Drábkův plán nabourá život tisíců pacientů. Přežijí?

06.06.2012 9:02

Rodinné domky s vlastní domácností, žádné polehávání v pokojích s pěti a více pacienty a nejlépe i samostatné zaměstnání – tak má za pár měsíců vypadat v praxi plán transformace sociálních služeb podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jak jej v úterý představil v Ústeckém kraji. Krajští politici už začali s rušením dvou klasických ústavů a přesunou nemocné z izolace do dění města. Přiznali však, že i mezi samotnými zaměstnanci už panují obavy z růžových plánů ministerstva.

Drábkův plán nabourá život tisíců pacientů. Přežijí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Klasické ústavy s několika desítkami chovanců, umístěné ve starých budovách, nejlépe obehnaných vysokou neprodyšnou zdí, mají co nevidět zmizet. Místo toho dostanou například mentálně zaostalí muži a ženy vlastní domácnost. Kraj získá peníze od ministerstva práce a sociálních věcí, aby pro ně vystavěl rodinné dvojdomky, nebo koupil nové byty. „No, není to mávnutí proutkem. Je to dlouhodobé,“ podotkl střízlivě ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Prvními pokusnými králíky se v Ústeckém kraji stanou Domov pro osoby se zdravotním postižením Hliňany v bývalém zámku za obcí Řehlovice a Ústav sociální péče Lobendava nedaleko hranic s Německem. Je to ovšem jen kapka v moři.

„Máme přes čtyřicet ústavů s celkem 2431 lůžky,“ uvedla totiž hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Všechny jsou obvykle velkokapacitní, klienti jsou izolovaní, chybí jim soukromí a většina z nich sídlí v pohraniční oblasti, kde leckdy chybí i základní občanská vybavenost. I podle krajské radní pro sociální služby Jany Ryšánkové je problém, že má kraj situovány ústavy zejména ve Šluknovském výběžku, kde je málo potřebných sociálních služeb.

Peníze, které kraj dostane na proměnu v příjemné neizolované bydlení handicapovaných spoluobčanů, mají do roku 2015 pomoci mentálně postiženým obyvatelům opustit nevyhovující zařízení a poskytnout jim podporu komunitního typu. „V Rumburku rekonstruujeme dvě stávající budovy – jde o vily, z nichž vznikne několik domácností.  Ve Šluknově se připravuje rovněž výstavba nových domácností a zároveň tam hodláme koupit byty. Některé se již na zkoušku pronajaly,“ vyjmenoval několik plánů vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petr Severa. V Trmicích se pro změnu plánuje výstavba nízkopodlažního dvojdomku.

Přestane civění skrz prsty?

Ministr sám se prý v praxi setkává s negativním hodnocením „běžných“ občanů na megalomanské plány s obydlováním panelákových bytů a rodinných domků handicapovanými jedinci. „Stěžují si, že ´oni´ teď u nás budou bydlet, budeme muset zamykat, hlídat si věci. Ale zdravotní postižení nedává přeci hned důvod k těmto obavám. To, že člověku cosi chybí v některých jeho schopnostech nebo tělesném vybavení, neznamená, že je handicapovaný i po stránce začlenění do naší společnosti,“ vysvětluje ministr Drábek, proč má smysl utratit za nové bydlení pro vybrané osoby v Ústeckém kraji kolem 100 milionů korun, které putují z Integrovaného operačního programu.

Nutná je ale také změna myšlení těch, kteří postiženým pomáhají.  Krajští úředníci totiž už nyní řeší nedůvěru stávajícího ošetřovatelského personálu. „Ano, ze strany zaměstnanců jsme ji zaznamenali. Také strach, že po zrušení ústavů budeme propouštět, ale naopak, tento projekt bude generovat více zaměstnanců, protože budou rozloženy ve více domácnostech,“ tvrdí Jana Ryšánková. „Je pravda, že někteří si vůbec neumí představit, že už nebudou klienty opečovávat, jako by šlo o zdravotní zařízení, ale budou se prostě starat jinak. Někteří to nepřijmou a sami odejdou,“ přiznal vedoucí krajského sociálního odboru Petr Severa. „Po dvou prvních se připraví transformační plány pro dalších pět ústavů a samozřejmě bude nutná příprava pracovníků,“ dodala hejtmanka Vaňhová. „Přirozené prostředí není pro handicapovaného člověka v instituci, ale v domácím prostředí, byť k tomu potřebuje nějakou pomoc. A principem transformace sociálních služeb je, abychom to uměli zorganizovat,“ míní ministr Jaromír Drábek s tím, že pro dotyčného člověka pak není důležité, zda onu službu organizuje stát, kraj nebo obec.

Opuštěné budovy naplní kasu

Některé zrušené ústavy ještě kraji přinesou peníze do rozpočtu. Například od budovy zámku Hliňany si krajský úřad slibuje dobrou prodejnost, protože objekt se nachází blízko křížení D8. „Někdo s investičními představami by mohl mít zájem,“ míní vedoucí Severa. Dvě zbytné budovy se pokusí zpeněžit kraj také například v Lobendavě.


Třešničkou na dortu pak bude, když „zcivilizovaní“ postižení lidé zvládnou i drobnější pochůzky po městě, v MHD, a ti s lehkým postižením najdou i jednoduchou práci. To bude úkol „nových“ ošetřovatelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …