Kalousek čeká. Spory Nečase s VV soudcovat nebude

29.06.2010 9:45

Věci veřejné tolik prahnou po resortu vnitra, že už vznesly požadavky na jeho vedení. Mezi nimi a premiérem Nečasem tak doutná spor, při němž se bude třetí koaliční partner TOP 09 slovy svého místopředsedy Kalouska snažit nepřekážet.

Kalousek čeká. Spory Nečase s VV soudcovat nebude

Nový český premiér Petr Nečas uvedl v diskusním pořadu Události, komentáře České televize, že vazba mezi bezpečnostní firmou ABL Víta Bárty a stranou Věci veřejné je problematická pro obsazení křesla ministra vnitra. „To provázání mezi konkrétním resortem a konkrétní firmou je skutečně nepřijatelné," prohlásil Nečas.

Nový premiér upozornil i na velmi silnou personální propojenost. „Čelný představitel této firmy, pan Zahálka, pracuje jako poradce na ministerstvu vnitra, dokonce se i několikrát - k mému zděšení - zúčastnil koaličních jednání. Toto je velmi vážný problém," poukázal Nečas na úskalí obsazení postu ministra vnitra. Protože se ho však Věci veřejné opakovaně dožadují, ohrožuje to vznik samotné koalice.

Partnerům do hlavy nevidí, proto má TOP 09 i strategii pro opoziční roli

„Těžko předvídat. Partnerům do hlavy nevidím," reaguje místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz na dotaz, zda dohodu mezi koaličními stranami vidí kvůli tomuto střetu jako méně reálnou. „Je to mezi předsedou ODS a Věcmi veřejnými. Proto je naší snahou jim nepřekážet," dává Kalousek ruce pryč od sporu.

Krach jednání o koaliční vládě by však bral jako velké selhání zástupců politických stran, které ve volbách uspěly. „Voliči dali vládě silný mandát. Pokud bychom ho nevyužili, tak voliče hodně zklameme," myslí si místopředseda TOP 09. Se svou stranou je ale připraven na všechny možnosti. „Máme svoji strategii pro koaliční jednání, za jakých podmínek vstoupíme do koalice i do vlády. Ale máme také svou strategii pro opoziční roli," upozorňuje zkušený politik.

Kalouskova strana si žádná ultimata neklade

Podle Kalouska si TOP 09 žádná ultimata neklade a je tak stranou tohoto sporu. „Chápeme, že předseda ODS i Věci veřejné mají nějaké představy. Jsme toho také účastni, ale ten problém nemáme zcela v rukou. Proto jim to nebudeme komplikovat, ale ani jim to nebudeme pískat," vyjádřil Kalousek sportovní terminologií, že se TOP 09 nepostaví v tomto konfliktu na stranu ani jednoho z budoucích koaličních partnerů.

Čtěte také:

Drsný Nečas v televizi: ABL na vnitro nepustím 

Co je to za styl, diví se Kalousek nad VV

Další podmínka VV: Náměstkem na vnitru bude člověk z ČSSD 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…