Kuberův plán na Romy: Vojáci a soudci do ulic. A trestat

16.09.2011 5:32

Čeští politici stále více volají po radikálním, silovém řešení dlouhodobě neúnosné a stále gradující situace severních Čechách. Kromě zoufalých starostů obcí ve Šluknovském výběžku a prezidenta Klause se k tématu policejních manévrů a nasazení Vojenské policie (VP) na výpomoc Policii České republiky (PČR), o kterém ParlamentníListy.cz informovaly jako první, vyjádřil i senátor ODS Jaroslav Kubera. Ten- narozdíl od levice- s nasazením VP souhlasí. A přináší i další doporučení pro represivní složky.

Kuberův plán na Romy: Vojáci a soudci do ulic. A trestat

„Nevidím v tom nic špatného. Je to možné a správné. Civilní policii může klidně dobře vypomoci," řekl Parlamentním listům Kubera. Podle něj nasazení vojenské policie po boku PČR je technicky zcela v pořádku.

„Jedná se o speciální složku armády s policejními úkoly, určením i výcvikem," zdůraznil Kubera. Problémy v severních Čechách mohou podle něj nastat ale z hlediska politického, protože se jedná o dlouhodobou krizi a to nasazení policistů nebo armády zcela vyřešit nemůže. „Pochopitelně počítám s tím, že vojenská policie by operovala jen pod vedením složek ministerstva vnitra, tedy civilní policie, ve společných hlídkách, jako tomu bylo například při střežení zatopených oblastí republiky před rabováním v době povodní. Nejsme v Brazílii, kde vojenská policie tvrdě operuje sama proti narkomafii ve slumech," dodal Kubera.

Napsali jsme k tématu Romové

Italský a britský příklad

Ten také prosazuje jako další krok k uklidnění situace po vzoru italské policie a karabiniérů (mimochodem, také součástí armády- pozn. red.) v Římě, kdy stát do problémových čtvrtí nasadil kromě posil pořádkových jednotek těžkooděnců také mobilní týmy policistů s mobilními buňkami jako jejich služebnami přímo do kritických míst. Ruku v ruce s těmito opatřeními šli tehdy vstříc zlodějům a lupičům, vesměs z řad přistěhovalců z Afriky, také složky soudní moci. Okamžitě po zadržení tedy následovalo i odsouzení, což mělo podle Kubery nepřehlédnutelný positivní a morální vliv na zločinecké struktury i na uklidnění situace.

Je zajímavé, že podobný způsob rychlého průchodu spravedlnosti používají např. i Britové v boji proti fotbalovým chuligánům. I v Británii totiž soudci soudí zadržené rowdies sice improvizovaně, ale za to o to účinněji ihned přímo v prostorách stadionů. Stejný systém byl použitý i při nedávných krvavých střetech v Londýně a řadě dalších měst na ostrovech.

Čtěte také:

Spor levice a pravice na zádech starousedlíků

S Kuberou však, co se týče nasazení VP na Šluknovsku, nesouhlasí významný pražský zastupitel, poslanec, místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost a dlouholetý stínový ministr obrany Petr Hulinský (ČSSD).

„Nedomnívám se, že by Vojenská policie měla být nasazena pro řešení tohoto problému. Jedná se o specifickou složku, která nemá a podle mě ani nesmí nahrazovat funkci policie," řekl ParlamentnímListům.cz Hulinský. Podle něj by už její pouhé nasazení po boku policie bylo špatným signálem pro zahraničí. „Nasazení jakékoliv vojenské složky mimo základní úkoly armády je totiž vždy spojeno s mimořádnou událostí a selháním standardních mechanismů," dodal Hulinský.

„Z rozdílných pohledů na tento živý problém Je naprosto zřejmé, že v pozadí rozdílných názorů o nasazení a využití VP je do značné míry politický rozpor mezi pravicí a levicí, který nemá s přísně odborným a apolitickým pohledem na kauzu Šluknov nic společného. Proti nasazení armády jako posily policie při hrozbě teroristických útoků na Rádio Svobodná Evropa nebo na ruzyňské letiště či dokonce během povodní v roce 1997, 2002 a i později k zabránění drancování přece levice ani pan Hulinský nijak neprotestovali," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Karel Tichý.

Podle něj je naopak současná eskalace sociálních bouří na severu Čech jasnou ukázkou mimořádného stavu panujícího v regionu a totálního selhání práva a standardních mechanismů státu, protože stát zdejším obyvatelům nedokáže garantovat jejich zákonná, ústavou daná práva.

K tématu:

Vybuchne krize i jinde?

V čem se naopak pravice a levice částečně shodnou, je stoupající nebezpečí výbuchu podobné vlny násilí jako na severu Čech i v jiných regionech státu, i když se liší v úhlech pohledu na jejich důvody.  V tomto případě se tedy jedná o shodu napříč politickým spektrem. „Obávám se, že Nečasova vláda dělá svoji asociální politikou bohužel z celé České republiky jedno velké Šluknovsko," tvrdí Hulinský (ČSSD). Také politolog Tichý upozornil, že nebezpečí sociálních nepokojů nyní už nehrozí jen Děčínsku.  

"Takových kritických míst, jako je Šluknov a Varnsdorf, kde hrozí okamžité nepokoje a podobné bouře a násilí, je v České republice mnohem víc.  Zhruba kolem dvanácti, v Podkrušnohoří, na severní Moravě nebo na Kladensku," varuje Tichý a připomíná dlouhodobou bezmocnost státu vůči trestné činnosti asociálních skupin, vesměs Romů, i následné násilné odvety např. ve středočeských Zlonicích nebo na sídlišti Janov. Nedobrá situace panuje také v některých částech Ústí nad Labem.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…