Nástup na zničení Kalouska. Pryč z funkce, žádal Tejc a sněmovna tleskala

13.07.2012 9:14

Ve sněmovně bude dnes asi pěkně „veselo“. Kromě debaty a hlasování zákona o církevních restitucích chce dnes ČSSD zařadit zvláštní bod a to odvolání ministra financí Miroslava Miroslava Kalouska (TOP 09). Kvůli telefonátu policejnímu prezidentovi Petru Lessymu.

Nástup na zničení Kalouska. Pryč z funkce, žádal Tejc a sněmovna tleskala
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek čile gestikuloval a promlouval s poslanci napříč politickým spektrem

Poslanci nezačali dnešní debatu zrovna vesele. Ještě před hlasováním o programu se totiž přihlásil šéf poslanecké frakce ČSSD Jeroným Tejc. Chtěl jediné – aby premiér Petr Nečas (ODS) odvolal okamžitě ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Tejcův projev několikrát doprovodil potlesk poslanců.

Tejc kromě jiného také ironicky připomenul, že si myslel, že za jeho zády dnes nebude ráno sedět premiér, neboť bude na Pražském Hradě a stejně jako v případě Jiřího Pospíšila bude již odvolávat ministra Kalouska.

Podle Tejce je nepochybné, že se hovory mezi Kalouskem a policisty uskutečnily, a podivil se nad tím, že důkazní břemeno má nést - jak tvrdil premiér Nečas, ale i Kalousek - policejní prezident. "Za výroky Nečase a Kalouska je snaha o odchod policejního prezidenta, aby se kauzy zase mohly zametat pod koberec," poznamenal Tejc.

Kalouska také označil za "demagoga a lháře" a jeho telefonáty s policejním prezidentem za "brutální útoky na policii".

Do žádosti na zařazení nového bodu se pak přidala i šéfka poslanecké frakce Věcí veřejných Kateřina Klasnová. "Ministr Kalousek zpochybňuje nezávislý výkon policie,"  zdůvodnila například žádost VV, které naopak chtěly  ve sněmovně jednat o "nemístném vměšování" ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do vyšetřování případu nákupu letadel CASA pro armádu.

Kalousek: Připravím civilní žalobu

Sám Kalousek pak zmínil klidným hlasem na svou obranu jediné - že je logické, když bude celou věc řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle něj je zcela legitimní, když ministr financí volá policejnímu prezidentovi.

"Jsou to tři brutální policejní provokace během tří týdnů ,“ řekl také. Prý veškeré podrobnosti o svých telefonách policistům sdělí bezpečnostnímu výboru. Podle něj se telefonát Lessymu odehrál v autě při jeho cestě na Velehrad a slyšeli ho i jiní lidé. Vystoupení opozice navíc označil  za exhibici. Také avizoval, že připraví civilní žalobu.

"K 'deabelizaci' vlády došlo, k 'debabelizaci' policie zjevně ne," řekl před poslanci také Kalousek s tím,  že důkazní břemeno ponese rád podáním zmíněné generální inspekci a uvedením svědků.

Opoziční poslanci se střídali za mikrofonem

Za sněmovním mikrofonem se pak vystřídali předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, předseda poslanců Vojtěch Filip, či místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Bohuslav Sobotka například zdůraznil, že členové vlády prostě nemohou volat policistům tak, jako to zcela běžně dělá ministr Kalousek.

„Pan ministr vnitra tady sedí klidně za mnou. Pan ministr to nese asi statečně. Já mu k tomu gratuluji. Ta vláda není schopna normálně fungovat. Jestli toto bude pokračovat, tak nejsme normální právní stát,“ uvedl poté kromě jiného Zaorálek.

S kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku?

Petr Skokan z Věcí veřejných pak naprosto šokoval tvrzením o tom, jak mu Kalousek volal krátce poté, co vysvětloval novinářům, proč napadl jistého mladíka (známá "Kalouskova výchovná facka"). Skokan totiž incident viděl, informoval  o něm prý veřejnost a ještě téhož večera mu zazvonil telefon a odehrál se rozhovor, který poslanec ve Sněmovně citoval ve vší jadrnosti.

