Českým věznicím docházejí peníze. Pospíšil žádá kabinet o další

02.05.2012 12:58

Věznicím v Česku docházejí peníze, se současným rozpočtem vystačí jen do poloviny července. Právě proto ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vládě předložil žádost o necelou miliardu na jejich provoz. Vláda prosbu ministra ale o týden odložila, uvedl vládní web. Peníze mají jít z rozpočtové rezervy.

Českým věznicím docházejí peníze. Pospíšil žádá kabinet o další
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes ráno ještě před zasedáním vlády uvedl, že peníze chce získat z vládní rozpočtové rezervy. V rozhovoru pro Český rozhlas také zmínil, že pokud kabinet několik stovek milionů neuvolní, hrozí zhoršení bezpečnosti, vzpoury nebo útěky vězňů a nejkrajnějším případě i celkový kolaps vězeňství. Původní rozpočet vězeňské služby pro letošní rok je dle něj 7,5 miliardy korun.

Kabinet ale o týden odložil rozhodnutí a to zřejmě z důvodu absence ministra financí Miroslava Kalouska. Podobně ministři odložili i novelu o zákazu internetového sázení u společností neregistrovaných v Česku i dvacetiprocentní daň pro provozovatele sázkových her.

Podle Pospíšila jde v jeho žádosti o navýšení o částku 940 milionů korun, z níž největší část – zhruba 715 milionů – by byla nasměrována do takzvaných ostatních věcných výdajů. To jsou peníze na běžný provoz věznic, především na nákup potravin pro vězně a energií. 

Další peníze by se měly podle plánu promítnout do platů dozorců a civilních zaměstnanců. Počet vězňů se totiž zvyšuje, a musí je tak střežit více lidí. 

„V nejbližší době budeme atakovat hranici 24 tisíc vězněných osob,“ upozornil na evropské prvenství šéf kanceláře ředitele vězeňské služby Martin Kocanda. 

 „Vězeňská služba nerozhoduje o tom, kolik vězňů se bude nacházet ve výkonu trestu, vazby nebo v zabezpečovací detenci. Naším úkolem je tyto vězně přijmout a postarat se o ně. Pro vězeňskou službu tady není žádný manévrovací prostor,“ dodal Kocanda s v ysvětlením, že v mandatorních výdajích, tedy na energie a potraviny pro vězně, nelze škrtat.

Vláda se penězi pro vězeňskou službu minulý týden nezabývala, neboť kvůli pátečnímu hlasovaní o vyslovení důvěry. Pospíšil tak svůj návrh z jednání stáhl, nyní musí také počkat týden.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…