Nevážíme si hrdinů, tvrdí poslanec Korte. Ctirade Mašíne, čest Vaší památce

13.08.2011 20:55

V sobotu v americkém Clevelandu zemřel Ctirad Mašín. Bylo mu osmdesát jedna let. Mnozí čeští politici si v reakci na to povzdechli, že je škoda, že jeho boj proti komunistickému režimu nebyl za jeho života nijak řádně oceněn. To si myslí i poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Nevážíme si hrdinů, tvrdí poslanec Korte. Ctirade Mašíne, čest Vaší památce

"Je bohužel smutnou pravdou, že my Češi si většinou neumíme vážit svých hrdinů, ač jich už mnoho nemáme," napsal ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě. "Dnes je jich opět o jednoho méně: odešel Ctirad Mašín, který se zapojil do protinacistického odboje a po komunistickém převratu neváhal spolu se svým bratrem Josefem a loni zesnulým Milanem Paumerem bojovat proti totalitní zvůli a násilí se zbraní v ruce."

Tito hrdinové to podle Korteho navíc nemají v Česku nijak jednoduché, jejich hrdinství totiž nikdo neoceňuje. "Je dvojnásobně smutné, že obnovený demokratický režim nedokázal vzdát těmto hrdinům patřičné uznání a poděkování státním vyznamenáním, ač na ně byli několikrát navrženi," poznamenal a dodal: "Já si hrdinů vážím: Ctirade Mašíne, čest Vaší památce!"

SLEDUJEME téma Mašínové
Celé vyjádření Daniela Korteho ZDE

Ctirad Mašín se spolu se svým bratrem Josefem už v době II. světové války zapojili do odboje, v němž působil i jejich otec Josef. Ten byl činný ve skupině Tři králové. V roce 1941 byl nacisty poopraven. Oba bratry těsně po osvobození ocenil vyznamenáním za "osobní statečnost v době války" medailí Za chrabrost prezident Edvard Beneš.

Po roce 1948 založili protikomunistickou odbojovou skupinu, s níž se podle svých vyjádření snažili oslabit komunistický režim. Případ skupiny kolem bratří Josefa a Ctirada Mašínových, kteří se počátkem 50. let postavili komunistickému režimu se zbraní v ruce, dodnes vyvolává v české společnosti rozepře především kvůli smrti několika obětí, které jejich působení přineslo.

Čtěte:

Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: Proč se jen nedožil vyznamenání

Mladší z bratří Mašínů: Kvůli Havlovi komunismus v Česku jen kvete

Tady to skončí hodně špatně. Sestra Mašínů o Česku

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …