Noční můra ODS promlouvá. Exposlanec Kořistka o korupci i nadávkách od Nečase a Němcové

25.09.2013 9:03

Možná prvním whistleblowerem, jak se dnes moderně říká oznamovatelům trestných činů, byl v české politice už v roce 2004 tehdejší unionistický poslanec Zdeněk Kořistka.

Noční můra ODS promlouvá. Exposlanec Kořistka o korupci i nadávkách od Nečase a Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Co si dnes o politice a boji proti korupci myslí člověk, který už před devíti lety zveřejnil, že mu lidé napojení na ODS – lobbisté Marek Dalík a Jan Večerek – nabídli deset milionů korun a diplomatický post velvyslance, pokud zvedne ruku pro vyslovení nedůvěry vládě Stanislava Grosse? Opravdu se v Česku zlepšilo vyšetřování korupčních kauz? „Přece není důkazem toho, že se vyšetřuje korupce, soud s Davidem Rathem. Tady se ztratily a rozkradly stovky miliard, mluví se o konkrétních lidech, a nikdo z nich za to popotahován není,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý politik, kterému případ, v němž viníci nebyli potrestáni, ovlivnil negativně život.

Co se podle vás v politice v boji s korupcí změnilo od doby, kdy jste byl v Poslanecké sněmovně za Unii svobody?

O korupci se hovoří roky a roky, v poslední době se píše, že se všechno pohnulo správným směrem. Já ale nevím. Byl někdo odsouzený? I když jsou stíháni různí lidé, odsouzený zatím nebyl nikdo. Vždycky se něco začne – CASY, Pandury, Opencard, IT zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, ale pak se nic neděje. Jsou to desítky kauz, ale uplyne půl roku, rok, dva, tři a nic. Nevím, jestli se něco pohnulo při vyšetřování korupčních kauz nebo v trendu, že by byla snaha docílit nějaké spravedlnosti. Takže jsem v tom velký skeptik.

A když už se něco dařilo vyšetřovat a mělo to skončit u soudu, tak do toho zasáhl úplně šílenou amnestií tehdejší prezident Václav Klaus. Dodneška jsem z toho naprosto znechucený. Všechno zase bylo zapomenuto, a ti, kteří rozkradli desítky a stovky milionů a možná miliard, se smějí. Václav Klaus dnes moralizuje a radí nám, co je v politice třeba dělat. Od tohoto osvoboditele tunelářů to sedí.

Nemohla amnestie znechutit policejní vyšetřovatele a státní zástupce, kteří na těch amnestovaných případech léta pracovali?

Já myslím, že to je úplně demotivující pro policisty, případně soudce, kteří na těchto kauzách pracovali měsíce, někdy roky, a výsledkem je, že museli s vyšetřováním skončit. Myslím si, že veřejnost musí deprimovat, když vidí, kolik kvalitních vyšetřovatelů odešlo od policie, protože tím byli znechuceni.

Hodně se diskutovalo, co bylo skutečným důvodem tak rozsáhlé amnestie, především u těch závažných hospodářských zločinů. Jak si krok Václava Klause vysvětlujete?

Nevím, jestli se k tomu ještě dá něco říci, ostře to už v minulosti okomentovali mnozí jiní. Ale dokázat se nedá vůbec nic. Václav Klaus ještě jako prezident vysvětlil, že ho k tomu hnalo čisté dobro vůči občanům České republiky, ale všichni si o tom asi myslí své. Nevím, co za tím bylo. To si musí srovnat v hlavě ti, kteří se kolem toho motali.

Říkal jste, že mnohé kauzy se začaly šetřit, ale nedaří se je dotáhnout do konce, až k vynesení soudního rozsudku. Dnes se u soudu řeší korupční kauza bývalého středočeského hejtmana a exposlance Davida Ratha. Nemyslíte, že tu se podaří dotáhnout do konce?

Já nevím, jak se vyjadřovat ke kauze Davida Ratha. Na mě to působí divně, vidím tam dvojí metr. V jeho případě patnáct měsíců ve vazbě a jiní gauneři, kteří něco jasně spáchali, jako například Roman Janoušek, běhají po svobodě, protahují jednání, nic se neděje. Přece není důkazem toho, že se vyšetřuje korupce, soud s Davidem Rathem. Tady se ztratily a rozkradly stovky miliard korun, mluví se o konkrétních lidech, a nikdo z nich za to popotahován není.

Myslím, že jeden exemplárně stíhaný politik nevyřeší pohled na vyšetřování korupce v České republice.

Korupce se těžko vyšetřuje, pokud někdo z účastníků pokus o korupci nenahlásí, a i tak, jak sám z vlastní zkušenosti víte, se to někdy nepodaří, když nejsou hmatatelné důkazy, ale jen tvrzení svědka.

Když už jste začala o mojí kauze, dva soudy, Vrchní soud v Olomouci i Nejvyšší soud v Brně v mojí kauze konstatovaly, že korupční nabídka byla učiněna. Ale pro ostravské státní zastupitelství to je asi cár papíru, protože když jsme žádali, aby obnovili trestní řízení, tak nám ostravská okresní státní zástupkyně Tamara Kornasová odpověděla, že k tomu nevidí žádný důvod a že se na jejím pohledu nic nezměnilo. Tady sice dva soudy řeknou, že korupční nabídka byla učiněna, to už není jen tvrzení někoho, konstatuje to soud, a stejně státní zastupitelství v tom nekoná. Ti lidé, kteří by měli možná o korupci větší odvahu mluvit, si řeknou, že to absolutně nemá vůbec význam.

