Karta, která vás sleduje v práci. Ta se chystá pro všechny zaměstnance

25.11.2012 17:37

Další elektronickou kartou na obzoru je v tuzemsku ta, na níž budou zaznamenávány podstatné údaje o pracovnících. Připravuje ji Hospodářská komora a měla by být povinná pro zaměstnance. Něco takového ale zcela odmítá předseda OS Kovo Josef Středula s poukazem, proč by pak neměla být zavedena i pro živnostníky a podnikatele.

Karta, která vás sleduje v práci. Ta se chystá pro všechny zaměstnance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Zaměstnance v Česku čeká možná už do dvou let zavedení elektronických karet pracovníků, na nichž bude zaznamenána jejich pracovní historie. „Hospodářská komora už několikátý rok připravuje projekt, který je hotov v základním obrysu. Nemusí to být ale podoba karty, o tom se ještě vede diskuse. Druhá možnost je, že pracovník bude mít PIN a bude se registrovat na centrálním evidenčním místě na dálku, což dnes jde z každého místa České republiky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Na elektronické kartě a centrálním evidenčním místě bude zachyceno, nejen v jakém zaměstnání a od kdy do kdy dotyčný pracoval, ale třeba i údaje o zdravotní prohlídce či absolvovaných školeních. „Ale bude tam například i to, že někdo opustil předešlé zaměstnání kvůli tomu, že dostal paragraf 50, to znamená okamžitou výpověď. A když přijde do budoucí práce, tak už nemůže říct, že ztratil zápočtový list, a nikdo se nic nedozví,“ popisuje Petr Kužel výhodu, kterou tento projekt přinese zaměstnavatelům.

Elektronická karta o tunelářích by neškodila

Myšlenka, že by měl být přehled jen o zaměstnancích, se pranic nezamlouvá předsedovi Odborového svazu Kovo Josefu Středulovi. „Takže já bych také očekával, že živnostník nebo podnikatel, který pošle firmu do bankrotu, nebo ji vytuneluje, bude mít také takový záznam, který se s ním ponese. A když s ním bude někdo obchodovat, tak ty informace bude mít. Dokážu si to představit i u politika. Když se nechal zvolit, pak přestoupil k jiné politické straně, tak by to také mělo být v nějakém záznamu pro ty, kteří nemají historickou paměť,“ říká pro ParlamentníListy.cz Josef Středula.

Předseda OS Kovo odmítá, aby se tento projekt týkal jen výseče společnosti, která to vždy odskáče. „Zaměstnanec už takhle platí dluhy všech i všechny politické eskapády se špatně vedeným státním rozpočtem. Proč by se měla hlídat jen historie o zaměstnanci, proč by neměla být známa historie o OSVČ, o podnikateli či majiteli? V době, kdy stát není schopen provázat své vlastní elektronické systémy, zavádět něco podobného, co by bylo jednostranně jen vůči zaměstnanci, by nebylo úplně fér,“ upozorňuje Josef Středula.

Je nesmysl, aby někdo sledoval živnostníky

„To neexistuje, aby někdo tímto způsobem sledoval živnostníky. To je nesmysl, tak to určitě nebude,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek. „Po vzoru první republiky jsem navrhoval v tripartitě v roce 1994, to byl šéfem odborářů Richard Falbr, klasickou pracovní knížku, do níž zaměstnavatel provádí záznamy o svých zaměstnancích pro budoucího zaměstnavatele. A pamatuji si, co se proti mně strhlo. Ale v žádném případě nešlo o to, že bude evidován živnostník,“ vysvětluje Rudolf Baránek.

Více se k projektu elektronických karet pracovníků nechce vyjadřovat. „Je to nesmírně citlivá záležitost, a proto nad tím není možné teoretizovat. Hospodářská komora je součástí expertní skupiny pro odstraňování administrativní zátěže. A na její zasedání na ministerstvu průmyslu si na 12. prosince předvoláme zástupce Hospodářské komory, aby nám to přesně formulovali,“ nechce dělat Rudolf Baránek předčasné závěry.

Inspektoráty práce by měly kontrolu jednoduchou

„Bavíme se v tuto chvíli pouze o zaměstnanci, který je v zaměstnaneckém poměru, nikoli o živnostníkovi či podnikateli. Hlavně bychom odstranili tu nepěknou buzeraci v této době, která je ze strany šetření inspektorátu práce, kdy je nutné mít na pracovišti smlouvy a další dokumenty, abychom zjistili, jestli někdo není zaměstnáván načerno,“ konstatuje Petr Kužel.

Prezident Hospodářské komory dodává, že v kartě by měl být elektronický záznam o tom, v kolik hodin konkrétní pracovník přišel do práce a v kolik šel domů, „Bylo by tam třeba uvedeno, že v pátek nastoupil v osm třicet do firmy a kontrolor by si to jednoduchým způsobem zjistil v evidenci,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Petr Kužel.

Zaměstnanec by se už stal absolutně nesvobodným

Ani to se šéfovi OS Kovo nelíbí. „Obávám se, že tohle bude narážet i na otázku ochrany osobních údajů zaměstnanců nebo občana jako takového To se ve většině případů týká jen obyčejného zaměstnance, netýká se to manažerů, majitelů, takže otázka, jaká data se o člověku shromažďují, do jaké míry kdo a jak s nimi může nakládat,“ nadhazuje Josef Středula další možnou komplikaci projektu.

„Už jsem také viděl systémy, kdy se pomocí takové karty otevírají dveře na toaletu nebo se prochází zónou, kde se dá najíst. To už jsou chvíle, kdy je člověk absolutně nesvobodný. Ještě aby tak někdo kontroloval, kolikrát jde na toaletu, a dedukovalo se, jestli náhodou není nemocný. To zrovna zaměstnavatel nemá právo vědět. Proto musíme hájit zájmy zaměstnanců velice obezřetně a nápad s elektronickou knížkou je velké téma na diskusi s tím, jaké údaje by se tam mohly shromažďovat a jak by byl ochráněn přístup k nim,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Josef Středula.

Projekt už byl na spadnutí, sKarty ho odsunuly

Hospodářská komora měla projekt elektronické knížky pracovníka projednaný s předchozím ministrem práce Jaromírem Drábkem, informaci o něm dávala koncem minulého roku i premiéru Petru Nečasovi. Teď už se práce na něm měly blížit do finále, informovány měly být i odbory. Objevily se ale problémy se sociální kartou a ve státní správě začíná být spojení „proces elektronizace“ téměř tabu.

„V žádném případě se našeho nápadu nevzdáváme, ale máme signály, že státní správa si teď musí vyřešit svůj problém a teprve pak bude možné se znovu vrátit k jednacímu stolu. Abychom celý produkt neztratili, tak tento úkrok stranou je asi v pořádku. Přijít o něj jedním šmahem kvůli problémům někoho druhého, to se mi nechce. Raději ho pozdržíme a budeme čekat, co elektronizace státní správy vyvede,“ přiznává Petr Kužel, že plány na zavedení elektronických karet pracovníků je nutné dát na nějakou dobu k ledu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…