Vyšetřování útoku v Albrechticích potrvá nejmíň do příštího týdne

17.11.2011 16:54

Vyšetřování úterního útoku na starostku obce Albrechtice v Jizerských horách potrvá nejméně do příštího týdne. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Ženu a jejího manžela prý napadla skupinka Romů. Domáhali se důchodu své příbuzné, které se ale před časem kvůli vážné nemoci zřekli. Proto se o ni starala obec, která se nyní chce opatrovnictví vzdát.

Vyšetřování útoku v Albrechticích potrvá nejmíň do příštího týdne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Policie zatím vyšetřování neuzavřela a nikdo nebyl obviněn. "Ještě na příští týden jsou naplánovány výslechy svědků a účastníků incidentu," potvrdila mluvčí. Dodala, že to bude spíše otázka týdnů než dnů. "Chtěla bych už nyní vyvrátit spekulace, že se o jednalo rasově motivovaný čin," zdůraznila Suchánková.

SLEDUJEME téma Romové 

Podle starosty Jaromíra Zemana incident vznikl kvůli sporu o nemocnou ženu, kterou kvůli schizofrenii soud zbavil svéprávnosti. Ze zákona se o ni proto starala obec a místostarostka za ni za 4000 korun měsíčně od státu vyřizovala agendu na úřadech a platila léky a jídlo. Problém nastal, když obec pro ženu vymohla důchod a ten přišel zpětně ve výši 60.000 korun. Romové si pro peníze přišli s tím, že jsou to peníze pro celou rodinu.

Na místostarostku prý zaútočili přímo u ní doma. Když ji manžel přišel bránit, napadli údajně i jeho. Podle Zemana byli útočníky místní Romové, kteří si ale na pomoc přivolali také příbuzné z okolí. Ve středu večer se proto v Albrechticích sešlo mimořádné zastupitelstvo, aby se případnému opakování podobných incidentů předešlo. Rozhodlo, že agentura, která hlídá obecní objekty, nyní zintenzívní dohled.

Čtěte více:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …