Čáslavská, udavač Filip, Schwarzenberg a tábor v Letech, uprchlíci. Promlouvá hlasitý Jan Šinágl

13.09.2016 7:54

„Babiš je zvyklý myslet a jednat věcně, logicky, nazývat věci pravými jmény. Lety ukazují, jak sociálně citlivá je romská otázka... Mimochodem je zajímavé, že se pracovní tábor Lety v souvislosti s rodinou Karla Schwarzenberga moc nepřipomíná. Doporučuji k tématu knihu Bouře,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz antikomunistický aktivista a publicista Jan Šinágl, jenž se mimo jiné svěřil i s tím, co si myslí o českých komunistech. „Oficiální komunisté se stali živým skanzenem pro pobavení mnohých,“ tvrdí například.

Čáslavská, udavač Filip, Schwarzenberg a tábor v Letech, uprchlíci. Promlouvá hlasitý Jan Šinágl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Jan Šinágl

Po úmrtí slavné gymnastky Věry Čáslavské zní v českých médiích unisono obdiv nejen k jejím sportovním, ale i morálním kvalitám. Oproti tomu se ale objevilo prohlášení sester jejího bývalého manžela Josefa Odložila, kterého zabil syn. Podle nich Čáslavská v médiích Odložila prezentovala nepěkně, mnohdy jako tyrana mlátícího svoje děti a opilce. „Mrzí nás, že při té své médii vykonstruované příkladné čestnosti a pravdomluvnosti resp. neumění lhát, jak ji vykreslují, se v ní ani před odchodem z tohoto světa neprobudilo svědomí, aby se rodině Pepíka alespoň omluvila,“ píší Odložilovy sestry. I senátor Jan Veleba (SPO) k jejímu jménu veřejně uvedl, že Čáslavská nebyla žádnou mravní autoritou. Jak tohle chápete?

Odpověděla za mne paní Daniela Seidlerová v komentáři pod mým článkem – Sbohem paní Věro a odpusťte nám…: „Paní Věra již v mládí měla rovnou páteř a celý život se neohla, kolik lidí, co tady kydá špínu, by to dokázalo jen jednou. Podepsat a následně neodvolat. Jen hyeny využijí smrt k vlastnímu slovnímu průjmu. Odpočívejte, paní Čáslavská, v pokoji. Upřímnou soustrast rodině.“

Anketa

Měla by se Visegrádská čtyřka v případě vítězství Norberta Hofera propojit s Rakouskem a vytvořit těsnější unii?

94%
hlasovalo: 10789 lidí

Jak říká exministr Vlastimil Tlustý, politika je o naději a emocích. A dá se předpokládat, že nezajímavé a unylé postoje dnes nikoho neosloví. Je tohle i důvod, proč například velmi kontroverzní výrok vicepremiéra Andreje Babiše v souvislosti s koncentračním táborem v Letech, nad kterým se všichni politici napříč politickým spektrem pohoršovali, v tichosti vyšumí a nestane se vůbec nic? Je to jen proto, že Babiš má charisma a zválcuje vše kvalitním marketingem?

Babiš je zvyklý myslet a jednat věcně, logicky, nazývat věci pravými jmény. Lety ukazují, jak sociálně citlivá je romská otázka. V názoru na Romy se jistě většina obyvatelstva shodne. Ta strana, která toto téma uchopí ve volbách ve smyslu rovnosti v právech a povinnostech všech občanů, vyhraje volby. Otázka je, která si to může dovolit. Trvale je ve společnosti neudržitelný stav, aby nemálo občanů, kteří nikdy nepracovali, nepracují, nebo jen málo, mělo vyšší příjmy než ti, co pracují či pracovali celý život.

Pokud jde o Andreje Babiše a jeho hnutí ANO – je před volbami a takřka ve všech průzkumech ANO válcuje nejen ODS a TOP 09, ale zejména ČSSD. Bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek na konto oslabující sociální demokracie dokonce uvedl: „ČSSD je v situaci, kdy připomíná boxera po těžkém úderu, který se nemůže vzchopit k dalšímu boji a v ringu inkasuje další a další těžké rány.“ „Špidla nebo Oto Novotný na to už nemají. Měli by jít do politického důchodu. Měli by dělat to, na co mají, třeba chytat ryby, sbírat motýly, brouky a podobně,“ řekl také. Podle něj tak ČSSD nemá žádného faktického lídra. Souhlasíte s ním?

Nerespektováním pravomocného rozsudku v soudním sporu s JUDr. Zdeňkem Altnerem u slušných občanů ČSSD skončila. Že si stávající premiér a předseda Sobotka našetřil na byt z poslaneckých náhrad a nestydí se to veřejně přiznat, jen dokresluje morální propad a rozklad sociálních demokratů. Sociální hodnoty vztahují pouze na sebe.

Politické strany jako TOP 09 anebo i lidovci, které varují před Ruskem a jeho snahou dostat nás do sféry svého vlivu, se ale také propadají ve volebních průzkumech. „Putinožroutství a rusožroutství už také trošku vychází z módy,“ připomněl k tomu Paroubek s tím, že topka navíc ještě ztratila charismatického lídra, kterého zosobňoval Karel Schwarzenberg. V čem podle vás tkví příčina propadu těchto tradičních stran?

Nabízí-li politické strany jen skandály, kritiku druhých a stále stejné tváře a myšlenky bez splnění volebních slibů, musí za to jednou zaplatit. Mimochodem je zajímavé, že se pracovní tábor Lety v souvislosti s rodinou Karla Schwarzenberga moc nepřipomíná. Doporučuji k tématu knihu Bouře. Byla rychle vyprodaná i díky podivnému zaplavení skladu před distribucí. Ani Kalousek nemá pochopitelně žádný důvod tuto historii připomínat.

Vy osobně zřejmě nemáte příliš v lásce KSČM. Půjdete na Slavnost Haló novin? Komunisté jsou totiž z vaší přítomnosti na jejich akcích leckdy hodně roztrpčeni. Výrok někdejšího předsedy komunistů Miroslava Grebeníčka „o primitivovi“ na vaše konto měl dokonce dohru u soudu. Už se vám Grebeníček za tento výrok omluvil? A je vůbec podle vás někdo mezi komunisty, koho berete vážně?

To není o „lásce“, ale o principech. Oficiální komunisté se stali živým skanzenem pro pobavení mnohých. Nebezpečné je dědictví, které zanechali ve formě nepotismu a klientelismu. Zničili paměť, duši, kulturu, tradici a elitu národa, která nám dnes chybí. Malý národ ji těžko obnovuje. Mnohdy už to nedokáže. Grebeníčka jsem porazil díky bývalému soudci Ústavního soudu Holečkovi. V další žalobě pro lži a pomluvy v jeho knize jsem už neuspěl – soudruzi se podpořili. Při stavu dnešních dostupných informací, nelze brát vážně nikoho, kdo je stále stoupencem a zastáncem této zločinné ideologie. Je varující, že si 75 procent poslanců v anonymním hlasování zvolilo svým prvním místopředsedou usvědčeného agenta-udavače a předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Jan Masaryk: „Komunismus je deset procent ideologie a devadesát procent taktiky.“

Nedávno jsme si připomněli výročí roku 1968, a přesto jen patnáct procent lidí považuje Rusko za hrozbu. Čím to je? A měli by se podle vás čeští komunisté za rok 1968 veřejnosti nějak omluvit?

Winston Churchill: „Věřím jen těm statistikám, které si zfalšuji sám.“ Omluvu a účinnou lítost nebyli schopni komunisté vyslovit od roku 1989. To je jejich skutečná „omluva“.

Nepřipadá vám, že dnes už je některým lidem poněkud k smíchu teze, že by mohla zvítězit pravda a láska nad lží a nenávistí? Objevují se totiž v médiích čím dál častěji negativní komentáře, nelichotivé vtipy a vulgární projevy v souvislosti s těmi, kteří zdůrazňují lidskoprávní hledisko skutečností spjaté zejména s Václavem Havlem...

