Hovořili jsme se starostou, který byl na Ukrajině: Naše noviny nemá smysl číst

28.08.2014 11:21

„Rusofobové a rusofilové se předhánějí, kdo se umí hruběji vyjadřovat. Dodnes jsou ale lidé, kteří donekonečna tvrdí, že se na Krymu volilo pod hlavněmi samopalů. Je to nesmysl a nemá cenu to zatvrzelým vysvětlovat.“ Tak se vyjádřil o tom, co viděl jako nezávislý pozorovatel referenda na Ukrajině. Dle jeho slov jsou také jen dvě řešení. Jaká? Nejen o tom, ale také o situaci kolem dostavby silnice R35 a především o blížících se komunálních volbách jsme hovořili se starostou Vysokého Mýta Miloslavem Souškem (SPO). Jakou šanci dává straně po neúspěchu v předčasných volbách nyní? Jak hodnotí nové vedení? A s čím jde do voleb on sám?

Hovořili jsme se starostou, který byl na Ukrajině: Naše noviny nemá smysl číst
Foto: spoz.cz
Popisek: Zdeněk Štengl a Miloslav Soušek

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Kvůli letité kritice vedení ČSSD v Pardubickém kraji jste z ní loni odešel a v rámci předčasných voleb jste kandidoval za zemanovce. Strana však skončila hodně vzadu. Čím si to vysvětlujete, a především, jak byste hodnotil nyní její kondici před nadcházejícími volbami?

Základem je zamyslet se nad tím, proč vlastně strany existují. Prvním předpokladem je mít společnou myšlenku, cíl a představu budoucnosti. K tomu je ale potřeba najít potřebnou sílu a vliv. V parlamentní demokracii to znamená silné zastoupení ve volených orgánech. Stačí však překročit tenkou hranici a už nejde o vliv na dosažení filozofického cíle, ale jen o moc. Nic nového, z historie známé dílo Niccolò Machiavelliho to popisuje přesně. Touto cestou se vydaly prakticky všechny politické subjekty v České republice, a stalo se to i ČSSD. Vnímal jsem nástup lidí, kteří toho většinou moc neumí, ale derou se do pozic a tuto stranu chtějí využít jen jako výtah „nahoru“. Musím přiznat, že i SPOZ podlehla iluzi po prezidentských volbách, že vše půjde samo. Rozhádat se před volbami je pro každou stranu zárukou neúspěchu, SPOZ si to měla možnost vyzkoušet v praxi. Samozřejmě i média měla na tom svůj podíl. Nekorektní a jednostranná kampaň proti Miloši Zemanovi se minula účinkem a SPOZ se následně stala snadným cílem.

Hodnotit dnes kondici SPO je hodně předčasné. Členská základna se zmenšila, byť jen málo. Především odešli ti, kteří hledali politický i osobní profit. Zůstali jen lidé, kteří mají zájem pracovat na zlepšení naší společnosti. Na rozdíl od vládních stran nemusíme řešit, kdo se chce dostat do jaké funkce, ale máme čas a vůli hledat dobré řešení do budoucnosti. Já osobně vysoké politické ambice nemám. Na druhou stranu dělat něco, co má smysl, mne baví. Chceme se soustředit především na to, co je uvedeno v názvu strany - právo a spravedlnost pro občany. V konzumní společnosti to je možná moc vizionářské, ale stojí to za to.

Od března má strana také nového předsedu. Jak byste Jana Velebu jako lídra hodnotil? Přiláká podle vás voliče?

Volba Jana Veleby do funkce předsedy strany je jasným signálem pro lidi, kam směřujeme. Celý život je profilován k zemědělství, obcím a menším městům. Přísloví říká: „Sytý hladovému nevěří." Já rozumím tomu, že hodně lidí z Prahy nevnímá to, že jinde v republice se práce shání velmi špatně a za podstatně menší peníze. Volí proto raději ODS a TOP 09. Nemůžu mít za zlé těm, kterým se více daří, že se vidí na pravém spektru. Pro nás je však důležité udržet v republice co nejsilnější střední vrstvu obyvatel. Jen tak se může v této zemi dobře žít.

Budete vy osobně za stranu obhajovat mandát?

Samozřejmě, za SPO.

Jaký problém je třeba vyřešit, ale do konce volebního období to již nestihnete?

Jsem rád, že to, co jsme ve volebním programu slíbili, máme dokončeno. Stále nás ale trápí dopravní situace. Jsme však s dostavbou R35 vázáni na kroky státu a vlády. Jak se říká – taháme za krátký konec. V posledních dnech řešíme snahu společnosti Iveco Czech Republic o rozšíření výroby v našem městě. Na takovou příležitost některá města čekají a jiná se jí nikdy nedočkají. Doufám, že nakonec Vysoké Mýto o svoji šanci nepřijde. Zdálo by se to jasné, ale boj s hloupostí a ignorancí je asi věčný.

A jak byste hodnotil své současné působení v čele města? Podařilo se vám prosadit všechny vaše priority?

Vrátil jsem se po mnoha letech zpět do České republiky. Tak trochu jsem záviděl Rakušanům a Švýcarům, v jakém prostředí žijí.  Ve funkci starosty jsem si mohl na vlastní kůži vyzkoušet, že to je jen otázkou času a chuti. Každý se může přesvědčit sám, že dnes je Vysoké Mýto v dobré finanční kondici, má fungující infrastrukturu, je uklizené a opravené. Takže jsem spokojen. Faktem je, že mne to stálo 7 dní v týdnů, v průměru 14 hodin práce denně. To znamená takřka nulový osobní život. Své priority jsem si splnil, ale čím víc děláte, tím narážíte na nové a nové věci, které je ještě potřeba udělat.

Rekonstrukci dálnice D1 čeká další zdržení, a to kvůli zimní přestávce. Kdy tak podle vás bude dokončena? A především, naplnily se vaše obavy dopravního kolapsu ve Vysokém Mýtě a okolí v souvislosti s její rekonstrukcí?

Doslova roky, od začátku svého působení ve sněmovně, dělám vše pro to, aby se dostavba R35 pohnula dopředu. Jsem však velmi skeptický. Setkal jsem se jen s chutí vykupovat pozemky co nejdráž, hledat řešení stavby tak, aby peníze ze státního rozpočtu tekly proudem. Při troše zdravého rozumu by se nejprve dostavělo těch pár kilometrů R35 a rekonstrukce dálnice D1 mohla probíhat v klidu, protože R35 by převzala dopravní zátěž. Dnes řada řidičů kvůli opravě D1 volí cestu přes Hradec Králové a Vysoké Mýto. Kdo mi nevěřil, může se dnes přijet podívat na fronty aut do Vysokého Mýta. Skeptik jsem proto, že pořád nikdo za nic nemůže a tempo je stále více hlemýždí.

Jako nezávislý pozorovatel jste se zúčastnil referenda o odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku, kvůli čemuž jste čelil i výzvám k odvolání, které jste ale ustál. Jak hodnotíte aktuální vývoj konfliktu?

Už jsem několikrát vysvětloval, že pár místních „pravicových politiků“ hledá záminky za každou cenu. Nemám jim za zlé, že mezinárodním věcem nerozumí, ale že tahají politiku do komunálních záležitostí. Měli by se spíše zaměřit na to, proč sami pro město za čtyři roky nic neudělali.

Vraťme se zpět k Ukrajině a zkuste srovnat informace z cizích médií a u nás. Stačí jen sledovat Slovensko, pak zjistíte, že naše noviny nemá smysl číst. Rusofobové a rusofilové se předhánějí, kdo se umí hruběji vyjadřovat. Já jsem popsal, co jsem viděl a nafotil. Dodnes jsou ale lidé, kteří donekonečna tvrdí, že se na Krymu volilo pod hlavněmi samopalů. Je to nesmysl a nemá cenu to zatvrzelým vysvětlovat. Lidé na Krymu jsou asi rádi, že se u nich neválčí. O pár kilometrů dál to tak klidné není. Není nic horšího než občanská válka. Po svém návratu jsem do médií několikrát řekl, že jsou jen dvě neválečná východiska - neutralizace Ukrajiny, nebo její federalizace. Dnes se takto začínají vyjadřovat i někteří politici z USA nebo paní Merkelová. Snad zvítězí zdravý rozum. Jsem rád, že jsme se se Slovenskem dokázali rozdělit umírněně a kultivovaně. Nelíbilo se mi to, ale do konce života budu vděčný pánům Klausovi a Mečiarovi, že nedali pokyn na sebe střílet. Horké hlavy se pak vždy najdou.

Jste zastáncem sankcí vůči Rusku?

Souhlasím s prezidentem Zemanem, že sankce jsou k ničemu z obou stran. Zvyšují napětí, nevraživost a odskáčou to jen občané. Opravdoví politici se realizují u jednacího stolu a ne vymýšlením nesmyslů.

Výzvám k rezignaci jste čelil i koncem roku, a to především v souvislosti s dopravou a silnicí R I/35.  Jak to ale aktuálně vypadá s její výstavbou?

To je jednoduché a doslova komické. Výstavba R35 není v rukou starosty, mimochodem, kdyby tak bylo, už by dávno byla hotová. Jde o státní záležitost a státní peníze. Pokud se však předpoklad výstavby blíží deseti rokům, pak musíme hledat rychlejší řešení! V případě Vysokého Mýta, které je stávající I/35 doslova rozpůleno, je technicky možné dopravní kolaps řešit zlepšením průjezdnosti. Šokuje mne to, že ti, kteří nesou svůj díl odpovědnosti za to, že R35 ještě není, dnes vymýšlí další nesmysly. Především radí čekat. Není na co, jinak dopadneme jak hrdinové z Karafiátových Broučků... A spali a spali a spali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…