Jazzman jde proti proudu: Nečasova vláda je nejlepší možná

04.10.2012 15:00

ROZHOVOR Máme přesně ten kapitalismus, jaký jsme chtěli. Vláda je nejlepší možná a Petr Nečas je člověkem na svém místě. Takto, jako jeden z mála, hodnotí současnou situaci jazzman, podnikatel a cestovatel Martin Kratochvíl. Právě on založil vydavatelský koncern Bonton. Se svou skupinou Jazz Q stále koncertuje a jeho pohled na politiku jde zcela proti proudu.

Jazzman jde proti proudu: Nečasova vláda je nejlepší možná
Foto: Archiv MK
Popisek: Martin Kratochvíl, česká jazzová legenda

Jak na vás působí korupční kauzy současnosti?

Špína politiky a korupčních kauz mě nijak neděsí. To, že se hnisavé vředy otvírají a čistí, považuji za důkaz funkčnosti svobody tisku a informací. Zrno se odděluje od plev a trochu to při tom smrdí.

Jak se stavíte k Nečasově vládě?

Je to ta nejlepší možná, Petr Nečas je člověk na svém místě  a držím mu palce.

Kdo by měl být podle Vás prezidentem?

Volba bude pro mne hodně těžká, nevidím žádného jasného favorita. Myslel jsem vždy na Miroslavu Němcovou, která ale odstoupila ze soutěže.

Jak hodnotíte církevní restituce? Dát, či nedat?

V minulosti jsem se trochu zabýval způsoby majetku ve středověku a mohu dosvědčit, že otázka není tak černobílá. Vlastnictví, jak ho známe z kapitalismu, tedy plná dispozice s majetkem, je ovocem novověku. Církevní majetek v minulosti byl značně roztříštěný a neumožňoval například volné zcizování a tak dále. Bylo by třeba posoudit případ od případu jednotlivé mody kléru a podle toho restituovat. Ale rozhodně jsem pro restituci, i když omezenou.

Jste zakladatelem vydavatelského koncernu Bonton. Jak vidíte dnešní situaci v Česku z hlediska zábavního průmyslu?

Gramofonový průmysl upadá, a buď zmizí docela, nebo se přemění v něco, co jen z malé části nahradí bývalé zisky. Dobře už bylo. Film je atomizovaný, ale žije a je zajímavé sledovat, co se točí. Knihy jsou nesmrtelné.

Jak na vás působí snahy proti obchodní dohodě proti padělatelství ACTA a vznik Pirátské strany?

Stojím jednoznačně na straně práva. Za hudbu i artefakty vůbec se má platit, protože jsou zbožím, i když zvláštního druhu. Připouštím, že zkostnatělý a poněkud  archaický způsob inkasa pro autorské společnosti by se mohl zjednodušit a modernizovat.

Uběhne třiadvacet let od sametové revoluce. Jak jste ji prožíval?

Plný naděje a energie věci změnit. Mnohé se podařilo. Bonton byl úspěch. Rád dnes říkám, že máme ten kapitalismus, co jsme chtěli.

Jaký je váš pohled na Česko dnes?

Zůstávám optimistou. Někdy mám v noci zlé sny o tuzexových bonech a výjezdních doložkách. Ráno se probudím a jsem rád, že to byl jen sen. Otevírající se dimenze cestování a poznávání jiných kultur považuji za věc, o které jsem v minulosti ani nesnil. Dnes se stala samozřejmostí. Díky Bohu!

Nemyslíte si, že nesnášenlivost v Česku vůči národnostním menšinám pramení z malého mezinárodního rozhledu lidí?

Ano. Cestování a znalost jiných kultur i náboženství jednoznačně vede k větší toleranci k jinakosti etnik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…