Kalousek s topkou odmítl mafiánskou ODS. Přebírají otěže. Experti nepochybují

28.04.2012 15:03

POLITOLOGOVÉ Nenápadné gesto a přec s mnoha přesahy. Tak politologové hodnotí nabídku občanských demokratů svému partnerovi TOP09 na sestavení společných kandidátek v nadcházejících senátních volbách. Přesto, nebo právě proto, že topka pohotově nabídku odmítla, se dá z aktu samotného vyvozovat celá řada politologických informací.

Kalousek s topkou odmítl mafiánskou ODS. Přebírají otěže. Experti nepochybují
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

Vedení strany TOP 09 na svém úterním zasedání odmítlo nabídku ODS postavit v některých obvodech společné senátní kandidáty pro podzimní volby. A svému koaličnímu partnerovi dalo jasný důvod: 

"Nejsme přesvědčeni o tom, zda v regionálních organizacích ODS převládají ideje nad klientelistickými podnikatelskými zájmy. Tyto pochybnosti nám nedovolují o takové nabídce vážně jednat, byť o dobré vůli vedení ODS nepochybujeme," vzkázalo předsednictvo TOP 09 vedení občanských demokratů.



Dlouhý: Mám rád Kalouskovy děti i jeho ženu

Že se dávají věci do pohybu mezi prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a regionálními politiky ODS, naznačuje i spor mezi ministrem financí a členem výkonné rady ODS Pavlem Dlouhým. Jeden z „kmotrů“ občanských demokratů se totiž v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny (LN) ohradil proti zájmu ministra financí Miroslava Kalouska zkontrolovat finanční stav účtu manželky Dlouhého. V souvislosti s touto kontrolou pak v rozhovoru Dlouhý nečekaně zmínil ministrovu manželku a děti. Kalouskovi totiž vzkázal: „Miroslava Kalouska mám rád, mám rád jeho ženu, jeho děti. Opravdu.“



ODS oslabuje

Podle Pavla Kopeckého z Masarykovy Univerzity je nabídka ODS signálem toho, že dosud nejsilnější pravicová strana schází na úbytě. „Vedení si je vědomo, že senátní (a s nimi propojené krajské) volby mohou být pro ni ještě větší problém, než před několika lety takzvané "oranžové tsunami". Jsou s ní přímo spojeny všelijaké korupční a podobné skandály, její předseda stojí v čele neúspěšné vlády, ODS navíc ztrácí členskou základnu a skutečně schopní lidé ve vedení odešli většinou již nenávratně pryč,“ argumentuje politolog pro ParlamentníListy.cz.

Pro současnou situaci ODS nachází Kopecký příměr. „Tonoucí se stébla chytá, v tomto případě navíc ještě pravděpodobně uvažuje o tom, jak znesnadnit posilování TOP 09 na svůj úkor. Kalousek, jenž je schopným organizátorem a obratným manipulátorem, udržel svou stranu stranou finančních skandálů a má ambici převzít roli vnitřně rozdělené Nečasovy partaje. Odtud nejspíš také fouká vítr,“ odhaduje Kopecký možný vývoj.

Pohlť a nebudeš pohlcen

Odpověď TOP09 „ Díky, ne“ podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd potvrzuje mimo jiné  skutečnost, že se TOP09 nehodlá smířit s osudem ODA, která po odštěpení z ODS přežila jen dvě volebné období, až se nakonec sama rozpustila.

„Pro TOP09 byla, je a bude hlavním soupeřem a nepřítelem ODS. S ní se hodlá utkat o roli leadera celé pravice. TOP09 nechce být druhá ODA, a jelikož sama nemá v senátních volbách mnoho co ztratit, kdežto ODS ano, tak ani nehodlá ODS jakkoliv pomáhat,“ popsal krok "Schwarzenbergovců" Mlejnek.

Anketa

Zúčastníte se podzimních voleb?

94%
6%
hlasovalo: 1064 lidí

TOP09 při volbách mimoparlamentního typu doposavad doplácela na nerozvinutou buněčnou strukturu. ODS disponuje více jak čtrnácti sty místními organizacemi, zatímco TOP09 „pouhými“ 244. TOP09 má však na krajské úrovni nezanedbatelnou podporu Starostů a nezávislých.

Kdyby kývli, pomohli by levici

Karel B. Müller z VŠE není nijak odmítnutím nabídky na spolupráci překvapen. ODS představuje pro TOP09 hlavního rivala v pravicovém spektru, od kterého se dlouhodobě snaží odlišit.

„TOP09 navíc využívá toho, že ODS má v současné velmi pošramocenou pověst, což se může podle Müllera přenášet pochopitelně i na kandidáty. Odmítnutí má pak podle Müllera ještě další rozměr „ODS je navíc momentálně strana s diametrálně odlišnou představou o mezinárodním směřování naší země. A už vůbec není jisté, zda by postavení společných kandidátů přineslo v konečném výsledku více vyhraných senátorských křesel pro pravici. Mohlo by to být dokonce i přesně naopak a posílit ony zmiňované levicové tzunami,“ uzavřel politolog.

Další názory předních českých politologů ZDE

Hrají o příští vládu

Miroslav Mareš stále připomíná, že pro TOP09 je snaha po dominanci na pravici velmi důležitá a to z prostého důvodu. "Získá na úkor ODS vládní potenciál. TOP 09 sice může počítat i s tím, že ODS předstihne a v opozici vůči vládě ČSSD-KSČM se tak stane dominantní silou pravice, ale ve hře je i koalice TOP 09 s ČSSD, pokud by se pro ni vytvořila příznivá konstelace,“ nastiňuje Mareš možný scénář.

Letos na podzim se jako každé dva roky obmění třetina, tedy 27 senátorů. Voliči z obvodů, v nichž budou volby probíhat, mohou vybírat z kandidátek politických stran, ale hlas mohou dát i nezávislým uchazečům. Úspěšný kandidát musí získat v obvodu minimálně 50 procent všech hlasů, pokud většiny nedosáhne žádný, koná se druhé kolo. Do něj postupují dva uchazeči s nejvyšší podporou voličů.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…