 „Nazdar ty debile,“ pozdravil prý Kalousek ministra v telefonu. Na dotaz, zda mluví s ministrem financí, se Skokan dozvěděl: „Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku? Proč jsi musel posílat tu esemesku všem novinářům, to jste všichni takoví udavači?“ odhalil pak Kalousek téma svého telefonátu.

Debatu se pak snažil uhladit sám šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Klidným hlasem řekl: „Nebyl tady předložen jediný důkaz.  Policejní prezident ke svému tvrzení nemá žádné důkazy a jen se tady strhlo pozoruhodné divadlo. Já bych byl rád, abychom až po důkazech začali vyzývat k odstoupení. Pánové tady předvedli jen divadlo a to nepovede k politické kultuře v ČR."

Předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík později pro média vystoupení Skokana odsoudil. Podle něj by prý "normální chlap"  podobnou věc řešil druhý den a pozastavil se, proč s ní poslanec přichází na slunce zrovna v této době.

"Pakliže by to byla pravda a telefonát pana Kalouska ho tak urazil, proč ten problém jako muž neřešil tehdy a vytahuje ho v době, kdy na pana ministra Kalouska směřuje celá řada podivných osočení, z nichž jedno se už ukázalo jako nesmyslné,“ řekl serveru novinky.cz pak v narážce na informaci o údajné schůze člověka z ministerstva financí s funkcionářem protikorupční policie.

Tejc káral Nečase: To ty noviny, co čtete,  jsou tak zajímavé?

Jenže klidná slova Karla Schwarzenberga byla voda na mlýn šéfa poslanců ČSSD Tejce. Vzal si opětovně slovo a kromě jiného namítl, že to vše tady vlastně vůbec koalici nezajímá. "Premiér Nečas tady za mými zády čte noviny. Zřejmě ty noviny jsou závažnější teď pro něj, než totto, co se tady děje...Když váš ministr tady sděluje své dojmy a vyhrožuje policistům, já vás žádám, abyste se k této věci vyjádřil,"  vyzval Nečase zvýšeným hlasem Tejc.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik naopak Nečase vyzval, aby rychle konal, jinak aby odstoupil. Prohlásil také, že situace je zralá na nové hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

Véčkař Josef Novotný zase ve svém proslovu připomněl některé kauzy z minulosti, které se Kalouska týkaly. Například jde o povolování loterií, a poté řekl, že Kalousek je "neobyčejný grázl" a že do sněmovny nepatří. To ale bylo moc na předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, která Novotného jako řídící schůze vyzvala, aby dodržoval jednací řád. "Co jste řekl, je naprosto nepřípustné," řekla.

Poslanci z ODS a TOP 09 ale návrhy VV a ČSSD na zařazení bodu o řešení telefonátů Kalouska nakonec vetovali. Naopak si pak koalice odsouhlasila program a začala například projednávat vládní novelu, která zvedá obě sazby daně z přidané hodnoty. Ty mají od příštího roku stoupnout na 15 a 21 procent.

V poledne bude o Kalouskovi výbor

O Kalouskových telefonátech policistům bude právě dnes v poledne jednat bezpečnostní výbor sněmovny. Poslanci si chtějí vyslechnout Kalouskovu reakci na čtvrteční oznámení policejního prezidenta Petra Lessyho, že ministr financí kvůli kauze volal i jemu a adresoval nevhodné výroky policistům, kteří na případu pracují.

Lessy poslancům řekl, že mu Kalousek vyčítal, jak policie pracuje. Některé jeho výroky prý chápal i jako zastrašování lidí, kteří na případu kolem nákupu letadel CASA pracují. V dalších telefonátech se prý ministr omluvil.

Kalousek policejního prezidenta vyzval k předložení důkazů dokládajících jeho tvrzení. Pokud Lessy důkazy má, Kalousek prý odstoupí z funkcí a odejde z veřejného života. V opačném případě by prý měl odejít Lessy.

Kalousek už dříve potvrdil informaci médií, že byl v telefonickém kontaktu s vyšetřovatelem případu kolem letounů CASA Jiřím Mazánkem. Policie kvůli údajně předraženému nákupu požádala o vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09). Kalousek ale odmítá, že by na vyšetřovatele vyvíjel nátlak.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…