický předseda Karel Schwarzenberg před prezidentskými volbami, kdo na Facebooku a dalších sociálních sítích kralovali zdaleka nejvíce.

Nejsem mužem v pozadí, jsem náčelník štábu

„Karel Schwarzenberg je tím, kdo velký stranický život nechává na mne a proto já si někdy říkám, že jsem náčelník generálního štábu Karla Schwarzenberga. Ostatní pak rozhoduje on, tedy kupříkladu to, kdo kde bude ministrem. On má vůbec velký přehled, v zahraničí má respekt, a to je také důvod, proč na něj předchozí dva prezidenti žárlili,“ zmínil Kalousek na adresu předsedy TOP 09 a zároveň tak odmítl spekulace, že by v rámci vedení TOP 09 byly nějaké půtky o to, kdo má stranu a jak vést.

„Rozhodně předsedou má být Karel Schwarzenberg. Já ale nejsem žádným mužem v pozadí, jak o mne píší novináři. To je pouze novinářské klišé,“ dodal pak Kalousek k této věci.

Ani podle Škromacha předsednictvo „oranžové“ strany mezi sebou nijak neválčí. „Slávek je lídr zkušený, ale mocenský boj se vede v každé straně... je to ovšem mnohdy jen mediální hra vytvořit dojem, že je ČSSD rozhádaná,“ zmínil k této věci Škromach, na jehož slova se ale místopředseda Kalousek pousmíval.

„Když de facto ČSSD našla jednotu, tak to našlo i široký okruh lidí,“ pokračoval Škromach ve vysvětlování toho, že rozhodně sociální demokraté nyní nehledají žádného nového lídra.

Otázku „Kdo bude premiérem“ ovšem nenastolil moderátor diskuse Tomáš Vyšohlíd, byl to novinář Petr Kolář z časopisu Týden, který také seděl ve studiu a připomněl, že rozhodně nebudou jednoduchá povolební vyjednávání o koalicích.

Co s dolem? Ani jedinou korunu...

Kalousek se Škromachem se ale kromě toho pustili i do debaty kolem situace v Dolu Paskov.

„Já jsem proti tomu, aby jedna jediná koruna šla na podporu soukromého vlastníka. Bylo by to nefér i z hlediska hospodářské soutěže a odporuje to hlavně předpisům i unijním v rámci hospodářské soutěže. Jsem zastáncem programu, který zmírní sociální náraz, to znamená rekvalifikace a nalézání nových pracovních míst. Ne pomáhat někomu, kdo své podnikání nezvládl,“ poznamenal na toto téma Kalousek, přičemž zdůraznil, že je to právě ČSSD, kdo rozhodl o nenavyšování základního jmění do firmy, což mělo za následek, že stát v těžební společnosti ztratil většinu.

„Tady je důležité připomenout, že zisk odváděli vlastníci OKD jinam, mimo ČR. Ale jelikož je stát majitelem nerostných zásob, tak se prostě musíme rozhodnout o tom, zda zastavit těžbu a jestli chceme sanaci,“ zdůraznil k této věci naopak Škromach a připomněl, že zavření Dolu Paskov bude mít velký dopad pro region.

"Margaret Thatcherová, když zastavila těžbu ve Skotsku, tak to také mělo velký sociální dopad,“ dodal.

Vydáme-li se na cestu socialistů, bude zle

Nakonec se oba diskutéři dostali ke státnímu rozpočtu. Téma ale jen nakousli. Bývalý ministr financí Kalousek tak pouze stačil připomenout, že vláda (Jiřího Rusnoka) dokázala snížit peníze na výzkum, vývoj a inovace s tím, že přidá tyto peníze na policisty.

„Faktem je, že máme nejnižší míru chudoby a vydáme-li se na cestu socialistů, tak jsem zvědav, jak tomu bude,“ dodal na konci pořadu Kalousek, když se oba místopředsedové mohutně hádali nejenom o rozpočtu, ale i o tom, jaké mají být v budoucnu ve státě daně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…