Kubice natřel Lessyho: Nemůže u gangu v Brně říkat, že selhali jednotlivci

15.09.2011 11:18

V rozhovoru pro týdeník Instinkt šéf vnitra Jan Kubice opětovně zkritizoval policejního prezidenta Petra Lessyho. Důvod? Lessyho nedávná prohlášení směrem k náměstkovi zlínské krajské policie Jaroslavu Vaňkovi a k brněnskému policejnímu gangu.

Kubice natřel Lessyho: Nemůže u gangu v Brně říkat, že selhali jednotlivci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Muž, který třináct let honil ty nejnebezpečnější české zločince a kterému většina politiků nemohla přijít na jméno, se stal letos ministrem vnitra.  Z nejvyššího patra politiky teď tvrdí, že se prorůstání organizovaného zločinu do politiky nezastavilo.

V rozhovoru pro Instinkt překvapivě ale Jan Kubice zkritizoval policejního prezidenta Petra Lessyho. I když jej nevyměnil ve funkci, projevil nyní prý velkou nespokojenost s tím, jak Lessy obvinil v médiích náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka z napojení na brněnský policejní gang.

„Ano. To je pravda. V Právu pan policejní prezident řekl velmi sporné věci směrem ke svým podřízeným. Policejní funkcionář má postupovat podle služebního postupu a je opravdu zvláštní, že vyzývá náměstka krajské policie k rezignaci přes noviny," podotkl k tomu pro Instinkt Kubice.

Psali jsme:

S policejním prezidentem také nesouhlasí v jednom - že když dvanáct let fungovat gang, který vydíral, korumpoval a manipuloval s policejním vyšetřováním, tak jde jen o selhání jednotlivců, a ne systému.

„Samozřejmě, že jednotlivci mohou selhat, ale nemůžou selhávat dvanáct let a kontrolní systém na to nepřijde," zmínil k tomu Kubice s tím, že práci dozorujících orgánů v tomto případu bere navíc jako velkou ignoranci.

„V tomto okamžiku to ani tak není v rukou policejního prezidenta. Je to v rukou Inspekce Policie ČR a je to v rukou státního zástupce, který navíc vydal na tento případ informační embargo," vysvětlil věci kolem šetření kauzy brněnské mafie.

Připadá mu ale velmi zvláštní, že nikdo z těch postižených - vydíraných podnikatelů - za těch dvanáct let nikdy nic nenahlásil.

Kdo by vydíral Husopasku?

„Mám pro to jediné vysvětlení, že si ty své potenciální oběti vybírali z řad svých ´partnerů´. Ti lidé, prostě měli sami máslo na hlavě. Člověk, který nic špatného nedělá, není vydíratelný. To si dost dobře nedovedu představit, že půjde husopaska kolem rybníka a začnou ji vydírat zlí, nekvalitní policisté. Husopaska musela nejspíš něco ukrást. Já ale o těch případech nejsem detailně informovaný," zdůraznil dále Kubice.

Má ale Kubice recept na systémová opatření, aby se něčemu takovému předešlo? „Je potřeba, aby lidé na velitelských místech měli odpovědnost za své lidi. Naprosto konkrétně. Je potřeba minimalizovat počty zástupců a nerozmělňovat odpovědnost," odvětil.

Na otázku, kolik si myslí, že takových policejních gangů ještě v policii je, pak řekl:

„To jde těžko odhadnout. V době, kdy jsem byl u policie, tak můj útvar zpracovával případ Berdychova gangu a ten spis měl asi 25 tisíc stránek plus obrovské množství doprovodných písemností a dělala na tom třetina útvaru tři roky. Byl to obrovský případ. Já v tento okamžik nevím, jestli některý policejní orgán nebo inspekce nepracuje na případu tohoto typu."

Instinkt se ale navíc zaobíral otázkou, zda Jan Kubice splní ono očekávání, aby se i ty největší kauzy nezametaly pod koberec a konečně se již začaly řešit. Například kauza pandurů. I Američané totiž díky WikiLeaks nyní vědí, že jim začátkem roku 2008 zástupce firmy Steyr řekl, že tehdejší náměstek ministra obrany Barták zorganizoval Markovi Dalíkovi setkání, na kterém si měl od Steyru vyžádat za realizaci obchodu s pandury téměř půlmiliardový úplatek.

Šetření se kvůli nemocnému vyšetřovateli nezastavilo

Kubice ale na to reagoval v rozhovoru tak, že to je sice zajímavá zpráva, ale v trestním řízení to nic neznamená. „Není to důkaz," připomněl k tomu. Podle něj se ale šetření případu nezastavilo ani poté, co příslušný vyšetřovatel je dlouhodobě nemocný.

Zda ale nyní policisté budou moci šetřit cokoliv, tak na to konkrétně neodvětil. „To je zajímavá otázka, protože deziluze policistů je stejně hluboká jako deziluze občanů. To znamená, že ti lidé jsou samozřejmě opatrní. Je to zase o úloze osobnosti v dějinách. Buď tam jsou dva tři lidi, kteří jsou stateční, anebo tam jsou nekvalitní lidi, kteří to vedou od desíti k pěti nebo jako medvěda v cirkusu," konstatoval.

Šetření kauz kolem Drobila, Bárty, Dalíka, či Grosse ale mají prý zelenou: „Každý velký případ táhnou dva, tři kvalitní detektivové, kteří jdou s kůží na trh. S mozkem, srdcem a kůží," přiznal k tomu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…