O peníze z Mostecké uhelné se starali bílí koně, píše server

17.12.2011 18:52

Peníze z privatizace Mostecké uhelné společnosti spravovali ve Švýcarsku nastrčené osoby a zdá se, že nejde o osoby nijak neznámé. Na jedné straně zřejmě stojí Markus Hasler, známý české veřejnosti z kauzy toskánské vily spojované s expremiérem Mirkem Topolánkem či lobbistou Markem Dalíkem a na straně druhé najdeme Camillua Braxatora, který se angažoval v nákupu emisních povolenek na Slovensku. Naši sousedé v tomto případě přišli o desítky milionů eur.

O peníze z Mostecké uhelné se starali bílí koně, píše server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Mostecká uhelná společnost byla zprivatizována podivným způsobem. O peníze z této privatizace plynoucí se Švýcarsku starali tzv. bílí koně, tedy nastrčené osoby. Jedním z nich byl např. Markus Hasler, muž v česku známý z tzv. toskánské kauzy, v níž figurovali expremiér Mirek Topolánek (ODS) či lobbista Marek Dalík. Informuje o tom server euro.cz.

Mostecká uhelná vše rezolutně popírá

Markus Hesler zastíral, kdo je skutečným vlastníkem toskánské vily, dodnes není jasné, komu patří, a dá se předpokládat, že podobnou úlohu hrál v otázce krytí peněz z privatizace MUS.

SLEDUJEME téma Mostecká uhelná

„Ke kontům měla přístup i další lichtenštejnská občanka, specialistka na zastírání původu peněz – Bronia Braxatorová. Podpisovým právem k několika účtům nadace Maitreia Anstalt u Credit Suisse, v níž je beneficientem Antonín Koláček, disponuje, nebo disponoval, manžel Bronii Braxatorové – původem slovenský právník žijící v Lichtenštejnsku Camillus Braxator. V jednom čase ležely na jednom z účtů Koláčkovy nadace přes čtyři miliardy korun, tedy zhruba 240 milionů švýcarských franků, píše server.

Představitelé Mostecké uhelné tvrdí, že 12 miliard korun, o které měl být český stát údajně okraden, v žádném případě nepochází z majetku státu ani z majetku MUS a celý případ stojí jen na nepodložených domněnkách.

„Jsme připraveni doložit před soudem, že zablokované finanční prostředky v žádném případě nepocházejí z majetku MUS ani státu. Jedná se o platby za akcie, jejichž prodej proběhl v roce 2005 a 2006, tedy po šesti- až sedmileté době od doprodeje státního akciového podílu a po stejně dlouhé intenzivní restrukturalizaci a stabilizaci firmy,“ uvedla společnost.

Za zmínku stojí, že výše zmíněný Braxator asistoval v roce 2004 při podvodném pokusu získat od českého ministerstva financí takzvaný kazašský dluh v hodnotě 300 milionů dolarů. Své zkušenosti s ním mají i na Slovensku, kde se zapojil do nákupu emisních povolenek a tamní vláda přišla o desítky milionů eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…