Když opakovat volby v Praze, tak nejdříve za půl roku

10.11.2010 16:58

Pokud budou v Praze nové volby, pak až za půl roku, a to z rozhodnutí Ústavního soudu. Očekávaný verdikt Městského soudu v Praze totiž pravděpodobně opakování voleb nepřinese.

Když opakovat volby v Praze, tak nejdříve za půl roku

Od verdiktu o osudu voleb do magistrátu dělí Prahu už jen hodiny. Zda Pražané, unavení handrkováním o sestavení rady v hlavním městě, půjdou k volbám znovu, se ovšem od krajského soudu s největší pravděpodobností nedozví.

Poslední slovo totiž bude mít patrně až Ústavní soud. A pokud by se z jeho rozhodnutí volby v Praze opakovaly, pak až zhruba za půl roku. Podle informací serveru ParlamentníListy.cz, ale ani u nejvyšší instance nemá stížnost šance na úspěch nikterak vysoké.

„Městský soud v Praze by měl rozhodnout dnes anebo zítra dopoledne," řekla jeho mluvčí Martina Lhotáková redakci.

Ovšem jak už v říjnu informovaly ParlamentníListy.cz, pražský senát tento týden stížnosti Strany zelených, SNK a Věcí veřejných na říjnové volby do pražského zastupitelstva zřejmě nevyhoví. Postavil by se tím totiž verdiktu Nejvyššího správního soudu, který již v létě stížnost na neférové rozdělení volebních obvodů zamítl.

A v takovém případě bude mít poslední slovo Ústavní soud „Jsme připraveni se k němu odvolat," řekl redakci šéf zelených Ondřej Liška.

Ústavní soud by mohl rozhodnout v únoru

Kdy Ústavní soud v takovém případě rozhodne, je ovšem těžké odhadnout. Zákonem stanovené lhůty k tomu nemá a jeho představitelé nesmějí k rozhodnutí nic předjímat. „Já se ani do takových úvah pouštět nemohu," potvrdila redakci mluvčí soudu Jana Pelcová.

Fundovaný odhad serveru ParlamentníListy.cz poskytl pod podmínkou anonymity vysoce postavený právník, který je do stížnosti zainteresován. „Podle mého propočtu by mohl Ústavní soud případně zrušení výsledků říjnových voleb nakázat zhruba v únoru," řekl.

"Šance tam budou mít zelení větší než u pražského soudu, ale i tak nebudou moc vysoké," dodal. Proti zeleným hovoří i skutečnost, že soudci nemají žádný precedens. Soud nikdy v historii nezrušil platnost krajských voleb.

Nové volby nejdříve na jaře

Jestliže se tak ale stane, bude mít ministerstvo vnitra měsíc na vyhlášení mimořádných voleb, které pak musí proběhnout během následujících zákonem daných 90 dní. „Jsou to ale těžké počty, protože těch v součtu 120 dní je opravdu až ta horní hranice," podotkl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Zhruba se ale dá odhadnout, že pokud si Pražané volby do magistrátu zopakují, stane se tak v květnu nebo v červnu příštího roku.

Zatímco soudní senát pročítá stížnost na údajně neférové volby, jejich vítězové se mezi sebou otevřeně hádají. TOP 09 podezřívá ČSSD a ODS, že spolu chtějí vytvořit tak řečenou velkou koalici, aby údajně mohly prosazovat zájmy spřízněných podnikatelů.

Vzájemné útoky ODS a TOP 09 přerostly už v osobní urážky. A jeden jednací tým ČSSD zase opoustil volební lídr Jiří Dienstbier mladší, kterému se vidina spojení s občanskými demokraty vůbec nelíbí.


Čtěte také:


K volbám:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…