Nerozumím tomu, proč prezident Bradymu tu cenu nedal, zoufá si režisér Magnusek. Opravdu to prý vypadá jako nějaká msta...

01.11.2016 18:08

„Chápu, že náš prezident chce, aby všichni lidé měli práci a aby se naší ekonomice dařilo, ale kurňa nerozumím tomu, proč tomu Bradymu tu cenu nedal! To opravdu vypadá jako nějaká msta bez ohledu na to, zda ministr Herman lhal, nebo nelhal...,“ zaťal ostrý slovní šíp do nepřehledné situace kolem nevyznamenaného Jiřího Bradyho režisér, předseda Obce českých spisovatelů a také zastupitel v Náchodě Tomáš Magnusek. Zeman prý svým konáním jen nahrává dalším akcím v podhradí, které se budou v budoucnu zřejmě konat ve stále početnějších davech.

Nerozumím tomu, proč prezident Bradymu tu cenu nedal, zoufá si režisér Magnusek. Opravdu to prý vypadá jako nějaká msta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek a Martin Dejdar

Co se to s naší zemí poslední týdny děje? Návštěva dalajlámy, prohlášení ústavních činitelů k Číně a jeho kritika, kauza Brady, demonstrace na Staroměstském náměstí... Co lze z toho všeho vyvozovat?

Já bych kauzu Jiřího Bradyho oddělil od případů dopisu Číňanům, i když to vše spolu souvisí. Předně si ale myslím, že Zeman měl každopádně pana Bradyho ocenit, neboť tím mohl ukázat dobrou vůli. Jiřího Bradyho sice nevyzdvihuje ten fakt, že přežil holocaust, jako spíše to, že tomuto tématu věnoval celý svůj život, a proto si to ocenění zasloužil, i kdyby se jeho babička setkala se Stalinem. Že státní ocenění nakonec nedostal, ironicky nahrává všem těm odpůrcům prezidenta, což je velká škoda. Celá ta věc měla alespoň jeden efekt – že dnes každý ví, kdo je pan Brady. Kdo tu celou kauzu vyvolal a kdo v ní lže, to je ale velká hádanka. Je logické, že příznivci Zemana budou tvrdit, že lže ministr kultury, a příznivci ministra Hermana budou říkat opak. Těžko lze dokázat jedno i druhé.

Ano, je velmi aktuální věcí, že se tábory antizemanovců a přivrženců Miloše Zemana do sebe zakusují čím dál více. Dokonce to podle mnohých pozorovatelů může vést až v nějaký nový Majdan, který prý bude mít křest v památný den 17. listopadu. Co si o tom myslíte?

Vidím to velmi jednoduše, a to přes problém Číňanů; buď budeme zastávat lidská práva, demokracii a bojovat za vysoce morální hodnoty – a připomínat k tomu, jak dalajlámu Číňané vyhnali a co se v Tibetu vlastně v těch padesátých letech stalo – anebo budeme podporovat ekonomiku a bojovat za to, aby lidé v naší zemi měli práci a aby se stavěly nové továrny. Pak holt musíme zavřít oči před problémem lidskoprávním. Jenom historie nám ukáže, která cesta je správná. Ideální stav by byl, kdybychom mohli s Čínou vesele obchodovat a linku „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“ bychom až tak poslouchat nemuseli. Je pouze na politicích, jakou cestu si vybereme. Havel si vybral cestu lidskoprávní, Zeman zase cestu obchodu s Čínou s tím, že holt oči budeme přivírat. Nelze říkat, že je ještě něco mezí tím, to bychom byli pokrytci...

Do dění nám ale každopádně vstoupili umělci. Třeba Vojtěch Dyk, Jiří Bartoška a další varují před ohrožením našich svobod a před posunem na Východ. Česká divadla se údajně „chtějí otevřít svobodnému dialogu“. Je to od nich správné, či přehnané?

Podle mne jsou vámi zmiňovaní umělci zastánci toho názoru, že se nebudeme před Čínou hrbit ani za tu cenu, že se tady nebudou vytvářet nová pracovní místa, která vznikla jen díky Číně, s níž nám obchod vzkvétá. Tihle lidé prostě mají jiné vidění světa, ale na svůj názor mají právo! Musíme si ale uvědomit, že většina národa žije svým občanským životem a nechce se nijak občansky angažovat a zapojovat do věcí veřejných podobně, jako to činí oni. Já vím, že mnozí budou říkat, že jsou tito umělci někým a něčím zaplaceni, ale to jsou třeba obě strany někým zaplaceny, nikdo z nás nevidí pod pokličku veškerého dění.

Já osobně třeba jednou za čas udělám v ParlamentníchListech.cz nějaké prohlášení, ale pak mi za dva tři dny přijdou nenávistné e-maily ve smyslu, že jsem buďto odporný havlovec, anebo naopak blbý zemanovec.To mě vždycky zarazí, ale prostě to k tomu patří. Navíc jsem už mnohokrát veřejně říkal, že jsem Zemana za prezidenta volil, čímž jsem mnohé překvapil, neboť nás bylo velmi málo, kdo se k tomu veřejně přiznal. Věřím tomu, že to zase z té druhé strany schytávají jak Dyk, tak i Bartoška... Podle mne ale oni patří do úzké skupinky lidí, kteří za hodnoty bojují, ale jsou si zřejmě sami vědomi toho, že jsou zatím v menšině. I když bojovat za lidská práva je ve své podstatě správné.

