Deprese, strach a rozvody. Tak ničivě dopadá na Čechy nezaměstnanost

16.02.2013 10:00

Lidí bez práce je nejvíce od velké hospodářské krize ve třicátých letech minulého století. Reálné mzdy klesají, lidé i firmy propadají čím dál větší depresi. V Libereckém kraji je na tom nejhůře dlouhodobě Českolipsko a Frýdlantsko.

Deprese, strach a rozvody. Tak ničivě dopadá na Čechy nezaměstnanost
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

„Příhraničním oblastem by měl více pomáhat stát. Místo toho zvyšuje daně. Podnikatelé pak, než aby odváděli vysoké dávky, raději zaměstnávají lidi načerno,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Radek Haloun, starosta Horní Řasnice z Frýdlantského výběžku.

Doufám, že manželka práci získá. Nebo se snad rozvedeme

Na podzim se uzavřel luxusní hotel nedaleko Liberce, v jehož restauraci pracoval,jako číšník, Honza a zařadil se mezi téměř šest set tisíc Čechů, kteří  hledají práci. „Jezdím na pohovory, třeba i padesát kilometrů daleko, ale zatím nic. Mám z toho depky. Bydlím v pronájmu, bojím se, že už brzy nebudu mít peníze na nájemné,“ říká.

Těžkou hlavu má v posledních měsících i Renda. Ten zaměstnání má, pracuje ve velké stavební firmě v Liberci. Jeho žena Alena však práci bankovní úřednice ztratila před půl rokem. „Od té doby je doma dusno, žena je nervózní a hádavá. Doufám, že si už brzy něco najde, protože nám hrozí rozvod,“ povzdechl si otec dvou dětí. Jeho rodina jde paradoxně proti současnému trendu, protože bankám se daří, na rozdíl od stavebnictví, které je ve velkém propadu.

Je několik let bez práce. Už rezignoval

Dá se však předpokládat, že Honza i Alena nakonec časem pracovní místo získají. U dalšího nezaměstnaného, účetního Jirky, to už tak jisté není. Účetnictví se naposledy věnoval před několika lety. Když ve firmě skončil, už se jinde nechytil. „Chodil jsem na pohovory, kde bylo přes padesát lidí, neměl jsem šanci,“ vysvětluje. Mezitím občas dělal příležitostnou práci, třeba v supermarketu. „Vážil jsem tam zákazníkům zeleninu a ovoce, cítil jsem se potupně,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz. Sám to sice úplně nepřizná, ale už rezignoval. Což potvrzuje jeho kamarád Petr. „Úřad práce Jirku vyslal ucházet se o práci v jedné firmě v Příšovicích. On mi pak tvrdil, že tam byl a že firmu nenašel. V Příšovicích to znám, takže mu nevěřím. Prostě se mu tam už nechtělo,“ domnívá se.

Jirka potvrzuje slova odborníků o dlouhodobě nezaměstnaných. Problémem českého trhu práce totiž je, že se nestačil vzpamatovat z recese z roku 2009. Řada tehdy propuštěných lidí od té doby nenašla stabilní zaměstnání. Což je průšvih, protože lidé, kteří jsou delší čas bez zaměstnání, ztrácejí postupně pracovní návyky, kontakt s novými technologiemi a hlavně jsou nalomení psychicky a neúspěšné pokusy najít si práci je odrazují od další snahy.

Největší nezaměstnanost je na Českolipsku

V Libereckém kraji nelichotivý primát s nejvyšší mírou nezaměstnanosti drží dlouhodobě Českolipsko. V roce 2009 v Novém Boru zkrachoval velký sklářský gigant Crystalex. Časem pod novým majitelem obnovil výrobu, ale pracuje v něm nyní třetina zaměstnanců v porovnání s rokem 2009. Zjistit údaj, ve které obci kraje je nejvyšší nezaměstnanost, není vůbec jednoduché. „Míru nezaměstnanosti v obcích nesledujeme od začátku roku 2012, poslední údaje máme z prosince 2011,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Jiří Malkovský z libereckého úřadu práce.

Stát neví, kdo je bez práce. Kvůli Drábkově reformě

Proč tyto údaje chybí? Něco o tom by mohl říci bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a jeho exnáměstek Vladimír Šiška. Vyměnili totiž – bez výběrového řízení - informační systém na ministerstvu práce. A ten nový neumí sledovat řadu věcí, které jeho předchůdce zvládal. Stát tak například neví, kolik absolventů, lidí nad padesát let či rodin s malými dětmi si vloni hledalo v Česku práci. Chybí též údaj o počtu nezaměstnaných v jednotlivých obcích.

Nicméně, pokud si najdeme zaprášené informace z konce roku 2011, největší míru nezaměstnanosti v Libereckém kraji – více než čtyřicetiprocentní - vykazuje obec Tachov u Doks, která leží v turisticky atraktivní oblasti u Máchova jezera. „Je to důsledek hospodářské recese. Pracovní vazby našich obyvatel jsou totiž spojené s třicet kilometrů vzdálenou Mladou Boleslaví. A když tady propouštěli takzvané agenturní zaměstnance, výrazně se to u nás projevilo,“ objasňuje starosta Tachova u Doks Martin Píša.

Problematické Frýdlantsko. Více by měl pomáhat stát

Těžko se shání práce i v dalším koutě Libereckého kraje, ve Frýdlantském výběžku. Třeba v Horní Řasnici mají 30 procent lidí bez práce. „Příčinou je špatná dopravní dostupnost Frýdlantského výběžku. Kamiony se sem špatně dostávají přes Albrechtický kopec. Firmy proto utíkají do průmyslové zóny v Liberci,“ upozorňuje Radek Haloun, starosta Horní Řasnice. A dojížděni za prací do krajského města není nic jednoduchého. „Autobusem či vlakem to trvá až tři hodiny, pak stejný čas samozřejmě nazpátek,“ upřesňuje.

Podle starosty Halouna by měl příhraničním oblastem více pomáhat stát. „Místo toho zvyšuje daně. Podnikatelé pak, než aby odváděli vysoké dávky, raději zaměstnávají lidi načerno,“ míní. Na Frýdlantsku jsou levnou pracovní silou Poláci. „Pracují za osm, devět tisíc,“ konstatuje Haloun.

Lepší zítřky v nedohlednu

Všechny údaje o míře nezaměstnanosti v tomto textu jsou uváděné podle staré metodiky. Ministerstvo práce a sociálních věcí však přišlo s fíglem jak nezaměstnanost opticky snížit. Od ledna se totiž počítá podíl nezaměstnaných nejen na práceschopném obyvatelstvu, ale na veškerém ve věku od patnácti do čtyřiašedesáti let. Zahrnují se sem tudíž i středoškoláci, vysokoškoláci, invalidé, ženy na mateřské dovolené, důchodci. Namísto nezaměstnanosti 10,3 % má tak Česko procent osm. Bez ohledu na metodiku výhled na letošní rok nevěští nic dobrého. I Česká národní banka počítá s pokračováním recese. Lze tedy očekávat, že se letos obratu k lepšímu na trhu práce nedočkáme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…