Kalousek řval na politika ODS, ten vrací: Nech být Vondru

26.03.2011 10:46

Hned ve třech českých denících se ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vrací ke kauze Vondra. V rozhovorech opakuje, že celá kauza ProMoPro je nejen ostuda Vondry, ale i celé ODS. To se nelíbí poslanci ODS Marku Bendovi, do kterého se ministr financí hlasitě pustil během čtvrtečního jednání sněmovny.

Kalousek řval na politika ODS, ten vrací: Nech být Vondru

Občanské demokraty teď zřejmě čekají perné dny. Bude už jen na nich, aby se postavili k nějakému radikálnějšímu postoji a řešení záležitosti kolem ministra obrany Alexandra Vondry. Pokud to neudělají, důvěra uvnitř koalice může nabrat značné trhliny. Otevřeně to říká ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Přitom několik poslanců ODS, kteří nechtěli být jmenováni, ParlamentnímListům.cz prozradili, že Vondru chtěla ve čtvrtek v jednu chvíli lidově řečeno "zaříznout" už většina spolustraníků. Vondrův projev a vysvětlování ve sněmovně totiž poslance ODS doslova naštval a na prvním zasedání klubu byla taková nálada, že by Vondra měl odstoupit.  

SLEDUJEME kauzu Vondra
TOPka kvůli Vondrovi z koalice neodejde, slibuje Kalousek

Avšak místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zatopil pod kotlem příliš a tím, že vyzval Vondru k demisi a zaútočil na ODS, nechtěně vyvolal obrannou reakci poslanců občanské demokracie. Ti si totiž  Kalouskovo chování přeložili jako útok na samotnou ODS, ne pouze na Vondru. To způsobilo minimálně dočasné semknutí kolem ministra obrany. Ukázalo to, že méně někdy znamená více.

„Kalousek to očividně přehnal a takticky nezvládnul. Po prvním klubu to vypadalo, že to má Saša již spočítané, ale svou výzvou a tím, že řval na Marka Bendu, vyvolal sebeobranné mechanismy, protože si to poslanci pak přeložili jako útok na ODS. Čili na prvním setkání klubu to vypadalo jasně, na druhém klubu byla vidět naštvanost na Kalouska," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Dodal však, že je otázkou, zda tento sentiment ´semknutosti´ vydrží. "Spíše si myslím, že to už nemůže ustát. Uvidí se v pondělí na výkonné radě," dodal poslanec.

Miroslav Kalousek na poslance Bendu ve sněmovně ve čtvrtek skutečně křičel, což dokumentuje i fotografie ParlamentníchListů.cz.

Koho a jak ovlivnila čtvrteční sněmovna:
Vondra mohl padnout už včera. Zkazil to Kalousek 

Roztržka už vládu neohrožuje?

Roztržka v koalici totiž kvůli Vondrovi (ODS) a kauze Promopro vládu už sice snad neohrožuje. Ale ještě ve čtvrtek to tak mohlo působit.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zatím na intenzitě svých výroků ubral a na rozdíl od čtvrtka už Vondru k rezignaci nevyzývá. Podle něj ale hrozí nečinností ostuda již jen ODS, přičemž pro něj je přednější koaliční projekt a vládní program. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo. 

Nejde už o ostudu koalice, ale jen ODS

Připustil, že má premiér Petr Nečas právo, aby silná vyjádření a výzvy k odchodu, které z jeho úst ve čtvrtek zazněly, korigoval.

"Já jsem byl účastníkem koaliční schůzky, kde padla jasná a závazná slova, jak bude probíhat čtvrteční schůze Sněmovny, svolané z popudu ČSSD ke kauze Promopro. Je tedy na panu premiérovi, aby sám posoudil, zda vše nakonec neprobíhalo jinak," zdůvodnil svůj postoj Kalousek.

Pokud Alexandr Vondra však neodstoupí, vyjádřil se Kalousek nejen v deníku Právo, ale i v Lidových novinách i MF DNES tak, že to bude jednoznačně v takovém případě ostuda ODS, a nikoli už celé koalice.
"Po kompetenční stránce z hlediska výkonu jednotlivých pravomocí v tom nevidím problém. To musí zvážit ODS, zda chce, či nechce nést tu ostudu. My jsme koaliční dohodu splnili do puntíku, teď je na řadě ODS," řekl Kalousek.

A co na to poslanci ODS? "Samozřejmě, že mě osobně podobná vyjádření zlobí. Pan Kalousek by se měl přestat věnovat své osobní válce a spíše si hlídat, aby jeho parta reformních bouráků předkládala reformy včas a srozumitelně. V tom zatím vidím problém mnohem větší," zareagoval pro ParlamentníListy.cz "seřvaný" poslanec Marek Benda.