Po morální devastaci národa nelze očekávat, že bude jeho většina Václava Havla chápat. Vždy víme, co chceme, ale udělat to mají jiní. Běda, pokud to neudělají, pokud možno hned. Lidí ochotných riskovat, bojovat, obětovat se a usilovat o společnou věc v naší zemi nikdy nebylo dost, a proto ji schopní často opouštěli. Úspěch se v Čechách neodpouští, tvrdil už Jan A. Baťa. Stále vládne rovnostářství, provincionalismus, závist a malost.  

Před rokem bychom si asi těžko dokázali představit, aby premiér Bohuslav Sobotka hovořil způsobem, že začleňování velkého počtu muslimů u nás nechceme. Teď pomalu mění názor a připouští problémy, které s přijímáním uprchlíků mohou nastat. Máte vysvětlení pro to, kde se vzal v české společnosti odpor k imigrační krizi, když tu máme jen minimum muslimů?

Odpor vůči uprchlíkům je v podstatě strach a obavy z ohrožení blahobytu a dosavadního způsobu života. Ukazuje nám propastný rozdíl mezi schopností, jak se s ním dokáže občanská společnost na západě a na východě vyrovnat. Nenávist je projevem slabosti, nevyspělosti a malé sebedůvěry. Bude-li Evropa jednotná, poradí si. Pokud ne, hrozí opět její rozdělení. Rusko je silným hráčem a dělá vše pro oslabení její jednoty a získaní opětovného vlivu nad svými bývalými východními koloniemi.  

Mimochodem – shlédl jste klip Olivie Žižkové, která nazpívala písničku „Evropo dýchej“? Prý jej vytvořila proto, abychom šli do sebe a semkli se proti imigrantům. Mnozí se jí ale za to vysmáli a kritik Jan Rejžek o ní třeba na svém twitteru napsal, že je to jen xenofobní nána...

Málokdo si připustí myšlenku, že svět nemůže být trvale stejně jistý, tím méně, pokud pro to sám nic neudělám. Lidstvo roste, dochází voda, potraviny, novodobé stěhování národů nelze vůbec vyloučit. Málo lidí má příliš a příliš má málo. To se jednou musí projevit. Kolik z nás dělalo něco aktivního pro svobodu a demokracii na úkor svého pohodlí? Pro kolik z nás jsou priority nákupy, dovolené, chaty, hospody, pohoda? Za to jednou musí přijít účet, když díky tomu nám vládnou neschopní či všehoschopní. O tom všem zpíval Karel Kryl a dnes se jeho slova naplňují. Věděl dopředu, co přijde, marně zkoušel národ varovat. Žižková podporuje strach a obavy, ale řešení nenabízí. Kdyby nazpívala písničku proti korupčním politikům, udělala by pro řešení imigrace mnohem více.

Radikalizuje se naše společnost? Lidé jako například profesor Tomáš Halík by možná jako prevenci radikalizace viděli větší vzdělanost národa. Copak nejsme dostatečně vzdělaní?

Ano, především díky nezodpovědným populistům – i když to zatím není tolik vidět. Pokud se lidem daří dobře, není nebezpečná. Ke skutečnému vzdělání patří také občanská vyspělost. Ta je na nízké úrovni, proto je i manipulovatelnost se společností tak snadná. Chybí nám viditelné příklady osobností jako nositelů potřebných mravních vzorů. Takové osobnosti musí nejenom moudře mluvit, ale především aktivně konat, jinak jimi nejsou. Vynikající osobnosti vyspělé společnosti vítají a všemožně podporují v jakýchkoliv oblastech, tedy i sportu. Kolik z nich u nás uspělo a byl využit jejich potenciál? Martina Sáblíková by mohla vyprávět, Věra Čáslavská už ne…


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…