Kalousek si vychutnal Bártu: Chlapče, peníze nejsou

26.07.2011 10:21

AKTUALIZOVÁNO S velkou oblibou se ministr financí Miroslav Kalousek trefuje v posledních dnech do menšího koaličního partnera. V rozhovoru pro MF Dnes zopakoval metaforu, že Věci veřejné ukrajují každodenně kolečko ze šišky salámu a nakonec se diví, že žádný nemají. A podobné je to prý i se státním rozpočtem. VV jsou pro něj stranou, která nemá žádný program, jen každé ráno jiný nápad.

Kalousek si vychutnal Bártu: Chlapče, peníze nejsou

Za menší sumu z rozpočtu na příští rok pro fond dopravní infrastruktury si Věci veřejné mohou samy. Ministr financí Miroslav Kalousek jim v rozhovoru pro MF Dnes připomíná, že si vymohly valorizaci důchodů mezi roky 2010 a 2011, zrušily dohodu o dvacetiprocentní sazbě DPH a trvaly na jednom procentu odvodů pro rodiče z průběžného pilíře. A vždy to byl jejich naprosto nezbytný požadavek.

„Mně to připadá, jako když leží na stole šiška salámu, se kterou počítáte. Někdo každý den přijde, ukrojí si kolečko. A když se dokrájí až k provázku, tak křičí - kde je ten salám? No, už sis ho chlapče nakrájel, víc peněz být nemůže," připodobňuje Kalousek svérázně požadavek VV na sedm miliard z rozpočtu do fondu dopravní infrastruktury a jejich údiv nad tím, že už nejsou, když si toho předtím tolik vyvzdorovaly.

SLEDUJEME téma rozpočet

Ministr financí by měl místo metafor navrhnout řešení

Podle poslankyně VV Lenky Andrýsové používá ministr Kalousek sice hezké a nápadité metafory, nicméně krásnými slovy nic nevyřeší. „Do dopravní infrastruktury náš stát investovat musí, chceme-li rozvíjet českou ekonomiku. Kdyby byl již standardně zdaněn hazard, kdyby byly omezeny daňové výjimky, kdyby se dořešila léková politika, peníze by se ministrovi financí hledaly lépe. Odpověď tohoto typu, jak tyto změny urychlit, bych od pana ministra uvítala více," reagovala pro ParlamentníListy.cz Andrýsová.

Ještě rázněji se ozvala místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová. „Z pomyslné šišky salámu státních financí především notně ukrajovaly předchozí vlády, až nasekaly současný státní dluh. Nemalou měrou k tomu přispěl současný ministr financí, který ještě coby lidovec zvedal ruku pro každý schodkový rozpočet," vrací pro ParlamentníListy.cz Kalouskovi pomyslný úder Klasnová.

VV nemají program založený na podpoře různých „Hávů"

Ve výpadech proti koaličnímu partnerovi pokračuje místopředseda TOP 09 tvrzením, že Věci veřejné nemají žádný politický program, jen každé ráno jiný nápad. Naopak jeho strana se snaží co nejrychleji konsolidovat veřejné rozpočty. „S deficity veřejných rozpočtů je to stejné jako s pastou na zuby - vymáčknete to hned, ale zkuste to nacpat zpátky," nabízí Kalousek další metaforu.

„My právě proto, že máme program, a to nikoli program založený na podpoře různých ´Hávů´ či loterijních společností, chceme i nadále prosazovat více peněz pro učitele, kompenzaci dopadů DPH na rodiny s dětmi, valorizaci důchodů. A ani investice do dopravní struktury nelze zcela zmrazit, problém by byl i s kofinancováním projektů, na něž lze použít peníze fondů EU," upozorňuje Klasnová.

Ozdravit rozpočet stojí za to i v rozhádané koalici

Právě ozdravení veřejných rozpočtů je to nejdůležitější, co může Nečasův kabinet dělat na pokraji velmi riskantní a nebezpečné éry, a to i za cenu neustále se opakujících koaličních střetů. „Má-li tato vláda i s Věcmi veřejnými, kterým obden nerozumím, vůli to v nějakém rozumném tempu dělat, tak to tu cenu má," upřednostňuje Kalousek složitou spolupráci s VV před rozpadem koalice.

Upozorňuje však na to, že její další působení se bude odvíjet od zářijového hlasování o státním rozpočtu. „Vláda, která se neshodne na rozpočtu, nemá nárok pokračovat," má ministr financí jasno, co by znamenalo pád současného kabinetu. O tom, zda vydrží v této podobě až do roku 2014, si ani politický matador jeho kalibru netroufá spekulovat.

K věci:

Kalousek utřel Johna kvůli rozpočtu: Mlčte, já jsem tady ministr 

Zuřiví živnostníci. Kalousek prachy jen bere. O úsporách už mlčí 

Vláda schválila rozpočet. Ne, ano, ano, ne tupým škrtům, řekl Bárta  

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…