Peake o zákonu o úřednících: Opozice hraje nehorázné divadlo

12.06.2013 21:40

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake je ráda, že byl schválen zákon o úřednících. Zkritizovala opozici, která má k novele výhrady - jedná se podle ní jen o divadlo.

Peake o zákonu o úřednících: Opozice hraje nehorázné divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake

"Přes všechny peripetie, které tvorbu zákona provázely, je třeba současnou podobu návrhu ocenit. Práce Platformy pro zákon o úřednících, kterou jsem před rokem založila ze zástupců nevládních organizací, úředníků a politiků, přinesla své výsledky. V prosazení mých zásadních připomínek mi pomohla i Evropská komise, která, stejně jako já v mezirezortu, požadovala větší odpolitizování ministerstev. K významným změnám patří zřízení pozice státního tajemníka, na něhož mají přejít personální pravomoci na úřadech," uvedla Peake.

Konečně podle ní došlo k vypořádání mé zásadní připomínky, tedy že o personálních změnách na úřednických místech nemají rozhodovat neustále se měnící ministři. „Jsem také ráda, že se mi do současného návrhu zákona podařilo zakomponovat ochranu oznamovatelů korupce," dodala Peake.

"Kritiku opozice považuji za nehorázné divadlo. Sociální demokraté za svých vlád také odkládali účinnost služebního zákona a teď nám říkají, že jiný zákon než ten služební nechtějí? Tomu snad nikdo nevěří. V poslanecké sněmovně nás samozřejmě čeká ještě letní odborná i politická diskuse. Ale doufám, že bude konstruktivní, nikoli předvolebně iracionální. Přála bych si, aby se zákonem v zásadě souhlasila i opozice. Jen tak přinese skutečně dlouhodobou stabilitu," doplnila Peake.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…