Gazdík ke kauze Vondra: Vypadá to na praní špinavých peněz

23.03.2011 10:46

Koaliční špičky se dnes scházejí proto, aby sladily svůj postup pro zítřejší mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na její program by opoziční ČSSD ráda prosadila projednávání kauzy ProMoPro a zásah vojenské policie v budově České televize.

Gazdík ke kauze Vondra: Vypadá to na praní špinavých peněz

Na ministra obrany Alexandra Vondru, který se od nástupu do čela resortu pustil do vymetání kostlivců z armádních skříní, neodbytně vykukuje jeden z doby jeho působení ve funkci ministra pro evropské záležitosti. V posledních hodinách se objevily další informace v kauze ProMoPro, a tak si TOP 09 a VV vyžádaly, aby se dnešní jednání K9 týkalo právě této záležitosti místo původně plánovaného zdravotnictví.

„Včera se objevily nové závažné skutečnosti, které říkají, že ministr Vondra o zakázkách pro firmu ProMoPro věděl. Objektivně tam došlo k předražení, některé částky se objevily na kontech v zahraničí. Vypadá to na praní špinavých peněz," zdůvodňuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, proč je nutné, aby se K9 zabývala právě touto záležitostí.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Vysvětlení od Vondry a pak domluvit koaliční postup

„Budeme chtít od pana Vondry vysvětlení, dříve než se o něm bude jednat ve sněmovně, protože tato kauza se zakládá na podezřelých okolnostech. Jsme vázáni koaliční smlouvou, a proto chceme domluvit koaliční postup. To špinavé prádlo chceme prát dříve doma, než se začne prát na veřejnosti," uvádí Gazdík.

Podle něj existují desítky možností, jak postupovat dál. Ale k tomu, zda by poslanecký klub TOP 09 opustil sněmovnu a umožnil tak schválení programu mimořádné schůze, se jeho předseda vyjádřit nechtěl. „Je slušné se o problémech s partnerem nejprve bavit, než činit nějaká rozhodnutí," vysvětluje Gazdík, že si chce nejprve vyslechnout vyjádření ministra za ODS.

Žaloba od konzultanta Transparency International

V kauze ProMoPro přituhuje nejen kvůli zveřejněným dokumentům serverem Euro.cz a schůzce K9 na toto téma, ale i proto, že podle informací deníku Právo podal advokát a konzultant neziskové organizace Transparency International Václav Láska trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s půlmiliardovou zakázkou na ozvučení akcí během českého předsednictví EU.

Láska jmenuje hned čtyři osoby ze státní správy, které mohly svým jednáním spáchat trestný čin. Jednou z těchto osob je i Vondra. Ten podle Lásky o krocích svých podřízených věděl, a i kdyby ne, jak ministr sám říká, měl je z pozice nadřízeného kontrolovat. „S ohledem na celkovou způsobenou škodu ve výši 352 117 000 korun lze hodnotit neplnění povinnosti dozoru minimálně jako hrubou nedbalost, která je však také postižitelná trestním právem," uvedl Láska.

Sedmdesát milionů za ozvučení putovalo na účet lesnické firmy

Z finančních toků, které v souvislosti se zakázkou ozvučení proběhly, upozorňuje na přesun 70 milionů korun lesnické firmě, s. r. o. KOM-Forest CZ, kterou označil za „přechodné parkoviště" pro zmíněnou částku. Její tehdejší vlastník Ivan Komárek totiž loni v lednu prodal svůj podíl v ní za pouhých 200 tisíc korun, přičemž 70 miliónů mohlo být podle Lásky už dříve vyvedeno neznámo kam.

K věci:

Kauza Vondra: Nové doklady děsí koalici. Svoláno jednání 

Kalousek k ProMoPro: Šlo o standardní odhalení nestandardní zlodějny 

Poslanci kauzu ProMoPro projednávat nechtějí. Do programu ji neschválili 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…