Výlevy Miroslava Kalouska nechávají prý úplně chladnou i poslankyni Janu Černochovou. "Celé Česko ví, že pan Kalousek je největší oporou a požehnáním této vlády. Nelže, nekrade, nepije. Je zábavný, chytrý, pracovitý a v kolektivu oblíbený. Ženy v jeho přítomnosti omdlévají a muži aplaudují a skandují : vivat, crescat, floreat. Tomuto fenoménu nemůže pan ministr Vondra nikdy konkurovat," uvedla pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Kauza je problémem ODS, bájné pověsti beru s rezervou

Avšak ani v Lidových novinách si Kalousek neodpustil svoji dávku jisté nadsázky. Zvlášť, když padla otázka, jestli si nemyslí, že použil v celé záležitosti ve čtvrtek přece jen poněkud silné výroky.

"Slyšel jsem o té věci tolik bájných pověstí, že i toto beru s velkou rezervou. Koneckonců ta kauza je nyní už problém jen ODS a ta je dostatečně dospělou stranou. Ať si věc řeší, jak chtějí. Zdůrazňuji, že my jsme nikdy, ani na koaliční devítce, která to řešila, nevyzývali Alexandra Vondru k demisi v souvislosti s kauzou ProMoPro," řekl Kalousek. I zde doplnil, že koaliční vláda a plnění programového prohlášení má větší hodnotu než ostuda jednoho místopředsedy ODS.

Když nebudou dostatečně reagovat, nalomí se tím důvěra

"Pokud však na to nebude ODS dostatečným způsobem reagovat, budeme ke koaličním dohodám přistupovat s neskonale větší nedůvěrou. Zvlášť když jim bude přítomen pan ministr Vondra. My se od něj distancovali," řekl ministr financí.

V rozhovoru pro MF DNES pak Miroslav Kalousek odmítl srovnávat případ Alexandra Vondry s Vlastou Parkanovou. A to i přesto, že když byla dnešní místopředsedkyně Sněmovny za TOP 09 v čele ministerstva obrany, došlo k řadě předražených zakázek. Podle Kalouska však nejde o stejný "průšvih", jako je kauza ProMoPro.

"To je naprosto nesrovnatelné," brání se Kalousek skutečnosti, že exministryně obrany Parkanová nese politickou odpovědnost za skandálně předražené zakázky typu letounů CASA nebo transportérů Dingo. Tedy podobně jako Alexandr Vondra odpovídá za předraženou zakázku na služby během českého předsednictví EU.

Kdyby Vondra šel na neplacenou dovolenou jako Barták, stačilo by to

"Já na ministerstvu obrany nejsem čtrnáct let a k tomuhle se prostě neumím vyjádřit. Nicméně to, čemu říkáte audit, jsem četl. Ale to slovo audit nesedí, to není audit," odmítá Kalousek audit ministerstva obrany, který dokazuje, že zakázky se za éry Parkované předražovaly o stovky milionů korun.

"Při vší úctě skutečně nevím, zda zakázky Casa a Dingo byly předražené. Já jsem nikdy neviděl konkrétní bankovní převody, zda byly či nebyly vyváděny peníze někam jinam," říká ministr financí.

Ministr financí odpověděl v rozhovoru i na to, proč už dávno neodvolal svého náměstka na ministerstvu financí Martina Bartáka. Proti němu totiž údajně stojí - na rozdíl od Vondry - dva přímí svědci. Ti tvrdí, že Barták požádal o peníze v souvislosti s ovlivněním veřejné zakázky.

"Pan Barták je na neplacené dovolené. Kdyby pan ministr Vondra odešel na neplacenou dovolenou, chápal bych to jako naprosto seriózní řešení," shrnul místopředseda TOP 09. Občanští demokraté v Ústeckém kraji nezaujali žádné stanovisko ke kauze ministra obrany a litoměřického senátora Alexandra Vondry.

Regionální rada ODS přehodila hlavní odpovědnost na premiéra

Po pátečním dvouhodinovém jednání regionální rady ODS, kam Alexandr Vondra člensky patří, řekl krajský předseda Jan Kubata pouze, že místní občanští demokraté dávají podporu v řešení této kauzy premiéru a předsedovi strany Petru Nečasovi. Podle něj záleží jen na něm, jak vše vyřeší.

Čtěte také:
Vondra může děkovat Drobilovi. Být první, už by byl pryč
Sobotka z ODS: Nechte Vondru být. Je to hon na čarodějnice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…