Boj mezi ČR a Vídní je unikát. Kurátorka hodnotí exekuci obrazů

27.05.2011 7:19

Vídeňský soud rozhodl o exekuci českých obrazů, které řadíme mezi národní kulturní dědictví. Získala je společnost Diag Human jako část kompenzace dluhu, který je výsledkem arbitráže mezi českým státem a soukromou společností Diag Human. Jde o 8, 9 miliardy korun. Čeští experti pobouřeně kroutí hlavou. Půjčování obrazů skončí.

Boj mezi ČR a Vídní je unikát. Kurátorka hodnotí exekuci obrazů

Spor mezi Českou republikou a společností Diag Human pokračuje. Již včera vydal ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) tiskovou zprávu, v níž jednoznačně uvádí, že celá věc ještě není uzavřena a výrok vídeňského soudu tedy není možné považovat za definitivní. Ke kauze zabavených obrazů se vyjádřila i kurátorka Národní Galerie v Praze nebo ředitel Moravské národní galerie. Informují o tom Lidové noviny (LN).

Související: Ministr Heger: Rozhodčí řízení neskončilo, arbitráž pokračuje

„Pokud vím, jedná se o naprostý precedent a světový unikát," řekla LN kurátorka výstav pražské Národní galerie Magda Němcová. Již dříve se podle ní vedly spory o obrazy, ale byly to spory o vlastnictví, když se v některé ze zemí přihlásil údajný nový vlastník. Tentokrát však rakouský soud neposuzoval, komu díla patří, prostě je přiklepl společnosti Diag Human.

Sledujeme kauzu Diag Human

Slušný soud by to neudělal

Němcová se obává důsledků výroků vídeňského soudu, podle jejího názoru by to dokonce mohlo dojít tak daleko, že umělecká díla přestanou cestovat po světě. Země si totiž přestanou důvěřovat. Dosud se půjčující země mohly spolehnout na mezinárodní dohody, podle nichž není možné zahrnout kulturní dědictví do obchodních sporů. To se výrokem vídeňského soudu změnilo.

K věci: Diag Human: Rozhodčí nález proti ČR je pravomocný a vykonávatelný

„Na světě se ještě nikdy nestalo, že by spor soukromé firmy a státu eskaloval tímto způsobem. Na kulturní dědictví, pokud jde o státní majetek, nenechá slušný soud uvalit exekuci," uvedl pro LN ředitel Moravské národní galerie Marek Pokorný.

Spory o vlastnictví až tak ojedinělé nejsou. V případě, že stat v minulosti některá díla znárodnil, může před jejich zapůjčením do cizího státu požádat o záruku, že umělecké dílo nebude vydáno původním majitelům. O takovou záruku prý žádá nejčastěji ruský stát. Případ z Vídně však zatím nemá obdoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …