Marvanová kritizuje Nečase: Je smutné, že reakce lidí je pro něj druhotná

28.06.2012 14:04

Ani právničce Haně Marvanové se nelíbí, jakým způsobem odvolal premiér Petr Nečas (ODS) ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). I podle ní v celé věci hrálo roli možné jmenování Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze

Marvanová kritizuje Nečase: Je smutné, že reakce lidí je pro něj druhotná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expolitička, advokátka a bojovnice proti korupci Hana Marvanová

Asi stovka lidí, hlavně studentů práva, přišla včera vpodvečer na pražské Palackého náměstí podpořit odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Podporu demonstrantům kromě jiného vyjádřila i Hana Marvanová z hnutí Veřejnost proti korupci.

„Když se podíváme na tu dramatickou rychlost, s jakou byl ministr Pospíšil odvolán, a že tomu nepředcházela ani žádná vnitropolitická jednání ani uvnitř ODS, tak ten scénář musel být dohodnut dopředu s prezidentskou kanceláří,“ řekla kromě jiného v rozhovoru pro Český rozhlas Marvanová.

Navíc se domnívá, že za odvoláním mohou být snahy ´kmotrů‘ ODS, kteří se bojí změny na tomto postu a vyšetřování korupčních kauz.  Připomněla, že právě Vrchní státní zastupitelství (VSZ)  nyní vede Libor Grygárek, který je známý napojením na některé tyto kmotry.

„Na ministerstvu čerstvě ležel návrh na jmenování nové vrchní státní zástupkyně v Praze - to je klíčová pozice z hlediska vyšetřování rozhodujících korupčních a hospodářských kauz. Právě v rámci České republiky, v působnosti vrchního správního zastupitelství v Praze, je podle zákona buď dozor těch nejvýznamnějších kauz, nebo dohled nad těmito kauzami,“ pronesla dále Marvanová. 

„Byli jsme šokováni postupem premiéra a je smutné, že reakce lidí je pro něj – jak řekl - druhotná. Vždyť měl na rozdíl od jiných politiků podporu i našich protikorupčních organizací,“ dodala Marvanová.

Těžko se mohlo zvládnout více

Jako dobrého ministra pak Pospíšila hodnotí prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník. „Je pravda, že se mu podařilo zejména v legislativní oblasti dosáhnout velkých úspěchů, byť možná kontroverzních zejména u občanského zákoníku. Byl ale přijat i nový trestní zákoník, což se nepodařilo nikomu z jeho předchůdců. Musím ocenit i jeho snahu na reformě státních zastupitelství. Těžko se mohlo zvládnout více,“ poznamenal pro rozhlas Lichovník.

Před odletem na summit EU dnes premiér Petr Nečas opětovně odmítl ty spekulace, že by důvodem odvolání Jiřího Pospíšila mohlo být případné jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. O návrhu nejvyššího státního zástupce prý dopředu nevěděl. Prý ovšem na kritiku jeho kroku má každý právo.

„Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a každý má právo vyjádřit svobodně svůj názor včetně kritického názoru na osobu předsedu vlády. Plně to respektuji, nicméně s těmito názory se neztotožňuji,“  uvedl Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…