Nechcete platit vysokou pokutu? Policisté vám poradí, jak na to

27.10.2012 9:28

Neobyčejně promyšlený a propracovaný systém začal fungovat mezi policisty z minimálně dvou krajů republiky a právními firmami. Policisté místo toho, aby dávali pokuty, radí lidem, jak se placení vyhnout. Někteří z nich se nechávají najímat firmami, které řidičům vyřeší přestupek za mírnou úplatu. Trestu se vyhne až třetina řidičů, kteří poruší předpisy. Na případ upozorňuje server iDnes.cz.

Nechcete platit vysokou pokutu? Policisté vám poradí, jak na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Při porušení předpisů dostane šofér místo blokové pokuty jiné doporučení: Pokutu neplaťte, my to předáme do správního řízení a pak zajistíme, že nic platit nebudete. Takovému chování jednoho dálničního policisty byla svědkem reportérka MF Dnes.

Nový byznys

A ukazuje se, že toto chování není ojedinělé, ale jde o systém, který funguje minimálně ve dvou krajích a jsou do něj zapojeni hlavně městští strážníci. Jeho principem je to, že právní společnosti platí policistům za to, že provinilcům radí, aby přestupek neřešili na místě, ale až s úředníky ve správním řízení. Za to dokonce firmy vyplácejí honorář na dohodu o provedení práce nebo na živnostenský list.

Policisté totiž přesně znají slabá místa systému a umí řidiče z problémů dostat. Šoféry to stojí zhruba dva tisíce korun. A po těchto službách je vysoká poptávka. Provozovatel serveru jaknapokuty.cz Jiří Voženílek potvrdil, že i úspěšnost je vysoká.

Chytrá taktika

Sám taky popsal reportérce celý systém v domnění, že jedná s novou klientkou. "Naše služby jsou postaené na tom, že unavíme úředníky, kteří vyřizují námitky k pokutám. Díky tomu, že s námi spolupracují i policisté, známe dobře slabiny," řekl Voženílek a dodal, že se mu o služby hlásí i dva klienti za hodinu.

"Například při porušení rychlosti napadneme kalibraci radaru nebo povětrnostních podmínek," popsal jednu ze strategií s tím, že spoléhá na neznalost nebo pohodlnost úředníků. "Tak odpadne sedmdesát procent všech přestupků." A do třetího kola odvolání se prý dostanou jen dva případy z deseti.

I úředníci tuto praxi potvrdili. Oznámeních o přestupcích mají na stolech tisíce, na jejich vyřízení omezenou dobu, průtahy je zahlcují, a tak souboj s provinilci jednoduše raději vzdají. Sněmovna uvažuje o tom, že lhůty na projednání prodlouží z těchto důvodů na dvojnásobek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…