Hájek: Korupci v demokracii vymýtit nelze. Ani svatým Michálkem

15.01.2011 7:21

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek poskytl rozhovor pravicovému konzervativnímu serveru Fragmenty.cz, kde se mimo jiné vyjádřil i k problematice korupce. Prozradil ale i něco málo o prezidentu Václavu Klausovi.

Hájek: Korupci v demokracii vymýtit nelze. Ani svatým Michálkem

Korupce je podle Hájka v demokratickém systému nevymýtitelná. Pokud neexistuje panovník, který provinilcům okamžitě utne hlavu, pak se do politiky a do veřejných věcí podle něho dostává vždy vzorek populace, který ji dělá. Slibovat její naprosté vymýcení je proto prý planý populismus.

Svatý Michálek nic nevyřeší

„Určitě ji lze ale omezit. Jenže to se nepodaří kauzami typu svatý Michálek, ale naprosto racionálním nastavením standardních a známých mechanismů a jejich dodržováním. Pak se korupce stáhne do úrovně běžné v civilizovaném světě. Vymýtitelná ale není. To je vyloučeno. Především platí - čím je větší stát, čím více má zákonů a nařízení, čím více nutí občana k závislosti na úřadech a úřednících, tím je korupce více. A naopak. V tom je ostatně také podstata pravicového a levicového vidění světa. Pravice chce malý stát s vysokou mírou svobod a osobní odpovědnosti občana, levice opak," řekl Hájek.

SLEDOVALI jsme kauzu Drobil

Podle něho mohou částečně ale společenskému klimatu pomoci křesťanské hodnoty a víra v Boha, které sami o sobě nejsou všelékem, ale jsou určitým korektivem jednání jedinců, kteří by se bez víry v Boha chovali ještě hůře.

Křesťanské hodnoty situaci mohou zlepšit

„Veřejnost dnes prostřednictvím médií pokládá politiky za jakási zvláštní zvířata, která jsou nemocná svou náchylností ke korupci. To není pravda. Kdekdo korumpuje denně a kdyby se dostal do situace politiků, tak by možná jednal stejně, ne-li hůř. Je to primárně věc mravních hodnot. Petr Nečas asi nebude korumpovat, protože mu to jeho mravní svět jako nikoli jen formálnímu křesťanovi prostě nedovolí," míní Hájek.

„Není to věcí snad ani výchovy, ale vnitřní atmosféry v lidech, kteří si uvědomují, že tu nejsme jen pro výdělek, ale primárně k něčemu jinému. Pokud by se tento křesťanský fenomén vrátil do běžného rozměru a do života běžných lidí, tak se korupci omezí i bez speciálních zákonů, kamer a utajených nahrávacích zařízení. Samozřejmě si nedělám iluze, že jsou všichni křesťané mravní obři, že nechybují, nepodvádějí, nekradou. Ale jejich mravní kotva, vědomí vyšších principů, jejich jednání koriguje. Pokud jsou opravdu věřící," dodal Hájek.

Odposlechy a špiclování

Hájkovy ale vadí všeobecné špiclování a nahrávání. „Buď jsou tu odposlechy někoho, kdo si hraje na policistu-mesiáše a tím zabrání, ať záměrně či bezděčně, regulérnímu vyšetření nějakých podezření. Pak se vše může na plný plyn hrát v médiích, která si privatizují roli žalobců i soudců a tím zvyšují svou moc. Nebo naopak ze stejných důvodů vyrábějí kauzy z různých „uniklých" policejních odposlechů. Obojí je špatné a ničivé pro politický systém. Snad ještě víc než rozbujelá korupce a rozkrádání," myslí si Hájek.

Ten se ke kauze bývalého šéfa SFŽP Libora Michálka vyjádřil jako první pro ParlamentníListy.cz. „Pan Michálek je kauza ´velký bratr´. Kdyby o tom vůbec člověk chtěl hovořit, tak by nastolil téma nahrávání všech a všude. Zaveďme tedy všude kamery, nahrávejme občany doma, ať děti nahrávají své rodiče, rodiče své děti, nahrávejme se všichni navzájem, instalujeme kamery do domovů občanů. Tam vede kauza Michálek. Kdybych chtěl mluvit ke kauze Michálek, mluvil bych takhle," řekl ParlamentnímListům.cz Hájek, který se domnívá, že takovéto nástroje mají být vyhrazeny policii s povolením soudu a má být přísně kontrolováno, kdo může být a za jakých podmínek nahráván.

Jak to chodí na Hradě

Zástupce vedoucího KPR také prozradil, jak probíhá rozhodování prezidenta a jeho konzultace se spolupracovníky: „Václav Klaus je pozorný posluchač. Inspiruje často hodně názorově vyhrocené diskuse malého týmu svých nejbližších poradců. Nejednou se vášnivě přeme. Jen ale do okamžiku, než prezident rozhodne. Pak jsme již k jeho rozhodnutí loajální. Neumím si představit, že by to mohlo být jinak. Rozhoduje prezident, my mu pomáháme, aby si ujasnil souvislosti."  

Hájek rovněž přiznal, že za největší a nejnepříjemnější krizi ze svého působení na Hradě považuje prezidentskou volbu před druhým Klausovým funkčním obdobím. „Neopakovatelná zkušenost. Trochu hrůzostrašná. Ale nikoli v tom smyslu, jak o ní referovala naše vždy povrchní a manipulativní mainstreamová média. Tam šlo úplně o něco jiného. To ale - pokud vůbec - si schovám až do svých pamětí," řekl tajuplně vicekancléř.

Hájek: Šídlova ČT glorifikuje Velkého bratra Michálka
Jakýpak estébák, spíše jehovista, říká o Michálkovi Hájek
Knížákův "estébák" nestačil. Michálek to schytává dál
Michálek odporný estébák není, pane Knížáku 
Knížák se naštval na Drobilova kata: Odporný estébáku ...    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …