Členové ČSNS natřeli kříž německých obětí v Dobroníně na růžovo

29.10.2011 11:40

Desítka členů České strany národně sociální (ČSNS) u příležitosti vzniku prvního československého státu umístila v pátek na louce Budínka u Dobronína na Jihlavsku 64 dřevěných křížů, které mají připomínat oběti nacistického masakru ve Velkém Meziříčí z května 1945. Zároveň natřeli železný kříž postavený na louce letos v květnu na památku místních Němců, údajně ubitých po válce revolučními gardami, na růžovo. ČTK to dnes oznámil místopředseda ČSNS Michal Klusáček.

Členové ČSNS natřeli kříž německých obětí v Dobroníně na růžovo

Policie se podle mluvčí Dany Čírtkové případem zatím nezabývá. Ani starostu obce Jiřího Vlacha (KSČM) na událost nikdo neupozornil.

Němci napáchali mnohem horší věci

"Na louce před křížem mrtvých nacistů jsme umístili 64 křížů připomínajících 58 plus šest obětí (nacistického) masakru ve Velkém Meziříčí ze dne 6. května 1945 a také jména některých obcí, které u nás byly za druhé světové války vypáleny a jejichž obyvatelé byli zčásti nebo zcela povražděni a umučeni," řekl Klusáček ČTK.

Na louce si podle něj asi desítka členů připomněla vznik samostatného československého státu, Jana Opletala a Václava Sedláčka, který byl zastřelen 28. října 1939 na protifašistické demonstraci. "Tím jsme alegoricky vyjádřili, jakou posloupnost dějiny měly. V blízkosti křížů jsme umístili ceduli s popisem. Aby vše získalo na důrazu, natřeli jsme kříž nacistů narůžovo," uvedl Sedláček. Kauzu kříže na dobronínské louce podle něj ČSNS sledovala a akci delší dobu připravovala.

FOTOGALERIE: Kříz v Dobroníně

V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky Němců údajně zavražděných na konci války z masového hrobu vyzvednuty loni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy. Nálezy ostatků, a opakované označení místa křížem, vzbudily v Dobroníně velké emoce.

Česká televize v září uvedla, že německé civilisty v Dobroníně nezavraždili Češi, ale německý komunista Robert Kautzinger se svými dvěma syny. Mstil se za to, že ho tamní členové nacistické strany NSDAP poslali do koncentračního tábora. Podle ČT to tvrdí publicista Václav Vlk. Policejní vyšetřovatel kauzy Dobronín Michal Laška naopak stále trvá na tom, že šlo o pomstu Čechů Němcům, uvedla ČT.

Související:

Vesnická válka. Kříž nad masovým hrobem eskaluje nenávist

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …