Lidé jsou nemocní z jídla v nemocnici, pravil Pohlreich. Rath vysvětluje

31.05.2011 21:17

To, že jídlo v českých nemocnicích není nejlepší, rozhodně nepatří mezi utajované skutečnosti. V pondělí večer se o tom zmínil i populární český kuchař Zdeněk Pohlreich. Ve svém televizním pořadu „Šéf na grilu“ velmi výstižně zkritizoval úroveň stravování v českých nemocnicích. A za pravdu mu dávají i politici, kteří se zdravotnictví věnují. Podle exministra Davida Ratha se úroveň stravování v nemocnicích nezlepší ani se zvýšením poplatku za den v nemocnici na 100 korun.

Lidé jsou nemocní z jídla v nemocnici, pravil Pohlreich. Rath vysvětluje

Vodová polévka, jídlo bez chuti, tak vypadá ve většině nemocnic strava poskytovaná pacientům. Poplatek zavedený za pobyt v nemocnici na tom nezměnil absolutně nic. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ve své show „Šéf na grilu" nemocniční stravování rozhodně nešetřil. „Lidi přijdou do nemocnice a jsou předem nemocný z toho, že budou muset jíst nemocniční stravu," prohlásil Pohlreich, který je k úrovni českého hromadného stravovaání velmi kritický.

Více o tématu nemocnice najdete zde

Podle Ratha se nic nezmění

Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha se situace v dohledné době nezmění. „Kdysi jsem říkal, že bych chápal poplatky za pobyt v nemocnici s tím, že by se zvýšila kvalita jídla. Bohužel k tomu nedojde. Nevěřím, že by ministr Heger zlepšil jídlo, ani kdyby mu prošel zločinný plán na dvě stě korun za den v nemocnici. Je to sice smutné, ale je to pravda," prohlásil Rath.

„Základní strava by měla být zadarmo, šlo by o takové jídlo, ze kterého by pacient kaloricky přežil, i když by z toho neměl žádný gurmánský zážitek. Pokud by chtěl pacient oběd lepší, mohl by si připlatit. Ale musela by tam být garance kvality," řekl středočeský hejtman

Poplatky to nevyřeší

Podobný názor má i stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková. „Domnívám se, že kvalita stravy v nemocnicích je velmi rozdílná a jistě jsou i taková zdravotniická zařízení, kde pacientům chutná. Nicméně určitě je co zlepšovat, už proto, že strava bývá součástí léčby," míní Marková.

„Je také nezbytně nutné, aby se v nemocnicích uplatňovali nutriční specialisté a dietní sestry. Poplatek šesesát korun za den nic nevyřešil a ani jeho bezbřehé navyšování nic nevyřeší. Pouze se zdravotní péče stane méně dostupnou," tvrdí Marková.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger telefon nebral, nereagoval ani dotaz zaslaný sms zprávou.

Více čtěte:

Rath se zlobí na Hegera. Ždímačko na peníze. Stejný jako Kalousek 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…