Poslanci chtějí mluvit s Okamurou. Prý hrozí konec jeho kariéry

18.12.2012 7:58

Poslanci si chtějí se senátorem Okamurou promluvit o jeho ústavní stížnosti. Chtějí slyšet, jak sbíral podpisy občanů ke své prezidentské kandidatuře. Pokud se ukáže, že údaje falšoval, hrozí konec jeho politické kariéry. Senátor však podobná nařčení důrazně odmítá a vysvětluje, jak je možné, že je řada údajů psaná jediným autorem.

Poslanci chtějí mluvit s Okamurou. Prý hrozí konec jeho kariéry
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Tomio Okamura.

Senátor Tomio Okamura dal jasně najevo, že se ve věci svého vyřazení z přímé volby prezidenta obrátí na Ústavní soud. Chce se totiž bránit nařčení, že řada podpisů na jeho petičním archu psal jediný člověk a lze je označit za zfalšované. Server Aktiálně.cz informuje o tom, že si s novopečeným senátorem chtějí promluvit poslanci a to právě o jeho petičních arších.

Ústavní stížnost už mu nerozmluví

„Chceme s ním o tom diskutovat," potvrdil předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák (STAN). Další člen výboru byl ještě sdílnější: „Vždyť jestli se ukáže, že podpisy falšovali, je to konec jakékoliv jeho politické kariéry."

Původně se zákonodárci chtěli pokusit senátorovi rozmluvit podání ústavní stížnosti, aby volba prezidenta proběhla v termínu, ale to se jim už nezdaří. Přesto s ním hodlají pohovořit. Poslanci mu prý poslali pozvánku na úterý. Senátorovi spolupracovníci však tvrdí, že zatím žádnou nedostal, a  i kdyby ji dostal, není jisté, že ji vyslyší, neboť je velmi zaneprázdněn.

Vysvětlení pro údaje na peticích vyplněných jediným člověkem však senátor podal již dříve. „Koordinátoři sběru podpisů za účelem čitelnosti vyplňovali údaje lidí, kteří jim je diktovali, a poté jim lidé tyto údaje podepsali. Toto je zcela dle zákona, stejně jako když si jdeme pro doporučené psaní či peníze na poštu, kde také údaje nejprve vyplní pracovník pošty a až poté se podepíšete."

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…