Domníváte se, že se 17. listopadu objeví další akce proti Zemanovi?

Čím více bude pan prezident svými prohlášeními dráždit, čímž si vlastně osobitě užívá to svoje prezidentské působení, tím více se oni budou scházet. I když chápu, že náš prezident chce, aby všichni lidé v Česku měli práci a aby se naší ekonomice dařilo, kurňa nerozumím tomu, proč tomu Bradymu tu cenu nedal! To opravdu vypadá jako nějaká msta bez ohledu na to, zda Herman lhal, nebo nelhal. Tím jen nahrává dalším akcím v podhradí, které se budou v budoucnu zřejmě konat ve stále početnějších davech. To vše ovšem přinese i protiakce na podporu Zemana, čímž se však společnost bude stále více a více polarizovat.

Zaznamenal jste váhání některých lidí a politiků, zda vůbec mají v den státního svátku na Pražský hrad přijít? Někteří – jako například Jan Kačer – váhali dokonce i o tom, zda si mají vyznamenání osobně převzít, neboť to je prý do jisté míry jen záminka k tomu, abychom se ještě více politicky fackovali...

Pana režiséra Kačera znám osobně a není v pořádku, když se někdo něčeho v tomto smyslu obává či bojí. Znám ale i pana Suchého, takže vím, že i on ještě předtím, nežli si vyznamenání na Hradě vůbec převzal, dostával různé jedovaté poznámky o tom, aby vše odmítl. Aby prostě od Zemana nic nepřebíral. Ale kurňa, to není vyznamenání od Zemana, je to zásluha jich samotných, že za svou práci obdrželi uznání! Vždyť jak pan Kačer, tak pan Suchý něco za život dokázali...

Já osobně bych v pátek na Hrad rád šel, kdybych si však na noze neudělal zranění. Šel bych tam už jen z toho důvodu, abych dal najevo, že to není o prezidentovi jako spíše o všech těch lidech, kteří něco dokázali. Pan Kačer je navíc nejen výborný režisér a přirozený herec, ale i slušný člověk, který v životě neměl problém s tím, že by někomu ublížil.

Na druhou stranu je ale pravda i to, že některým jiným lidem pan prezident dělá medvědí službu v tom, že jim vyznamenání dává... To ale konkrétně komentovat nechci, pouze chci říct, že je špatné, když je v tomto ohledu vyvíjen nějaký nepatřičný nátlak na ty umělce, kteří byli na Hradě oceněni. Vždyť jsou k tomu navrhováni sněmovnou, senátem a dalšími organizacemi! A co se týče politiků, tak se až časem ukáže, kdo tento humbuk kolem státního svátku a Pražského hradu dělal kvůli své začínající volební kampani a kdo to myslel vážně.

No právě! Na celé protizemanovské akci, která se odehrála na Staroměstském náměstí, se objevily některé rostoucí politické hvězdy. Kupříkladu Petr Gazdík, Michal Horáček, Daniel Herman navíc sklízí rostoucí ovace liberálně-pravicových kruhů. Čeká tyto pány zářná budoucnost?

To netuším. To přece ukáže až čas. Za rok za dva budeme vědět, kdo z nich to myslí poctivě a komu začala nějaká kampaň. A zřejmě až čas také ukáže, jak to bylo s těmi telefonáty do Kanady.

Ale agentura STEM již uvedla, že po návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlámy v Česku dochází na české politické scéně k přeskupování sympatií. Z čerstvého průzkumu STEM totiž vyplynulo, že pokud by se nyní konaly sněmovní volby, ČSSD by skončila až třetí za ANO a KSČM a mezi logické kandidáty pro ANO by tak připadali právě lidovci a Starostové a nezávislí v čele s Petrem Gazdíkem...

Tohle je brzo hodnotit, protože ještě nevíme, kolik afér do voleb přijde. Kdyby ale byly volby zítra a kdyby prezident a premiér do té doby lidem nevysvětlili nějak lidsky to, proč vláda programově odmítá duchovního vůdce, neboť jde o to, aby Češi měli práci a aby ekonomika vzkvétala, tak by to dopadlo asi tak, jak nyní ta agentura uvedla. Pokud by to náležitě lidem vysvětlili, tak by podle mne preference ČSSD tak výrazně dolů nešly.

Nemůže ale celý ten humbuk s Jiřím Bradym sebrat body i samotnému Zemanovi, a to dokonce i mezi lidmi, kteří ho dosud měli rádi a volili ho?

Znám osobně řadu lidí, kteří Zemana volili a mají ho rádi, protože jim mluví z duše a na rovinu podobně jako v USA Donald Trump, ale na druhou stranu také potvrzují, že tahle situace byla velmi nešťastná. Takže se opravdu tímto vším spíše body ztratily, než že by se ve prospěch pana prezidenta načetly.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …