Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

26.08.2011 19:02

Sever Čech, konkrétně Šluknovský výběžek zažil dnes neklidné pozdní odpoledne. V Rumburku i Varnsdorfu se sešli starousedlíci, kterým se vůbec nelíbí, že je podle jejich slov terorizují nepřizpůsobiví občané. V Rumburku se sešlo asi 2000 lidí na povoleném pochodu ČSSD, ve Varnsdorfu bylo na zakázané demonstraci asi 300 lidí.

Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

Pochod, který původně organizovala ČSSD v Rumburku, měl obrovskou podporu lidí. Už půlhodiny před začátkem akce zaplnilo Lužické náměstí asi 500 stovek občanů. Střed náměstí byl ohrazen bezpečnostní páskou. Při příjezdu do města zaujala mnohé lidi cedule Romburk, jak překřtili lidé své město.

Kradou vše, konve i okapy

„Je to šílené, v půl třetí ráno na nás řvou v naší ulici. Kradou vše, konve, okapy. Policajti jsou jen na náměstí, tam se nic neděje, v ulicích nejsou vůbec," řekla pro ParlamentníListy.cz pětadvacetiletá žena, která se bála říci jméno.

„Vykrádají byty a domy, holka si nemůže dovolit vyjít sama ven, hned by jí znásilnili. Krádeže benzínu z nádrží aut už nikoho nepřekvapují," prohlásila asi čtyřicetiletá paní, která se představila jako Mocová.

Hovořili jsme s místním aktivistou:
Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor

Demonstraci na rumburské náměstí svolalo sdružení Občanský odpor, radnice ji ale zakázala, protože již dříve si tam prostor zamluvila místní ČSSD. „Z našich zdrojů máme množství potvrzených informací, že se na toto shromáždění chystá několik skupin radikálně a extremisticky smýšlejících jedinců. Jsme přesvědčeni, že tito lidé nejedou do Rumburku řešit problém Šluknovského výběžku poklidnou cestou, ale že sem míří jen proto, aby zde mohli provokovat k násilnostem a vybít si zde své agresivní nálady," uvedl před akcí starosta Rumburku a senátor Jaroslav Sykáček z ČSSD.

Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není
Zmocněnkyně viděla Rumburk a hlásá: Trestat přísně, ale všechny stejně
Romové nám otráví i psy, děsí se místní. Rumburk před demonstrací
Armádu na Cikány, řekl senátor. Komunistický rasisto, křičí Romové

ČSSD je moc mírná

Poněkud jiný názor měl jeho stranický kolega. „Pan Sykáček o tom nerozhoduje, rozhoduje o tom úřad, je to legální akce. Pokud se mu něco nelibí, tak proč sem chodil? Vážím si těch lidí tady, berou 12 - 15 tisíc, to si v Praze neumí nikdo představit," řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.


Josef Mašín, představitel hnutí Občanský odpor Rumburk, směl vystoupit přímo na akci. Foto: Hans Štembera


„ČSSD se k tomu staví hrozně mírně, kdyby byla ráznější, nemusíme na takové pseudoakci vůbec být," rozčílila se dáma na náměstí.

Ve Varnsdorfu tamější mítink radnice nepovolila, i když přislíbila toleranci pokojnému shromáždění. Jakmile se dostavil na scénu svolavatel Lukáš Kohout společně s jedním romským aktivistou, začal dav dávat hlasitě najevo svou nespokojenost. Vchod na radnici museli zablokovat těžkooděnci, k násilnostem zatím nedošlo. Většinu davu tvořili místní, kteří na začátku mítinku zdůrazňovali, že jim nejde o nenávist k Romům, ale o snahu řešit kriminalitu. 


Dva politici ČSSD proti sobě. Starosta Rumburku, senátor Jaroslav Sykáček a poslanec Jaroslav Foldyna   
Foto: Hans Štembera


SLEDUJEME téma Romové

Místní politici se demonstrace v Rumburku, kterou chtělo organizovat sdružení Občanský odpor, mající podle médií určité vazby na neonacisty, dost obávalo. Přes facebook se na ní ohlásilo přes 1400 lidí, jenže na náměstí jich po 16:00 bylo jen několik desítek. Mnohem víc se jich schovávalo před ubíjejícím vedrem v podloubích domů. Nejvíc aktivity tak během odpoledne vyvíjeli obchodníci, kteří se snažili zakrýt výlohy kartonem. Pořádání demonstrace nakonec převzala rumburská ČSSD, která si prostor zarezervovala dříve. 

Cikáni do práce

Demonstrace nakonec vzala dramatičtější obrat, když se po půl šesté shromáždilo několik set lidí, kteří vypískali starostu Jaroslava Sykáčka a po státní hymně se přesunuli se k panelákům, které obývají Romové. Během pochodu podle informací reportérky ParlamentníchListů.cz účastníci křičeli "Cikáni do práce". Na průvod dohlíželi těžkooděnci, ve vzduchu byl policejní vrtulník. Romové z oken hrozili pěstmi, odvahu vyjít ven však nenašli.

Ke střetům mezi protestujícími a Romy nakonec došlo, když po sobě obě skupiny začaly podle informací ParlamentníchListů.cz házet shnilá jablka a další předměty. Lidovky.cz informovaly, že bylo vrženo i několik kamenů. Dav měl rovněž rozbít plot u domu Romů.

ČT později přinesla zprávu, že vzájemné provokace Romů a zhruba pěti set účastníků pochodu skončily střetem s policií a zatčením jedné osoby.

Někteří z účastníků akce měli na oděvech závadové značky s neonacistickou tématikou, většinu účastníků však tvoří běžní občané. Akce se účastnilo odhadem 2000 lidí, tedy přibližně tolik, kolik jich svou účast oznámilo na Facebooku.
Na pořádek dohlíželo kolem dvou set policistů.

Napětí mezi starousedlíky a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Místní tvrdí, že realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak odstěhují na sever a opravené byty se ziskem prodají. Na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost i řada podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení. 

Situace se vyhrotila počátkem srpna. Nejdřív zaútočila skupina pěti Romů mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. Podle záznamů létaly vzduchem výroky na adresu "bílých hlav", z nichž tři oběti si z potyčky odnesly těžká zranění. Dva útočníky policie stále hledá. O 14 dnů později v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku místních. Tři pachatelé jsou obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Další čtyři Romové jsou kvůli bitce stíháni za ublížení na zdraví, tři z nich jsou mladiství.

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová, tom

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …