Čaniga obviněn z ohrožování zdraví, na majitele skladu je vydán asi eurozatykač

18.10.2012 14:39

Šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera novinářům dnes na krátkém brífinku potvrdil, že jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga byl obviněn z ohrožovaní zdraví nebezpečnými potravinami. Policie čeká na to, zda soud pro něj potvrdí vazbu. Po zmizelém jednateli skladu Verdana Robertu Sedlaříkovi pak policie vyhlásila pátrání po celé Evropě.

Čaniga obviněn z ohrožování zdraví, na majitele skladu je vydán asi eurozatykač
Foto: Hans Štembera
Popisek: Částečná prohibice. Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

„Nemůžu potvrdit cizí účast na jeho zmizení,“ řekl šéf týmu Metyl dnes před televizními kamerami k majiteli skladu Vardana Robertu Sedlaříkovi, jenž zmizel. Prozatím tak je obviněn jen majitel likérky Drak Pavel Čaniga a policie čeká, zda soud vydá povolení na jeho vzetí do vazby.

Připomeňme, že osmatřicetiletý Robert Sedlařík, jehož podobiznu ukázala včera i Česká televize, je majitelem skladu, kde se našly lahve s prudce jedovatým metyalkoholem. Do skladu si nechával zavážet výrobky Draku právě Čaniga.

„Robert Sedlařík je hledaný v rámci Evropy,“ řekl pak Kučera na konto druhého podezřelého bez bližšího vysvětlení.

„Kauza je živá. Nemohu nyní vyloučit, že padnou další obvinění, jak směrem do distribuce, tak do spolupráce dalších osob. Nyní nemohu potvrdit konkrétní jména a ani směr vyšetřování,“ uvedl dále šéf policejního týmu s tím, že jednatel společnosti Drak byl obviněn i na základě důkazů získaných při domovních prohlídkách.

Již v poledne pro Radiožurnál potvrdil dozorující státní zástupce Roman Kafka, že během několika hodin má být jasno o Čanigově vazbě. Podle něj je ale uvalení vazby u tohoto případu velmi pravděpodobné.

„Očekávám, že bude v tomto smyslu podán podnět policie, který zvážím a následně případně podám návrh na vzetí do vazby," uvedl pro Radiožurnál Kafka.

Originál tuzemák nesmí na trh

Jednatel likérky Drak detektivům od středy odpovídá na otázky ohledně nálezu zatím čtyř vzorků alkoholu s padesátiprocentním obsahem metanolu. Jak jsme již uvedli, láhve policie zajistila v distribučním skladu Verdana ve Zlíně. Objevila je tam Státní zemědělská a potravinářská inspekce minulý čtvrtek. Podle inspektorů by mohlo množství metanolu zabít tisíce lidí.

Čaniga ale prý stále veškerá podezření odmítá. Tvrdí, že s lihovinami ve skladu Verdany nemá nic společného. Zda tak chce naznačit, že vinen je Robert Sedlařík, tedy šéf onoho skladu, to zatím není známé.

Originál tuzemák od Likérky Drak, který letos vyexpedovala právě společnost Verdana, ode dneška nesmí na trh. Rozhodla o tom ve středu Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Na všechny obviněné, kterých budou desítky, chce žalobce Kafka podat jednu velkou obžalobu. Před soud by se celá kauza mohla dostat možná až za rok.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…