Celá tato věc skončila tím, že když ODS zjistila, že jsem vyhrál soudy proti Marku Dalíkovi a Janu Večerkovi a že jim to samé hrozí v Praze, tak v tichosti stáhla žalobu, ve které po mně požadovali deset milionů korun za poškození dobrého jména ODS: Zkonstatovali, že se to jejich současného vedení netýká, což je nesmysl, protože ve vedení ODS tehdy byli Petr Nečas i Miroslava Němcová. V době mé kauzy se ke mně vyjadřovali sprostě, častovali mě různými nadávkami, zastávali se Topolánka a Dalíka, a najednou tvrdili, že se jich to netýkalo. Já myslím, že týkalo. A velice.

Myslíte si, že dneska, když je Marek Dalík sám vyšetřován, protože si údajně řekl o půlmiliardový úplatek v kauze nákupu transportérů Pandur, i lidé, kteří vám tehdy možná nevěřili, nepochybují o tom, že jste mluvil pravdu?

To neumím posoudit. Ale v době, kdy se kauza probírala v médiích, jsem nezaznamenal kromě ODS od normálních lidí, že by mi nevěřili. Naopak už tehdy si řada lidí dělala úsudek o Topolánkovi a Dalíkovi. Říkáte správně, že vývoj dává za pravdu mně. Dalík je vyšetřován, Topolánek nastartoval ODS k volnému pádu, protože těm dvěma nikdy nešlo o nějaké ideály, program nebo členy ODS, ale vždycky o nějaký byznys projekt. Dostali se k moci nakupováním poslanců, začalo to pokusem u mne, skončilo to prokazatelně u poslanců ČSSD, a to byl začátek konce ODS. To, kde dnes ODS je, začalo za Topolánka a Dalíka.

Když jste se zmiňoval o ostravském státním zastupitelství, tehdy do vašeho případu zasáhl i olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, když posoudil zadržení Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka jako nezákonné a uvedl, že ani nejsou zákonné důvody pro uvalení vazby. Nepřekvapilo vás, že nyní - v kauze tzv. trafikantů, naopak vazbu bývalých poslanců ODS posvětil?

Já si vzpomínám, že v mé kauze státní zástupce Martin Fraš nařídil vazbu Dalíka a Večerka, ale byl odvolán, když to nechtěl zastavit. Pak nastoupil jeho nadřízený okresní státní zástupce Josef Bláha a propustil je. Ištvan v tom figuroval jako nějaký dozorující státní zástupce, on to jakoby zpětně posvětil, ale určitě nebyl ten, kdo je nařídil propustit z vazby. Tam sehráli negativní roli státní zástupci v Ostravě. To byli tehdejší k Topolánkovi a spol. bezmezně loajální státní zástupci. V kauze, v které dnes Ištvan figuruje, na mne působil sympaticky, ale po uplynutí několika měsíců mu držím palce a doufám, že případ dospěje k nějakému konkrétnímu výsledku.



Myslíte si, že tito a jim podobní státní zástupci skutečně změní svůj postoj k politikům a začnou být nezávislí a nestranní, jak mnozí po nástupu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové doufali? Nebo se budou dál chovat v duchu rčení kam vítr, tam plášť podle toho, kdo bude zrovna u moci?

Těžko říci. Pokud jsou mezi nimi nezávislí a nestranní, půjde o ojedinělé vlaštovky mezi státními zástupci i policisty, ale držím jim palce, snad jich bude za chvilku většina.

V kauze Davida Ratha je obviněn také exposlanec Petr Kott. Vy jste ho zažil jako poslanec ve sněmovně v době, kdy vznikla aféra kvůli jeho pití alkoholu. Jaký byl, čekal byste, že se dostane do takové situace, za kterou je dnes souzen?

Já si vzpomínám ze sněmovny, jak se stal členem našeho poslaneckého klubu poté, co byl vyloučen z klubu ODS. Já jsem ho nikdy neviděl pít, myslím si, že v té době už nepil, naopak působil na mne slušným dojmem. Při jednání klubu mluvil věcně, bylo vidět, že problematice, o kterou se zajímal, rozumí. To, co se stalo, neumím vyhodnotit.

A překvapilo vás to?

Určitě mne to překvapilo. Určitě ano.

Po Unii svobody se objevily na jedno volební období v Parlamentu další strany, které už podruhé ve volbách neuspěly, jako třeba zelení nebo Věci veřejné. Přesto se dnes další nové strany snaží do Parlamentu vstoupit. Jakých chyb by se podle vašich zkušeností z Unie svobody neměly dopustit, aby nebyly stranami jen na jedno použití?

Pokud nové politické subjekty, které se dostanou do Poslanecké sněmovny, jako možná hnutí ANO, Úsvit nebo strana SPOZ, budou usilovat ihned o vládní křesla, tak dopadnou stejně. Nejdříve by si měly něco odpracovat v opozici, ukázat, co v nich je, prokázat, že umí držet slovo a pak mají šanci získat podstatně větší podporu i v dalších volbách, a tím změnit politiku v České republice. Jinak rychle skončí jako předešlé strany, které tu chybu udělaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…