O nabídce z ČSSD bych vážně uvažoval, přiznal Kohout

17.02.2010 14:38

Jan Kohout, tak zní další jméno z vlády Jana Fischera, o němž se spekuluje v souvislosti s možnou kandidaturou za ČSSD. A Kohout na dotaz serveru ParlamentniListy.cz přiznal, že by nabídka pro něho rozhodně byla zajímavá.

O nabídce z ČSSD bych vážně uvažoval, přiznal Kohout

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout je po Martinu Pecinovi dalším jménem z úřednické vlády Jana Fischera, které je skloňováno v souvislosti s kandidátkou ČSSD pro nadcházející parlamentní volby. Kohout by podle středečního vydání deníku Právo mohl být novým trumfem sociálních demokratů v Plzeňském kraji.

"Kohout za rok řízení ministerstva získal řadu zkušeností, jichž by bylo škoda nevyužít. Zprvu se s ním sice moc nepočítalo, protože se obecně ví, že svoji budoucnost vidí v diplomacii, na nabídku kandidovat by však kývl. Jako rodák z Plzně by navíc mohl zviditelnit listinu ČSSD právě v tomto kraji," cituje Právo nejmenovaný, údajně dobře informovaný zdroj.

Lidé z vedení ČSSD o celé věci nechtějí mluvit. Kohout na dotaz serveru ParlamentniListy.cz prostřednictvím mluvčího Filipa Kandy vzkázal, že dosud žádnou nabídku z ČSSD nedostal. Ale, "kdyby k něčemu takovému došlo, tak by o ní velmi seriózně uvažoval," řekl Kanda.

Ministr tak přiznal, že by se úvahám o znovuobnovení politické kariéry v barvách ČSSD nebránil. Kohout už za sebou ostatně má dlouhou stranickou minulost, členem ČSSD byl od roku 1995 do května 2009.

Votava: Nebylo by to proveditelné

V Plzeňském kraji, kde by se mohl na kandidátce objevit, dosud ČSSD počítá s lídrem Václavem Votavou. Ten spekulace o Kohoutově možné kandidatuře odmítá.

"O ničem takovém nevím. Možná má dobře informovaný zdroj Práva špatné informace. Nikdy se o tom nehovořilo, nikdo se se mnou o tom nebavil. Platí kandidátka, která byla schválena Krajským výkonným výborem ČSSD," řekl serveru ParlamentniListy.cz Votava.

Votava dodal, že si Kohoutových slov váží, změna by ale podle něho prý "ani nebyla proveditelná".

Kandidátky musejí být uzavřeny nejpozději 66 dnů před termínem voleb. Vzhledem k tomu, že parlamentní volby se konají ve dnech 28. a 29. května, připadá tak konečný termín na 24. března.

Do tohoto dne tedy musí být jasno. Změny by musel posvětit ústřední výkonný výbor, který zasedá 6. března.

Paroubek nejdřív odmítal, teď říká "uvidíme"

Vedle Kohouta se mluví hlavně o ministrovi vnitra Martinu Pecinovi. Jeho případnou kandidaturu za ČSSD nejdříve všichni oficiálně oslovení představitelé strany včetně předsedy Jiřího Paroubka odmítali.

Platí už schválené kandidátky, opakoval Paroubek. Tento týden však otočil a přiznal, že spekulace o Pecinovi nejsou zcela od věci.

"Já jsem se jednání o Pecinově případné kandidatuře dosud neúčastnil. Zatím jsem ani nemluvil s představiteli pražské organizace, ale učiním to určitě v nejbližších týdnech," citoval v úterý Paroubka server Aktuálně.cz.

Namísto dosavadní formule "Never change the winninig team, tedy nikdy neměň vítězný tým" předseda ČSSD teď říká: "Já nevím, co přinesou příští dny, nechci předbíhat."

S Pecinou, který by se mohl objevit na kandidátce ČSSD v Praze, už jednal i krajský lídr strany Petr Hulinský. "Bez komentáře," vzkázal ParlametnímListům.cz Hulinský k Pecinově možné kandidatuře.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Leinert

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …