Zpěvačku Graves napadli extremisté. Policisté se na útok prý jen dívali

28.11.2011 14:15

Americká zpěvačka tmavé pleti Tonya Graves, která žije v ČR a zpívá s kapelou Monkey Business, se stala obětí rasového útoku. Případ se stal o víkendu ve Vimperku na Prachaticku, kde měla soudem povolenou akci Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). Příznivci DSSS ji v restauraci napadli a sprostě ji nadávali. Víc než ze samotného incidentu je v šoku z toho, že ji policie nepomohla a zastali se ji až obyčejní lidé. Přesto považuje situaci za uzavřenou kapitolu. Je to prý ale poprvé, co se jí něco podobného v Česku přihodilo.

Zpěvačku Graves napadli extremisté. Policisté se na útok prý jen dívali
Foto: Archiv
Popisek: Tonya Graves

"Za incidentem je určitě skupina těch lidí z DSSS. Já jsem se skupinou Monkey Business vystupovala v diskotéce Calypso. V restauraci jsem potkala nějaké lidi z té strany. Byla jsem sama a bylo to nepříjemné. Oni nebyli nadšeni, že jsem se tam objevila. Začali na mě křičet rasistická hesla, tahat mě za vlasy a plivat na mě," svěřila se ParlamentnímListům.cz s svým otřesným zážitkem americká zpěvačka žijící už 16 let u nás.

Než přijeli policisté, bylo po všem

"V té hospodě byli dva policisté, kteří nebyli ve službě, ale ti mi nepomohli. Zastali se mě až někteří z hostů. Když pak přijela policie, byla jsem v šoku znovu a víc než to, co se tam stalo mě, řekla zpěvačka, mne šokovalo, že se mne nezastali ti policisté, ale obyčejní lidé z té restaurace. Když přijeli policisti, bylo po všem," řekla redakci zpěvačka z USA.

Policie, včetně městské policie, která přijela na místo skutečně až ve chvíli, když bylo po všem, Tonye Graves řekla, že nemůže nic dělat, protože ti, kdo ji napadli, nebyli místní lidé.

Čekala bych cokoliv. Jen ne tohle

"Čekala bych něco jiného, ale ne tohle. Jsem z toho ještě teď v šoku. Pomohli mi hlavně starší lidé od stolu pro štamgasty a číšník. Mezi sebou se začali prát i ti, kteří mě napadli. Létali tam vzduchem židle, bylo to děsivé," svěřila se jednačtyřicetiletá zpěvačka. Dodala, že nic podobného se jí v Čechách ještě nestalo.

"My jsme v souvislosti s konáním mítinku DSSS nezaznamenali žádný konflikt, ani incident, či přímo fyzické napadení. Akce proběhla až na pár detailů, které ale skončily jen vysvětlením účastníků na služebně, v klidu, ale ještě dodatečně prověřujeme ještě, co se tam vlastně v souvislosti s napadením této ženy mohlo stát," řekl krajský policejní mluvčí Jiří Matzner.

TÉMA: Rasismus

Na mítink DSSS ve Vimperku přišlo v sobotu asi 300 lidí. Řečníci v čele s předsedou strany Tomášem Vandasem chtěli poukázat na problémy s nepřizpůsobivými občany a na zhoršující se bezpečnost ve městě. Problémem jsou tam prý dlouhodobě drogy, prostituce a kriminalita.

Zatímco místní vědí, že nežijí ve zrovna klidném městě, policie tvrdí, že podle dlouhodobých statistik patří Vimperk k nejméně problémovým městům na jihu Čech.

Vandas: Jak ví, kdo útočil?

Podle šéfa DSSS Tomáše Vandase není jasné, že pachateli útoku byli členové této strany. "Nevím, z čeho paní Graves usoudila, že to byli oni. Stejně tak mi přijde divný i postup policie," řekl ParlamentnímListům.cz Vandas. "Jasné je pouze to, že pokud šlo o trestný čin, měl by být řádně prošetřen," dodal pro redakci.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…