Nářek nad poplatky: Heger byl lékař, teď je démon bez citu

28.04.2011 10:33

Poplatky ve zdravotnictví v Česku se platí od ledna 2008. I když s nimi hodně lidí nesouhlasilo a do současné doby se jim brání, většina už je přijala jako položku, se kterou je třeba v rozpočtech domácnosti počítat. Přesto už se řeší v souvislosti s nezaplacenými poplatky první exekuce. Poté, co se poplatky zvýší, se dá očekávat, že vymáhaných pohledávek přibyde. Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár varuje, že úpravy v systému poplatků mohou těžce dopadnout na sociálně slabé.

Nářek nad poplatky: Heger byl lékař, teď je démon bez citu

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Muž středního věku byl hospitalizován v roce 2008 v jedné menší městské nemocnici. Ta mu za pobyt po propuštění naúčtovala necelých 500 korun. Jelikož je však nezaplatil, přišel mu v minulých dnech dopis od exekutora. Místo 500 korun však bude muset zaplatit 12 tisíc.

"Je to zatím ojedinělý případ, který jsme řešili, moc jich není, ale každopádně tímto se zabývá aktuálně náš právník. Doufáme, že se podaří dohodnout na splátkovém kalendáři," řekl ParlamentnímListům.cz prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Čtěte také:
Marková (KSČM): Navyšování zdravotnických poplatků je nepřijatelné
Rath řádil: Kvůli vládě nás budou léčit křenovými plackami

Podle něj se však dá očekávat daleko větší nápor lidí v problémech v okamžiku, kdy projde navrhovaná reforma zdravotnictví, včetně navýšení poplatků. 

"Lidé jsou velmi zneklidněni  a obrací se na nás, jestli bude možné návrhy ještě nějakým způsobem zvrátit. Bojí se, že prostě peníze na to mít nebudou, už takhle mají mnozí problémy zaplatit nájmy. Problém je však v tom, že poměr nemocných ke zdravým bude vždycky ve prospěch těch zdravých, nemocní jsou v menšině, a tak není příliš šancí rozhodnutí většiny odvrátit," uvedl dále Olejár. Přesto se snaží Svaz pacientů jednat s ministerstvem zdravotnictví i samotným ministrem.

"Chceme, aby přestal podporovat takové návrhy. Vnímáme ho zatím jako démona, který nemá cit vůči nemocným, což je vzhledem k jeho bývalému i současnému profesnímu působení nepochopitelné. Pokud tyto návrhy projdou, naše republika se ocitne v sociálním propadu, v němž se totálně nabourá solidarita zdravých s nemocnými," varuje dále Luboš Olejár.

Leoš Heger se však hájí, že naplňuje svým návrhem na zvýšení poplatků pouze další cíl, který má naplnit programové prohlášení vlády. "Dopad tohoto opatření byl analyzován s pomocí účtů domácností a bylo konstatováno, že nepovede k nadměrnému zatížení ani těch nejchudších domácností," uvádí ministr zdravotnictví pro ParlamentníListy.cz. 

Pražské nemocnice na dlužníky za poplatky zatím prý exekutory neposílají

Pohledávky vymáhané prostřednictvím exekucí jsou podle zjištění ParlamentníchListů.cz zatím i v pražských velkých nemocnicích vzácností. "Stává se, že se musejí pacienti upomínat, aby složenku, jež si po hospitalizaci odnesou s sebou domů, zaplatili, ale u nás kvůli tomu ještě nic až do stádia exekuce nedošlo - skoro vždy to pacienti nakonec zaplatili. Jde totiž většinou pouze o několikastokorunové položky. Nepředpokládáme, že by došlo k nárůstu neplatičů ani poté, co budou případně částky za pobyt v nemocnici zvýšené," řekla parlamentnímListům.cz mluvčí Fakultní nemocnice v Krči Martina Štanclová.

Poplatky nebudou zahrnuty do ochranného limitu

Navrhovaná novela, o které se nyní jedná v poslanecké sněmovně, uvádí, že poplatky v nemocnici, a to ani zvýšené, se nadále nebudou počítat do ročního ochranného limitu. Ten představuje pro děti a důchodce 2500 korun, pro ostatní 5000 ročně.

Původně měla novela změnit i placení v lékárnách. Místo 30 korun za položku na receptu měla zavést třicetikorunový poplatek za celý recept. Tato změna ale vyžaduje podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera komplexní změnu části zákona, která se týká spoluúčasti. A proto má přijít na řadu až později.

Čtěte také: 
 Ombusmanovi se nelíbí zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici
Vláda řekla ano návrhu, aby se poplatky za pobyt v nemocnici navýšily

Nejvíce emocí však probudily návrhy koaličních jednání na navýšení poplatku u lékaře z 30 na 50 korun, platbu za den v nemocnici až 200 korun a za návštěvu specialisty bez doporučení praktika 200 korun, i když se nyní  platí 30 korun.

Neprošlo zpoplatnění dopravy sanitkou

Mluvilo se dokonce i o zpoplatnění neakutní dopravy sanitkou pěti korunami za ujetý kilometr, nyní pacienti neplatí nic. Podstatnou změnou je například i to, že by se měla prodloužit doba pro vymáhání dlužného pojistného z pěti dokonce na deset let.

Čtěte také: 
 Ministr Heger: Reforma zdravotnictví je připravena

Novela zákona také ruší zákaz připlácení na lepší péči, a to i přesto, že se podle všeho pro pacienty nic nezmění. Nejprve totiž bude nutné vymezit standard hrazený z veřejného zdravotního pojištění a nadstandard, na který se bude moci pacient připojistit, případně zaplatí hotově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …