Neuvěřitelný zájem o šokující popis korupce Ringo Čecha pokračuje

08.03.2011 17:44

Neutuchající zájem provází tajně pořízenou nahrávku z roku 1997, na níž tehdejší poslanec a zároveň pražský zastupitel František Ringo Čech udiveně vypráví o všudypřítomné korupci. Jen za posledních 24 hodin vzrostl počet jejích shlédnutí na YouTube o 60 tisíc a blíží se už čtvrt milionu.

Neuvěřitelný zájem o šokující popis korupce Ringo Čecha pokračuje

Žádné servítky si nebral František Ringo Čech, když před natáčením dokumentu o Miki Volkovi, začal v roce 1997 vyprávět, jaké má zkušenosti ve funkci pražského zastupitele a poslance ČSSD s korupcí na všech možných úrovních. Sice tehdy vůbec netušil, že se jeho znechucením poznamenaná výpověď nahrává, ale když ho nedávno režisér Igor Chaun požádal o souhlas s jejím zveřejněním na YouTube jako dokladu tehdejší doby, prosbě vyhověl.

Psali jsme:
Šokující zpověď exposlance Ringo Čecha z roku ´97 je venku 

Čech ve zveřejněné nahrávce mluví mimo jiné i o tom, jak se prodávají Pražské vodárny. Tedy, že popraskané roury v zemi si nechává město, zatímco lukrativní přečerpávací stanice, jimiž tečou miliony, se prodávají soukromníkům. „Ta ODS nás přehlasuje. A jakmile to zastupitelstvo jednou odhlasuje, nehne s tím svěcená voda," tvrdí Čech na nahrávce.

S fakty se setkával zřídka, tvrdí o Ringovi tehdejší první muž Prahy

„Ještě jsem ji neviděl," zareagoval pro ParlamentníListy.cz Jan Koukal, pražský primátor z let 1993 až 1998, kdy byl zastupitelem hlavního města Prahy právě i František Ringo Čech. „Ale Franta byl vždy velký vypravěč a s fakty se setkává zřídka viz jeho politické povídačky v parlamentě," hodně zlehčil slova z nahrávky politik ODS a nynější český velvyslanec v Rakousku.




Ani z tábora ČSSD nezazněla na adresu slavného hudebníka jen slova chvály. „Tak zrovna příklad Pražských vodáren nebyl nejvhodnější. Jednak proto, že k samotné privatizaci této firmy došlo až o pět let později, jednak vítězná nabídka na odkup dvou třetin akcií přesáhla šest miliard korun, a to si fakt nedokážu představit, že by k tomu ještě někdo uplácel," řekl pro ParlamentníListy.cz Čechův stranický kolega a tehdejší opoziční zastupitel Jiří Paroubek.

Bývalého předsedu mrzí jen mlčení kolem Palasova penzionu

„Ale v jiných případech té doby mohl mít Ringo Čech pravdu," připustil expremiér, jenž naopak ostře nesouhlasil s vyjádřením Františka Ringo Čecha pro ParlamentníListy.cz, že při tehdejší kritice ODS vůbec netušil, jaký mazec během svého vládnutí připraví ČSSD, ani s tím, že už není naděje, aby se nynější marasmus v české společnosti podařilo zvrátit.

„Že tu bude nemorálnost už jednou provždy, tak s tím přes všechny výhrady k tehdejšímu i nynějšímu stavu nesouhlasím," uvedl Paroubek s tím, že kulhá i porovnání, jak si u moci počínaly ČSSD a ODS. „To se nedá srovnat, vezměte si jen kauzy poslední doby Drobil a Vondra. V ČSSD mě mrzí situace kolem hejtmana Palase, ale věřte, že kdybych byl předsedou, musel by hodně rychle doložit, kde na svůj budovaný penzion vzal," prohlásil pro ParlamentníListy.cz bývalý šéf sociálních demokratů.

Chaun je rád

Režisér Igor Chaun k materiálu, který se na internetu objevil na sklonku února, závěrem poznamenává:

"Našel jsem to teď při probírce archivu. Ringa jsem se dovolil, souhlasí. Natočili jsme to totiž bez jeho vědomí, když si verbálně ulevil při četbě novin v salónku, kam jsme ho pozvali kvůli natáčení pro dokument o „Miki Volkovi, rokenrolovém králi".

Kameraman Miloš Kabyl si dělal kompozici a nenápadně sepnul kameru. Ringo to opravdu neví. Baví mne a je mi sympatické, jak odložil masku baviče a od srdce řekl, co si myslí. Navíc, takhle to vypadalo v roce 1997! Jak to asi vypadá dnes!

Vnímám to jako velmi aktuální příspěvek do diskuse, abychom se u nás, v naší krásné zemi, už konečně probudili! A díky Ringovi za tuhle pasáž i dodatečný souhlas ke zveřejnění. "

K věci:

Pobuřující videonahrávka Radka Johna znovu koluje mezi lidmi 

Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit, utahuje si John z Langera

Politická videa na YouTube. Přeřeky a trapasy vítězí 

Repro YouTube

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…