Nadějný předák ODS: My Češi víme houby o tom, co je to bída

12.04.2013 8:25

ROZHOVOR Víme houby o tom, co je to bída. I to nebojácně říká Radim F. Holeček, stále více viditelný předseda oblastní ODS v Ústí nad Labem, od kterého se očekává obroda regionální občanské demokracie, živené dosud zejména bajkami o kmotrech. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil hlavně k tomu, jak by se mělo zatočit s TOP 09, zda se stydí za svou ODS i nad čím kroutí hlavou jeho manželka a jaké gottwaldovské heslo by z paměti měla vylovit ČSSD.

Nadějný předák ODS: My Češi víme houby o tom, co je to bída
Foto: Karel Pešek
Popisek: Radim F. Holeček

Váš spolustraník a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se mimo jiné vyjadřuje velmi solidárně k Václavu Klausovi, souhlasil i s jeho amnestií, která vyvolala příšernou vlnu negace u veřejnosti a i u řady politiků napříč politickým spektrem. Jaký je v případě „klausománie“ nyní postoj váš?

Já osobně si myslím, že amnestie byla velmi nešťastná. A to ani ne tak ve své podstatě, jako ve faktu, že byla plně mediálně spojována s ODS, a to mi přijde nefér. Sám bych si pro Václava Klause uměl představit lepší ´odcházení´.

Co si myslíte pro změnu o jeho nástupci Zemanovi?

Je to demokraticky zvolený prezident. Nebyl mým kandidátem, i když z důvodu paktování se TOP 09 v Ústí nad Labem s komunisty nebyl pro mne akceptovatelný ani jeho protikandidát v druhém kole.

Členové ODS v regionech hovoří o tom, že se už leckdy opravdu stydí, že jsou v této straně. Že se s nimi už ani přátelé nebaví o politice a nálady mezi straníky jsou nedobré. Co vy – rovněž se za ODS stydíte nebo je podle vás něco, za co je možné ještě být na ni hrdý?

Velmi odlišuji stud a rozpačitost nad některými členy ODS, KSČM, ČSSD, TOP 09 a ostatních stran. Není to, a to hlavně v komunální politice, o stranách jako spíše o lidech. ODS jako taková je pro mne naprosto akceptovatelná strana, s jejímiž stanovami se naprosto slučuji.

Působíte v akademickém prostředí. Jak byste mladého člověka, který se očividně ztotožňuje s pravicovými znaky, nalákal do ODS?

V akademickém prostředí bych především nikoho nelákal, neboť akademické prostředí je apolitické. Mladým lidem představuji ODS jako stranu, která má hájit drobné podnikatele, kteří vytváří pracovní místa a nezatěžují státní kasu. Představuji ji jako stranu lidí, kteří si sami určují svůj osud a nenechají se jako stádo vláčet drahými ´sociálními jistotami´.

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Jak byste se dnes vypořádal s TOP 09 ve vyšší politice? Ministr Kuba  řekl, že TOP 09 není politická strana, ale výborný mocenský nástroj: Je pro vás svaté, že jsou koaličními partnery nebo byste se vůči nim vymezoval?

Jsem zastáncem co nejtvrdšího vymezování se proti ministru Kalouskovi. Pan Kalousek je pro mne člověk, který neumí vybrat daně a nevyvodí z toho žádný osobní dopad. Pan Kalousek je pro mne člověk, který zneužívá Finanční analytický útvar (FAU) pro politické cíle, což je v demokratických zemích nepřípustné. Tepal bych více průšvihy TOPky typu sKarta. Prostě ODS se v těchto věcech musí začít víc vymezovat. Skarta je typicky zpackaný projekt. A i když je ODS nejsilnější vládní stranou, někdy musí koaličním partnerům ustoupit, což je příklad zavedení Skaret. TOPka jako strana má jedinou osobnost, na které staví, ale ti ostatní jsou z velké části nepřijatelní. A volič to snad prokoukne.

Nedávno jste se vyjádřil, že jste celkem rád, že z ODS řada lidí odchází. Jak ale například zabránit, aby nevstupovali lidé spíše do TOP 09?

Nebudu se vyjadřovat k náborům jiných politických stran…

Dobře, a co Ústecký kraj a kmotři – stokrát omleté téma. Je ještě něco, co byste k tomu rád řekl?

Je třeba dokmotrovat a dát se do práce.

Mimochodem, co vám říkají manželka, rodina, přátelé, na to, že se vy akademik pokoušíte prosadit v politice, a ještě navíc v Ústí?

Manželka, rodina i přátelé občas dost kroutí hlavou. Zaplať Pánbůh zatím ne tou mojí.

Senátor Kubera se nám včera pro ParlamentníListy.cz vyjádřil, že má pro naříkající nálady v naší společnosti recept – kouknout na zeměkouli a uvědomit si, že někde musejí i pro vodu s kanystrem chodit půl dne, a za druhé proškrtat si účtenku ze supermarketu a uvědomit si, kolik věcí jsem schopni si koupit, aniž bychom tam kvůli nim původně šli. Jaký máte pro zoufalé lidi recept vy?

Já mám také výborný recept. Navštívit východní Ukrajinu. Druhá otázka většiny lidí, hned po ´Jak se máš?´ , je: ´Jedl jsi dnes?´. Poslechnout si vysokoškolského kantora, jak vydělává 1500 hřiven a za ubytování platí 1500 hřiven. Projet se liduprázdným supermarketem, na který lidé nemají peníze. Poslechnout si vyprávění servírky, která vydělává 17 korun na hodinu - při stejných cenách jako u nás - a první týden dělá na zkoušku ´zadarmo´. Poslechnout si pláč taxikáře, jehož kluk nemá na kochleární implantát, neboť ho nehradí zdravotní pojištění. Podívat se do zoufalých očí majitele restaurace, který vám říká, ať jeho dítě dostanete na studia do Evropy, neboť jeho země nemá budoucnost. Víme houby o tom, co je to bída…

Na závěr: Když sledujete chování komunistů, nejen v našem kraji, co vás napadá?

Komunisté nepatří do 21. století. Obrovským nedopatřením se ocitli jako dinosauři v epoše, ve které jsou zakázáni zákonem, a přesto se navzdory zdravému rozumu množí. Lidé se k nim upínají jako ke spáse a přitom zapomínají, že komunistická ideologie nikdy nikde nepřinesla nic dobrého. Páni z ČSSD rádi zapomínají na gottwaldovské ´zakroutíme jim krkem´. Opět budou první na řadě ti, kdo s nimi uzavírají smlouvy, které komunista nikdy nikde nedodržel!

Šestatřicetiletý Radim F. Holeček se narodil v Mostě, kde rovněž absolvoval v roce 1994 tamní gymnázium. Poté studoval pedagogiku na UJEP (dějepis, němčina), kde dnes vede Centrum celoživotního vzdělávání na Pedagogické fakultě. Předtím působil rovněž jako lektor a poté odborný asistent na Centru jazykové přípravy Pedagogické fakulty UJEP, má zkušenosti i s výukou na středních školách. Jeho životním mottem je: „Nebojím se. A toho se mnozí bojí“. Je ženatý, má dvě děti a hlásí se ke křesťanství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…